Tags

, ,

Vijf jaar bloggen, dat hebben we gemeld op 9 oktober.
Een jubileum, dat mag echter niet zomaar voorbij gaan. Dus hebben we enkele “Vrienden van de Riesling” uitgenodigd om een uitdagende proeverij aan te gaan.

We brengen het thema van de afgelopen artikels, “Riesling wereldwijd“, in de praktijk en selecteerden een reeks rieslings van over heel de wereld.

De degustatie was opgebouwd uit vier reeksen. Elke reeks telde vier of vijf wijnen, en in elke reeks zat één “Duitser” verscholen. Wie zou de Duitse riesling herkennen en wat zou daar dan de reden van kunnen zijn?
Alle wijnen kwamen kort in een karaf om te anonimiseren, en de karaffen werden in willekeurige volgorde op tafel gebracht, zodat ook de organisatoren (semi-)blind konden meeproeven.
De selectie zelf resulteerde in een bont allegaartje van wijnen, die toch zoveel mogelijk bij elkaar werden geplaatst. Om jaartallen en wijnstijlen bij elkaar te matchen bleek een onmogelijke taak. Het was dan ook geen gemakkelijke opdracht voor de proevers. Toch zaten enkele reeksen heel dicht bij elkaar van stijl en kwaliteit.

Mijn proefnotities worden aangevuld met de notities van Carl (in het groen).

Reeks 1 bestond uit vier instapwijnen.

reeks1

1A: Jakob Schneider “Melaphyr” trocken 2014 (Nahe, Duitsland)
Strogeel in het glas. Geel fruit, abrikoos, wat citruszeste en pompelmoes, beetje pétrolé en kleine groene kruidigheid. Zachte aanzet met citrus(zeste) in de mond, wat restsuiker om te compenseren, mooie vulling. Niet al te veel diepgang maar toegankelijk en lekker.
Pompelmoes, sinaasappel, abrikoos, moesel-like, licht petrole, veel citrus in de mond, zuren en bitters komen door op de afdronk, ietwat eenvoudig maar lekker, toegankelijke stijl die iedereen wel zou kunnen bekoren. 87

Weingut Jakob Schneider (Nahe) is dit jaar tot “Aufsteiger des Jahres” in Gault Millau Deutschland benoemd, en krijgt vier druifjes in deze gids. “Melaphyr” is een van de twee instapwijnen die de naam van de bodem op het etiket krijgen. De andere basiswijn is “Grauschiefer”. Melafier is het gesteente van vulkanische oorsprong dat in enkele van de belangrijke wijngaarden in de Nahe in de ondergrond zit. (<10€ op domein)

1B: Pikes Clare Hills 2015 (Clare Valley, Australië)
Licht strogeel met groene tint. Exotischer in de neus, citrus, snoepjes, ananas. Aanzet is krachtig met geel fruit, maar de wijn valt wat weg in het midden. Komt later weer terug met wat kalk en droesembitters. Alcohol is merkbaar. Heel droog in afdronk, die normale lengte heeft.
Groene flitsen in de kleur, licht evolutie op de neus, ananas, napoleonbollekes, plantaardige toets,
krachtigere stijl, ietwat meer alcoholgevoel, droge stijl, korte afdronk, eenzijdig, 85

De wijngaarden van Pike situeren zich in Polish Hill River, ten oosten van Clare Valley. Hier is het klimaat gevoelig koeler t.o.v. de rest van de vallei. De gebroeders Neil en Andrew Pike vinifiëren met het oog op een maximum aan fruit en houden van wijnen met finesse. (9,10€, Ad Bibendum)

1C: Thelema Riesling 2010 (Stellenbosch, Zuid-Afrika)
Donker goudgeel wijst op wat leeftijd. In de neus uitgesproken pétrolé, naar onderliggend rijp en gedroogd fruit is het zoeken. Iets vegetaal met kleine onzuiverheid ook. In aanzet rijp fruit en wat vegetaal. Rondeur door het restzoet, met wat alcoholwarmte. Bredere stijl die wat spanning mist.
Duidelijk evolutie op de neus, gouden kleur, petrole, gedroogd en geconfijt fruit, rijpe stijl, Botrytis?, restzoet, plantaardige toets, Elzas?
Mist misschien een beetje spanning, snel verouderd? 86

Made in a German style” staat er op de website van Thelema. Hier kwam dit niet tot uitdrukking, mogelijk door de gevorderde leeftijd van deze fles. De 2011 die we vorig jaar konden proeven zette toen wel iedereen op het verkeerde been, en toen werd er wel “Duitsland” geroepen… (9,95€, Arnim Wines)

1D: La Vierge “Last Temptation” 2015 (Walker Bay, Zuid-Afrika)
Etherisch, floraal, wat cassis zelfs?, donkerder fruit en groene kruiden. Snuffelwijn. Complexere aanzet met wit en geel fruit, perzikpit, ziltigheid. Strak, op randje van streng. In de afdronk nog veel reserve. Samen met de Schneider (1A) voor mij de favoriet in deze reeks.
lasttemptScheurebe-like qua neus, cassis, floraal, abrikoos, strakke stijl, mond heeft veel zuren maar mist een beetje vulling, metalig, saliniteit , mond trekt nog een beetje, precisie, lange afdronk, complex, 87

Een Zuid-Afrikaanse riesling gemaakt door een Nieuw-Zeelander: sinds enkele jaren maakt Gerhard Smith, afkomstig van Wairarapa, hier de wijnen. Hij bracht zijn ervaring van bij onder andere Columbia Crest Winery en Wynns Estate met zich mee. De Last Temptation Riesling is afkomstig van wijngaarden met arme bodem in de Hemel en Aarde Ridge, dichtbij de Atlantische Oceaan. Het maritieme klimaat hier, samen met de zeebries, zorgt voor de nodige afkoeling: de streek heeft een gemiddelde temperatuur van 19°C.
Last Temptation een vreemde naam voor een riesling? Bij La Vierge kennen ze er wat van: andere wijnen in het gamma hier heten “Satyricon“, “Original Sin“, Jezebel” of “Nymphomane“… Druk etiket, ook. (11,50€, Arnim Wines)

Reeks 2

reeks2

2A: Martin Müllen Kröver Kirchlay Spätlese** trocken 2015 (Mosel, Duitsland)
Stefaan heeft een “blinde” fles meegebracht en die wordt in deze reeks gestoken.
Licht citroengeel. Rijp geel fruit, zeste, amandelspijs, carre-confituur (abrikoos dus). Nog wat ingetogen en fijn. Frisse en fijne aanzet met goede vulling. Strak maar met evenwicht. Vlezig, gestructureerde wijn met een lange en krachtige afdronk met wat bitters. Mooie wijn.
mullen2015Klein geel fruit, steenfruit, fijne citrushint op de neus, amandel, abrikozenjam, fijne geuren, mond heeft goede vulling met strakheid, licht alcoholisch, krachtige stijl met finesse, structuur, sappig, energetisch. Alto Adige? 91

Martin Müllen is geen onbekende voor ons groepje: we waren er al enkele keren op bezoek. De wijnen die Müllen maakt hebben dikwijls veel tijd nodig. Dit exemplaar is al in de jeugd heel toegankelijk. Zo staat het ook op zijn website: “Fruchtige, feine Spätlese, die schon jetzt in der Jugend viel Trinkspass bereitet!“. We kunnen het niet tegenspreken. (15€, op domein)

2B: von Winning Reiterpfad 2012 (Pfalz, Duitsland)
Licht strogeel. Pétrolé, mineraal, limoen, wat vanille? Bij opschudden wat sinaas, kleine kruidigheid. Aanzet met wat restzoet, impressies wat vlak. Later toch wat meer diepgang, meer materie ook. Sappig maar minder precies. Medium afdronk met wat geel fruit en een klein bittertje. Toch twijfel hier. 
Licht petrole, von winning?, ananas, limoen, mineraal, start licht zoet, volle stijl, goed droog, sappig, mist wat definitie, crowdpleaser, ietwat anoniem, 86

Een off-day voor von Winning? Deze Ruppertsberger Reiterpfad is een Erste Lage, en valt een beetje tegen. We discussiëren hier even over, maar komen er niet echt uit. Er wordt geopperd dat de wijnen van von Winning, door het gebruik van hout bij deze wijnmaker, misschien niet zo goed kunnen ouderen. Misschien gewoon een mindere fles. Te herproeven binnenkort.
Straf dat Carl de wijn benoemt tijdens het proeven… (2012: 17,50€ destijds bij Vinikus en Lazarus, nu 2015: 18,10€)

2C: Joannes Protner “Renski Rizling” 2011 (Maribor – Podravje, Slovenië)
Donkerder, al licht goedgeel.Pétrolé en wat boterig. Karamel, boenwas, gekonfijt fruit, wat oxidatief? Atypische neus voor Riesling. Strenge aanzet, vlak en veel zuren. De wijn mist spanning en precisie. Eerder negatief.
Gebrand, evolutie, honing, flirten met botrytis, geconfijt fruit, petrole, mond zit een beetje teveel op bitters, boterig, licht oxidatief, stoofappels, mist een beetje riesling-expressie, op randje van foutief. 80

Maribor is een van de wijngebieden in Podravje, de grootste wijnbouwregio in Slovenië. Het gematigde klimaat en de unieke bodemsamenstelling zijn ideaal voor de productie van witte wijnen. De bodem bestaat hier voornamelijk uit rijke kwartzmergel en klei. Protner Joannes wijnen behoren tot de beste van Slovenië.
Deze wijn is jammer genoeg al te ver geëvolueerd, en had veel jonger gedronken moeten worden. (11,20€, Weinwelt)

2D: Ettore Germano “Hérzu” 2013 (Langhe DOC, Piemonte, Italië)
Licht strogeel. Pétrolé, fijne mineraliteit en citroensnoepjes. Aanzet met rijp fruit, appeltjes, fris fruitig. Subtiel in de mond, met goede zuren en door de restsuiker in evenwicht. In afdronk komt een beetje sinaaszeste de beginnende evolutie verraden.
Petrole, sinaasappel, peperkoek, rijpe appel, lichte evolutie in kleur, smaak is niet duidelijk, goede balans in de mond, sinaasappelzeste, duidelijke zuren, bitters zijn prominent op de afdronk, 87+

In het zuiden van de Alta Langa, op de meest zuidelijk gelegen heuvel van de Dolcetto di Dolgliani-regio, staat op een hoogte van 550 m deze rieslingwijngaard. De hoogte en de iets koelere omgeving zorgt voor de frisheid, 5 tot 6 g/l restsuiker moet voor evenwicht zorgen. (16,15€, Colruyt Klassewijnen)

2E: Thorn Riesling 2014 (Maasvallei, Nederland)
thornMedium strogeel. Mooie neus: floraal (zeepjes), steenfruit, mineraliteit, licht rokerig. Groene kruidigheid. Spontane vergisting? Aanzet sappig met geel pitfruit, perzik, abrikoos. Sappig, rokerig, wat kruidig. Heel aromatische wijn. Té aromatisch?
Pompelmoes, floraal, mineraal, Duitsland?, gerookt, vlezig, goede definitie in de mond, blauwe bes, kruidigheid in de mond die wat aan gewurztraminer doet denken, knappe wijn maar ietwat minder mijn ding door de kruidigheid. 89
Voor velen dé verrassing van de avond. Het “witte stadje” en toeristisch trekpleister Thorn, in Nederlands Midden-Limburg, blijkt over een wijndomein te bezitten. Wijnmaker Harry Vorselen maakt er wijn van onder andere Auxerrois, Dornfelder, Pinot Gris, Pinot Noir, en dus ook van Riesling. Geslaagd, zij het in een heel specifieke, eerder atypische stijl. 12,50€, Orizonte)

Lees ook: Riesling wereldwijd, de jubileumdegustatie (deel 2)
Lees ook: Riesling wereldwijd, de jubileumdegustatie (slot)

|m|

Advertentie