Tags

, ,

Vijf jaar bloggen, dat hebben we gemeld op 9 oktober.
Een jubileum, dat mag echter niet zomaar voorbij gaan. Dus hebben we enkele “Vrienden van de Riesling” uitgenodigd om een uitdagende proeverij aan te gaan.

We brengen het thema van de afgelopen artikels, “Riesling wereldwijd“, in de praktijk en selecteerden een reeks rieslings van over heel de wereld.

Een beschrijving van de wijnen en de proefnotities vind je in deel 1 en deel 2 van deze reeks.
Riesling wereldwijd, de jubileumdegustatie (deel 1)
Riesling wereldwijd, de jubileumdegustatie (deel 2) 

Bij de schitterende kaasschotel van Cremerie Saint-Siméon – Freddy Fromage was het toch moeilijk zoeken naar een goede match met de droge rieslings. Er kwam nog een extra flesje aan te pas, volledig buiten de reeks. Voor de volledigheid toch ook deze proefnotities:

Eva Clüsserath Trittenheimer Apotheke Kabinett 2008 (Mosel, Duitsland)
Wat bescheiden neus van geel fruit, perzik, abrikoos, boomfruit. Minieme mineraliteit onderliggend. Wat lichi, rozijnen en honing ook. Heeft wat tijd nodig om open te komen. Aanzet met gulle rijpe sappige perzik en wat sinaas. De zuurtjes zijn wat bescheiden, zoet is nadrukkelijk, eerder een fijne Spätlese dan Kabinett. 
Eerder spätlese in stijl, lichte firne-ontwikkeling, blauwe bes, rokerig, klaar, 89

alle-flessen

Tot slot enkele laat ik enkele andere proevers aan het woord…

Peter mailt de dag nadien kort en krachtig:
“Je vindt hele knappe riesling voor pakweg nog geen 10 €.
Er zaten zeer weinig ontgoochelingen bij, vooral positieve verrassingen. 
“Isolation Ridge” was een zeer boeiende wijn, Nigl en Dönnhoff zeer graag in mijn kelder: prachtige wijnen.
Thorn: de ontdekking wat mij betreft, ik wil dit graag nog eens herbeleven en herproeven.
Kuhling-Gillot GG: wat een wijn was dit ! Wow…”


Stefaan Soenen plaatst zijn verslagje op Facebook:
De vergelijkende blindproeverij Duits-niet-Duitse Riesling werd door een perslek al aangekondigd op sociale media. De tasting vond zondag plaats. Een aantal korte beschouwingen.
Was het gemakkelijk om de Duitsers er uit te halen? Het lukte me drie keer, twee keer ernaast. De Nigl Dornleiten 2013 (Oostenrijk) en Wijngoed Thorn 2015 (Nederland) werden door mij en een deel van de groep in Duitsland gesitueerd. Twee prachtige Rieslings trouwens! Proficiat aan Harry Vorselen, de wijnbouwer van Thorn: zijn Riesling werd beschreven als bijzonder mineraal, gerookt, natte steen, complex en mooie fruitexpressie. Een van de grote verrassingen van de avond: mooie kwaliteit voor een ongelofelijke prijs: 12,50 euro.
Petrolé-toetsen verriedden een aantal niet-Europese Rieslings: de twee Australiërs bijvoorbeeld, met daartussen een geweldige Frankland Estate Isolation Ridge 2013: zeer uitgepuurd, in de lengte, stenig, op het scherp van de snee. De Zuid-Afrikanen werden niet in Duitsland gesitueerd maar werden ook niet als dusdanig herkend: een al sterk geëvolueerde Thelema 2010 en een opvallend goede La Vierge Last Temptation 2015 (prijs-kwaliteit top: 11,50 euro bij Arnim, heel bijzondere Riesling-expressie). Pegasus Bay Riesling 2011 deed het niet goed: onaangename bitters, alcoholisch, niet lekker.
Uit de VS kwam een voor mij aangename, sappige en aparte Kung Fu Girl Riesling 2014 met duidelijk restzoet, maar die werd door de groep niet zo gesmaakt. Hetzelfde voor de Wiemer Finger Lakes 2013 en Fox Run Dry Riesling 2013 (alcohol-overheersing): we waren niet onder de indruk.
De Sloveense Riesling Joannes Protner 2011 en de von Winning Reiterpad 2012 vielen tegen. De Italiaanse Ettore Germano Herzu 2013 situeerde ik, verkeerdelijk in de VS, goede wijn maar niet top.

De mooiste wijnen, in volgorde van persoonlijke voorkeur:
1) een indrukwekkende Kühling-Gillot Ölberg 2013 GG, kippenvel
2) Martin Müllen Kirchlay Trocken 2015 en Frankland Estate 2013 ex aequo
3) Nigl Dornleiten
4) Dönhoff Roxheimer Höllenpfad 2014
5) Schlossberg GC André Thomas 2014 (Elzas) en Thorn 2015 (Nederland) ex aequo.”


Door een slordigheidje van mijnentwege is er van de voorgenomen statistiek niet veel gekomen. Als ik me goed herinner kon de meerderheid van de proevers drie Duitse wijnen juist situeren. Ik lukte maar in één juiste gok, zelfs met de voorkennis van de geschonken wijnen, hoewel ik de volgorde niet kende.
Mijn eigen top 3 lijstje zag er als volgt uit:
1) Kühling-Gillot Ölberg GG 2013
2 en 3) Dönnhoff Höllenpfad en Nigl Dornleiten
4) Frankland Estate Isolation Ridge: net een tikkeltje te strak en te streng om in de top 3 te geraken.
Verdere ereplaatsen voor Martin Müllen en La Vierge Last Temptation.

Wat ook deugd doet, en misschien wel het belangrijkst van al, zijn de warme woorden van vriendschap die achteraf werden rondgestuurd.
Daar gaat het in het leven om, om te genieten van lekkere flessen en elkaars gezelschap.
Een vriendschappelijke sfeer met hele fijne en diepgaande gesprekken, en wat humor tussendoor, ik kan het ook smaken“.

Ik onthou zeker: “Hopelijk kunnen we dit gauw nog eens doen“…

Dank aan alle proevers voor de fijne middag en avond !
En niet te vergeten: dank aan Gerd om ons de Wijn Van De Avond te schenken.

|m|