Tags

, ,

We laten jullie nog even in het ongewisse over de reden van deze “Focus op Alsace” reeks. Binnenkort zeker meer daarover.

In deze reeks wordt telkens een wijnmaker of domein belicht die, volgens Alsace kenner Peter Depré, wijnen produceert van bovengemiddelde kwaliteit. In zijn artikeltjes over de Alsace (hier en hier) kan je al een en ander lezen over de streek, de wijnmakers en de wijngaarden.

Domaine Pfister (Dahlenheim, Bas-Rhin)

Mélanie Pfister nam in het jaar 2006 de leiding over het bedrijf over van haar ouders. Ze was toen amper 25, afgestudeerd als ingenieur in landbouwkunde in Bordeaux, en met een nationaal diploma oenologie behaald in Dijon. Ze deed stages in Frankrijk en in het buitenland, onder andere bij Zind-Humbrecht (Elzas), Méo-Camuzet (Bourgogne), Cheval Blanc en Château d’Yquem (Bordeaux) en Craggy Range (Nieuw-Zeeland). Ze is de achtste generatie in het bedrijf, en de eerste vrouwelijke wijnmaker hier, maar vader André is nog volop actief in de wijngaard.

Domaine Pfister heeft ongeveer 10 ha wijngaard in bezit, verdeeld over wel 40 percelen in een omtrek van 3 km rond het wijnhuis. Iets meer dan 25% hiervan is beplant met riesling. De druiven worden volgende de “viticulture raisonnée“, een duurzame ecologische manier van wijnbouw, verzorgd. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het bewaren van de biodiversiteit in de omgeving: bossen, boomgaarden, meertjes, …
De manier van bodembewerking is belangrijk hier. Vader André Pfister besefte dat het nodig was om de grond “te laten leven”. Hij maakte een eind aan het gebruik van onkruidverdelging en verving het door groenbedekking en natuurlijke meststoffen, waardoor de activiteit van de bodem werd hersteld. Het domein kreeg recent een “Fair ‘N Green” certificaat.

De belangrijkste wijngaard van het domein bevindt zich op de grand cru Engelberg. De bodem hier is kalksteen-mergel.
De nabijheid van de Vogezen en een hoogte van 250 tot 300 m zorgen dat de druiven niet te snel rijpen. De geïsoleerde ligging van de Engelberg zorgt voor een goede ventilatie, zodat de druiven hier weinig worden aangetast door botrytis. De oriëntatie op het zuiden biedt een maximale zoninval, en resulteert in een geleidelijke en volledige rijping van de druiven. De gemiddelde regenval is slechts 600 mm / jaar.

Grand Cru Engelberg

Afgezien van de top Pinot Noir “Rahn” en Pinot Gris “Silberberg” worden alle wijnen van Mélanie op inox opgevoed, met een lang verblijf op de fijne droesem. Het bottelen gebeurt typisch net voor de oogst van de volgende jaargang. Spontane gisting heeft de voorkeur, maar Mélanie kiest er soms ook voor om niet-aromatische gekweekte gisten te gebruiken in meer problematische jaren. Het merendeel van de wijnen worden droog uitgefermenteerd met een minimale toevoeging van zwavel. Domaine Pfister produceert 15 verschillende wijnen. Vermeldenswaard zijn:
Riesling Silberberg,
Riesling Grand Cru Engelberg (proefnotitie: zie hier),
Gewurztraminer Grand Cru Engelberg,
Cuvée 8“, met een jaarlijks wisselende blend van Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat,
Pinot Noir “Rahn
en verder wijnen van de klassieke druivensoorten van de Elzas: Pinot Gris, Pinot Blanc, Gewurtraminer en Muscat.
 

Vorig jaar schreef Stephan Reinhardt in “The Wine Advocate” (Robert Parker):
“Mélanie Pfister is one of the upcoming stars in Alsace, although her family has been cultivating vines in Dahlenheim (Bas-Rhin) since 1780. The village in the north of Alsace has a 1,000-year winemaking tradition, and its single vineyards such as Silberberg and the –today Grand Cru– Engelberg had a high reputation already in the 9th and 11th century. Mélanie’s dry, terroir-driven, well-structured and balanced wines are very elegant, digestible and gastronomic.” –Stephan Reinhardt, The Wine Advocate, June 2017

Vanaf 2011 is Mélanie helemaal de stijl van wijnen gaan bepalen. Ze schrijft hier in 2012 zelf over: “The house style appeared itself as the style of wine my parents and grandparents liked to drink: aromatic, well-balanced, rather dry style of wines. As a matter of fact, my grandfather used to say: “Finally, I am probably the one who drinks the most of my wines, so I craft the wines I like!” – no concession, he liked dry wines.

Website van Domaine Pfister

|m|

Bronnen:
Domaine Pfister
vintage59.com
www.vinsalsace.com

Lees ook: Focus op Alsace: Domaine Emile Beyer
Lees ook: Focus op Alsace: Domaine Neumeyer

Lees ook: Focus op Alsace: Domaine Meyer-Fonné
Lees ook: Wijnjaar 2016 in de Elzas

Advertenties