Tags

, , , , , ,

We laten jullie nog even in het ongewisse over de reden van deze “Focus op Alsace” reeks. Binnenkort zeker meer daarover.

In deze reeks wordt telkens een wijnmaker of domein belicht die, volgens Alsace kenner Peter Depré, wijnen produceert van bovengemiddelde kwaliteit. In zijn artikeltjes over de Alsace (hier en hier) kan je al een en ander lezen over de streek, de wijnmakers en de wijngaarden.

 

Ian D’Agata (zie een verslag over mijn ontmoeting met deze wijnschrijver) publiceerde onlangs op Vinous een mooi artikel met een overzicht van groei en oogst in wijnjaar 2016 in Alsace.In dit artikel probeer ik de belangrijkste elementen uit dit artikel te vertalen en samen te vatten. De oorspronkelijke tekst is hier terug te vinden.

Ian D’Agata begint met een overzicht van wijntraditie en wijnbouw in Alsace, onder de titel “A Very Long List of Varieties and Terroirs“.
“Door de historische traditie en het onderkennen van het belang van de grand cru wijngaarden biedt de Elzas een groter aantal wijninterpretaties van specifieke wijngaarden en variëteiten dan enige andere plaats ter wereld. Daardoor levert het een werkelijk duizelingwekkende reeks wijnen op.
Niemand zal waarschijnlijk een andere regio tegenkomen met evenveel wijnmakers die allemaal een fixatie lijken te delen met het maken van zoveel mogelijk verschillende wijnen uit ontelbare perceeltjes wijngaard en verschillende druivenrassen. Zelfs schijnbaar minimale variaties in hellinggraad of bodemsamenstelling doet het aangeboren gevoel voor terroir opborrelen, en dus bieden veel wijnhuizen meerdere bottelingen aan van Riesling, Pinot Gris en Gewurztraminer.
Hierdoor geeft dat elke nieuwe Elzas-jaargang een hele reeks verschillende wijnen biedt die de afspiegeling zijn van de druivensoorten waaruit ze zijn gemaakt en de bodem waar ze vandaan komen, om nog maar te zwijgen van de mensen die ze gemaakt hebben.”

Groeiseizoen en oogst 2016

Ian D’Agata was in september 2017 in Alsace en sprak er met enkele wijnmakers.

Hij schrijft: “De Elzas was waarschijnlijk de gelukkigste Franse wijnregio in 2016, omdat het ontsnapte aan de dubbele tegenslag van hagel en vorst die zoveel andere delen van Frankrijk teisterde (bijvoorbeeld Chablis). Toch ging het niet allemaal van een leien dakje. Toen ik Domaine Zind-Humbrecht bezocht en naar het oogstjaar vroeg, grapte Olivier Humbrecht: “Het was zowel het meest regenachtige als het droogste jaar ooit.” In feite werd het groeiseizoen 2016 voorafgegaan door een zachte winter, en de lente bracht overvloedige regenval: er was 300 tot 500 millimeter regen gevallen tegen eind mei – zeldzaam in de Elzas, een van de droogste delen van Frankrijk. Dus de bloei was ongeveer drie weken achter op schema. Maar tegen die tijd waren de temperaturen over het algemeen warm en de regen was gestopt, zodat de bloei goed verliep en de potentiële productie niet afnam. Begin half juli werd het erg heet en droog, met vrijwel geen regen tot het late najaar, toen de meeste druiven waren geplukt.”

“Interessant is dat de groeicyclus de achterstand nooit inhaalde in 2016 en dat de oogst dus op een rustig tempo kon plaatsvinden tijdens een relatief koele, droge herfst. Om slechts enkele voorbeelden te noemen: bij Domaine Albert Mann duurt de oogst meestal vijf weken, maar in 2016 duurde die negen weken; bij Rieflé-Landmann worden de druiven normaal gesproken over 21 dagen geplukt, maar in 2016 duurde de oogst vijf weken; en bij Zind-Humbrecht duurde de oogst drie weken in 2015, tegenover zes weken in 2016. Het weersverloop was zowel positief als negatief. De vochtigheid in het vroege seizoen veroorzaakte een aantal problemen met meeldauw. Dankzij de lange hangtijd en het droge zomer- en herfstweer waren sommige producenten in staat om late-oogstwijnen te maken (meestal Vendanges Tardives, omdat Sélection de grains nobles moeilijker te bekomen waren omdat de regen weer begon voordat er veel edele rotting aanwezig was). In 2016 slaagden sommige producenten er ook in om een Vin de Glace of ijswijn te maken, een zeldzaamheid in de Elzas.”

“In tegenstelling tot de rijkere, rondere 2015’s (een zeer warm en droog jaar), zijn de wijnen van 2016 meestal gracieus en verfijnd, omdat de druiven werden geplukt met gematigde suikerniveaus, wat zich vertaalt in een lager alcoholgehalte. Over het algemeen presteerden de Pinot-rassen het beste in 2016 en is Pinot Gris waarschijnlijk de meest succesvolle druif van de wijnoogst. Het koele herfstweer in 2016 betekende dat Riesling het moeilijker had om tot volle rijpheid te komen in veel wijngaarden. De Muscat, Sylvaner en Pinot Blanc wijnen 2016 zijn zeer succesvol (vooral de laatste twee), met zuivere aroma’s en smaken, en hoewel de 2016 Gewurztraminers minder weelderig en uitbundig zijn zoals in 2015, zijn ze geparfumeerd en mooi uitgebalanceerd.”

|m|

Bronnen:
Vinous.com

Lees ook: Focus op Alsace: Domaine Neumeyer
Lees ook: Focus op Alsace: Domaine Emile Beyer
Lees ook: Focus op Alsace: Domaine Pfister
Lees ook: Focus op Alsace: Domaine Meyer-Fonné

Advertenties