Tags

, ,

Vijf jaar bloggen, dat hebben we gemeld op 9 oktober.
Een jubileum, dat mag echter niet zomaar voorbij gaan. Dus hebben we enkele “Vrienden van de Riesling” uitgenodigd om een uitdagende proeverij aan te gaan.

We brengen het thema van de afgelopen artikels, “Riesling wereldwijd“, in de praktijk en selecteerden een reeks rieslings van over heel de wereld.

Lees ook: Riesling wereldwijd, de jubileumdegustatie (deel 1)
Lees ook: Riesling wereldwijd, de jubileumdegustatie (slot)

De degustatie was opgebouwd uit vier reeksen. Elke reeks telde vier of vijf wijnen, en in elke reeks zat één “Duitser” verscholen. Wie zou de Duitse riesling herkennen en wat zou daar dan de reden van kunnen zijn?
Alle wijnen kwamen kort in een karaf om te anonimiseren, en de karaffen werden in willekeurige volgorde op tafel gebracht, zodat ook de organisatoren (semi-)blind konden meeproeven.
De selectie zelf resulteerde in een bont allegaartje van wijnen, die toch zoveel mogelijk bij elkaar werden geplaatst. Om jaartallen en wijnstijlen bij elkaar te matchen bleek een onmogelijke taak. Het was dan ook geen gemakkelijke opdracht voor de proevers. Toch zaten enkele reeksen heel dicht bij elkaar van stijl en kwaliteit.

Mijn proefnotities worden aangevuld met de notities van Carl (in het groen).

Reeks 3reeks3

3A: Charles Smith “Kung Fu Girl” 2014 (USA, Columbia Valley)
Stoofappels, compote, licht oxidatief, metalig, kleine pétrolé-toets. Beetje atypische riesling, misschien natuurlijke stijl? Aanzet fruitig, redelijk strak, met in midden toch beetje restzoet. medium afdronk, ook hier wat bruine appeltjes.
Appelsap, licht oxidatief, venkel, metalig, evenwichtige aanzet in de mond, droog, hogere zuren met tikje restsuiker, interessante wijn, ietwat atypische expressie van Riesling, Elzas? 88

Charles Smith, “rebel winemaker”, moeder is Welsh en vader van Franse afkomst, was in een vorig leven onder andere manager van rockbands. Hij koos voor een carriere in wijn, en werd in 2009 door “Food and Wine” tot Winemaker of the year uitgeroepen. Deze Kung Fu Girl Riesling kreeg 90 punten van Parker. (16,50€, Ad Bibendum)

3B: Nigl Dornleiten 2013 (Kremstal, Oostenrijk)
Wat animaal eerst, licht reductief, maar met mooie complexiteit. Stalig, appel, peer, rijpe abrikoos, vuursteen, rokerig. In aanzet vooral steenvruchten, strak en stenig, bijna wat streng. Mooi glas wijn, met lange afdronk met mooie zuurstructuur. 
Tikje reductief, metalig, abrikoos, vuursteen, curry, strakke stijl, mineraal, weinig fruit in de mond, schiefergestein?, lange afdronk, like it 91

Slechts één Oostenrijkse riesling in de proefreeks, en dat is jammer. De druiven voor deze Dornleiten komen uit Senftenberg, waar vooral “glimmerschiefer” in de bodem zit. Restsuiker van amper 1,8g/l verklaart de strakke stijl. (19,40€, Ad Bibendum)

3C: André Thomas Riesling Grand Cru Schlossberg 2014 (Alsace, Frankrijk)
Boeiende neus, mineraal, steenfruit, floraal, ijzer. Niet gemakkelijk. Licht en fijn in aanzet, met wat tertiaire tonen. Toch krachtig in middenpalet. Gebald, wat bredere stijl, saliniteit. Veel impressies, een wijn om over na te denken. Wat bittertjes in afdronk. Mooi.
Florale neus, steenfruit, gerijpt citrusfruit, licht tertiair, heel fijne aanzet, gebalde kracht, fruit-zuurbalans zit goed voor mij, pompelmoes op afdronk, interessante en intrigerende wijn, zeer gesloten nog momenteel, heeft nog tijd nodig. 90++

Ook maar één Elzasser in de lijst, maar we hebben de Elzas een vorige keer uitvoerig aan bod laten komen.
Andre Thomas is een biologisch werkend domein, en Schlossberg, zo hebben we geleerd, is een van de interessantste grand cru wijngaarden voor riesling in de Elzas. (gekocht op domein, prijs niet bekend; 21,95€ bij Domaine Alsace in Nederland)

3D: Dönnhoff Höllenpfad 2014 (Nahe, Duitsland)
Open, rijp fruit, bloemenwei, complexe mineraliteit met wat kruidigheid. Zachte maar complexe aanzet, saliniteit. Geel fruit, perzik, kruiden. Sappig en lekker. Langere afdronk met sappigheid en fijne bitters. Heel mooie, fijne wijn.
Opvallend curry op de neus, rijp steenfruit, subtiele geuren, mooie balans, kruidigheid in de mond, Elzas?, floraal, toegankelijkere stijl, fruitige afdronk, middellange afdronk, perzik, voldoende droog, 89 – 91

Dönnhoff brengt deze wijn als Erste Lage op de markt, hoewel Roxheimer Höllenpfad een Grosse Lage is. De echte Dönnhoff-stijl, misschien iets minder subtiel dan de GG’s van dit topdomein. Parker en Galloni (Vinous) gaven 91. Voor mij een van de betere wijnen van de avond. (±20€ op domein)

Reeks 4reeks4

4A: Fox Run Vineyards Dry Riesling 2013 (Finger Lakes, USA)
Complexe neus met citrus, sinaas, kruiden, zelfs een pepertje. Niet gemakkelijk. Aanzet fris met wat fruitzuurtjes, maar de alcohol valt direkt op. De alcohol zorgt ook dat de wijn wat precisie mist. Kracht, power, maar geen finesse. Brede afdronk.
Goede fruitdefinitie, citrus, plantaardig, subtiele geuren, peperig, complexer, groene kruiden, sinaasappel, vuursteen, licht bittertje, zuren zijn moderaat, alcoholshot, krachtig maar minder finesse, weinig drinkplezier 88

Finger Lakes (New York State) is volgens Stuart Pigott een van de interessantste gebieden in de USA wat riesling betreft. Fox Run is een kleiner wijnbedrijf, met 20 ha wijngaard waarvan 7,45 ha met riesling is aangeplant. Van deze kleine aanplant brengen ze wel negen verschillende bottelingen op de markt, elk met hun eigen karakter. (19,50€ Istrian Chill Out Wines)

frankland4B: Frankland Estate “Isolation Ridge Vineyard” 2013 (Frankland River, West-Australië)
Fonkelend groengeel. Finesse, beetje evolutief, met kruidigheid en gedroogd fruit, wat babelut en crème brulée. Limoen, mineraal, heel fijne lichte pétrolé. Strak! in aanzet, maar puur en verfijnd. Lange, strakke, rechtlijnige afdronk. Groot!
Evolutie op de neus, karamel, creme brulee, fijne kruidigheid, geconfijt en gedroogd fruit, limoen, goede zuren, strak, mineraal, uitgepuurde riesling, Elzas?, lange afdronk, heeft potentieel maar nu nog wat jong, 90++

Gianluca Di Taranto tipt deze wijn: “…kijk dan zeker naar de Riesling van Frankland Estate nabij Frankland River in Australië. Een van de beste Riesling van Australië uit een relatief koel klimaat. En uiteraard ook de Finger Lakes uit New York State…
Een van de toppers uit deze proeverij, niet te verwonderen dat de internationale pers ook lovend is: Australian Wine Companion: 96; Lisa Perrotti-Brown: 92; Australian Gourmet Wine Traveller: 95… (21,50€, Ad Bibendum)

4C: Hermann J. Wiemer Dry Riesling 2013 (Finger Lakes, USA)
Licht goudgeel van kleur. Rijp geel fruit tot zelfs klein rood fruit in de neus. Vriendelijke, sappige aanzet met wat restzoet, maar een beetje op de vlakte. De wijn mist wat inhoud en gelaagdheid. Ook de aciditeit is wat aan de lage kant. Eerder commerciële, minder interessante wijn.
Goede citrus en perzik, gerookt, limoen, sappig, vriendelijk, ietwat vlak, tikje restsuiker, mist inhoud en spanning, vlak. 83

De naam laat Duitse roots vermoeden, en dat is ook zo. Hermann . Wiemer is een uit de Moezel (Bernkastel) afkomstige Duitser, wiens vader een proefstation leidde waar riesing op Amerikaanse onderstokken werd geënt. In 1973 vertrok hij naar de STates, kwam terecht in Finger Lakes en trof daar het terroir aan dat veel leisteen bevatte en hem deed denken aan zijn streek van herkomst. De stap naar wijnmaken in plaats van onderstokken te verkopen was snel gemaakt. (21,45€, Swaffou, Boozeplace)

4D: Pegasus Bay Bel Canto Dry Riesling 2011 (Waipara Valley, Nieuw-Zeeland)
Goudgele kleur. Rozijnen, honing en florale toetsen in de neus. Rozen, zeepjes, en gekonfijt fruit. Beetje onzuiverheid? Opvallende bitters in de mond, en alcoholshot. Deze fles mist materie en finesse, en toont zich nu vermoeiend. 
Zweetvoeten, geconfijte citrus, petrole, mooi geëvolueerd, vlezig, licht alcoholshot, balans is een beetje weg, oostenrijk?, vermoeiend. 84

Een wijn die mijn hooggespannen verwachtingen niet waarmaakt.
De internationale pers is nochtans lovend over deze wijn: Jamie Goode (Wine Anorak) 93; Parker 91+; Nick Stock (jamessuckling.com) 93; Decanter 93.
Nieuw-Zeelandse riesling verdient waarschijnlijk een tweede kans op een volgende proeverij. (25,20€, Ad Bibendum)

olberg2013gg4E: Kühling-Gillot Ölberg GG 2013 (Rheinhessen, Duitsland)
Fonkelend licht goudgeel. Mineraal, steenvruchten, pitfruit, rijper tropisch fruit, fumé, karamel. Boeiende neus met veel impressies. Subtiel in aanzet, met rijp fruit, ananas, beetje lactisch. Evenwicht is perfect. Complex en groot. Ook de afdronk blijft komen. Top!!
Veel vuursteen, lactisch, exotisch fruit, popcorn, superbe balans, precisie met vulling, pompelmoes op de afdronk, vlierbes, compex, lange afdronk, 94 – 95

Gerd Brabant schonk ons deze wijn omdat hij zelf niet aanwezig kon zijn. De wijn maakt niet alleen de eerder teleurstellende reeks 4 meer dan goed (met uitzondering van Frankland Estate), maar wordt ook de absolute Wijn Van De Avond. Met Hoofdletters.

gillot_battenfeldWeingut Kühling-Gillot (Bodenheim, nabij Nierstein) wordt beheerd door Carolin Spanier-Gillot. In 2015 werd ze tot “Wijnmaker van het jaar” uitgeroepen door Falstaff.
Samen met haar man, H.O. Spanier, bezitten ze ook het domein BattenfeldSpanier in het zuiden van Rheinhessen.
Door de jaren heen heeft Kühling-Gillot enkele stukken van de beste wijngaarden van de Rijnterrassen kunnen bekomen. Momenteel wordt zo’n 11 ha verbouwd, waarvan bijna de helft met riesling aangeplant is. Het domein brengt vijf GG’s op de markt, waarvan deze Ölberg er één is.
Het wijnbedrijf gelooft erg in ecologische wijnbouw. Er worden biodynamische methoden gebruikt in de wijngaard, en in de kelder is de filosofie: “controlled laissez faire”. (Privékelder Gerd Brabant, de 2015 kost 35€ via de webshop van domein Kühling-Gillot)

Lees ook: Riesling wereldwijd, de jubileumdegustatie (deel 1)
Lees ook: Riesling wereldwijd, de jubileumdegustatie (slot)

|m|

 

 

Advertentie