Tags

, ,

Bij de “Grosser Ring”, de regionale afdeling van VDP Mosel, Saar en Ruwer, is onenigheid ontstaan.
Tijdens de vergadering van gisteren, 29 juni, legden beide voorzitters, Nik Weis en Egon Müller, hun ambt neer. Ook ondervoorzitter Claus Piedmont trad af.

VDP Grosser Ring Mosel

Op de vergadering zou gestemd worden om drie wijnmakers te laten toetreden tot de VDP. Op de vorige vergadering van januari was voorgesteld om Weingut Markus Molitor, Weingut Lubentiushof en Weingut Knebel op te nemen in de elitevereniging. Bedenkingen en bezwaren mochten ingediend worden, en zouden op de vergadering van juni besproken worden.
Naar verluid waren er amper opmerkingen, zodat bij de stemming geen problemen werden verwacht.
Helaas haalden Molitor en Lubentiushof amper vijftig procent van de stemmen, terwijl een tweederde meerderheid nodig is om toegelaten te worden. Enkel Wgt Knebel haalde de vereiste meerderheid, zij het heel krap.

nik-weis

Nik Weis is boos. “Dit moet veranderen“, briest hij, hoewel hij eigenlijk bekend staat om zijn rustig en vriendelijk karakter.
De wijnmaker van VDP-Weingut Sankt Urbans-Hof is ontgoocheld. “Een houding van neestemmers, die onder het mom van geheimhouding van stemmen een laffe keuze maken voor middelmaat, en hun angst voor verandering en vernieuwing de vrije loop laten. Voor Egon Müller moet dit een slag in het gezicht zijn.
Het is niet enkel omwille van die adelaar op de flessen en om aan ProWein te kunnen deelnemen dat we lid zijn van VDP“, stelt hij, “en als we er al van afzien om kwalitatief zwakkere leden uit de vereniging te zetten, kunnen we er tenminste voor zorgen dat de beste wél opgenomen worden“. 

De overgebleven bestuursleden Clemens Busch, Thomas Haag, Dorothee Zilliken en Johannes Haart blijven voorlopig in functie. De onderbroken vergadering moet zo snel mogelijk worden voortgezet. “Dit was net de druppel te veel in deze natte zomer,” reageert Clemens Busch met wrange humor en heeft het over een ondankbare taak voor hem en de andere bestuursleden.

Alles is nog niet verloren“, zegt ook Nik Weis. “Misschien wordt bij de volgende vergadering de meerderheid wel bereikt. Ik wil de VDP geen schade berokkenen, maar ik wil me ook beschermen tegen mogelijke schade door hen.

Dat alles waarschijnlijk niet zo’n vaart loopt kunnen we misschien afleiden aan de eerdere ontwikkelingen bij de Grosser Ring.
Recent werden zonder probleem enkele nieuwe leden opgenomen. In 2013 werd Wgt Peter Lauer (Saar) toegelaten, en onlangs, in maart van dit jaar, kon Weingut von Schubert – Maximin Grünhaus bijgeschreven worden in de ledenlijst.
Vooral dit laatste feit is hoopgeven, want von Schubert – Maximin Grünhaus was oorspronkelijk een stichtend lid van de elitevereniging. Ze verlieten de organisatie echter in 1920. En nu komen ze dus terug aansluiten.
Gedurende de laatste tien jaar zijn er meerdere wijnmakers in hetzelfde geval. Ook Weingut von Kesselstatt and the Weingut Van Volxem deden nagenoeg hetzelfde. Beide bedrijven waren stichtend lid van de Grosser Ring en verlieten later weer de organisatie, maar kwamen nadien weer aansluiten. Schloss Lieser en Schloss Saarstein deden het hen al eens voor.

Laten we hopen dat alle plooien snel weer gladgestreken worden, en dat de wijnmakers weer volop kunnen samenwerken en de Grosser Ring verder kunnen uitbouwen in navolging van hun doelstellingen.

Een interessant artikel over Grosser Ring – VDP Mosel kan je lezen bij de vrienden van Mosel Fine Wines.

VDP_Gold

Bronnen:
Falstaff: https://www.falstaff.de/nd/fuehrungskrise-im-vdp-mosel/
Mosel Fine Wines: http://www.moselfinewines.com/grosser-ring-the-mosel-branch-of-the-vdp.php