Een van de verrassingen tijdens onze tocht door de Nahe enkele jaren geleden was de degustatie bij Weingut Jakob Schneider.


Niet alleen de ontmoeting met de legendarische Oma Liesel – een spraakwaterval vol aforismen – staat in ons geheugen geprent, ook de kwaliteit van de wijnen, met hun bescheiden prijskaartje, is bijgebleven.
Vorig jaar werd het wijngoed in GaultMillau 2017 terecht bekroond tot “Aufsteiger des Jahres” en kreeg voor het eerst vier “druiventrosjes” toegekend.
De motivatie van hoofdredacteur Joel B. Paine klonk als volgt: De grote toplocaties van de Nahe en 52 verschillende bodems vormen de basis voor de heerlijk expressieve wijnen van dit wijngoed. Van het eenvoudigste wijn tot aan de adembenemende topwijnen hebben alle wijn fruit, kruiden en sappigheid. Dit alles bovendien tegen zeer redelijke prijzen.

Zowel de huidige wijnmaker Jakob Schneider junior als zijn vrouw Laura zijn oenoloog. Jakob jr., vijfde generatie wijnmaker, studeerde in 2007 af in Geisenheim. Tijdens zijn studies ontmoette hij Laura, met wie hij later is getrouwd. Beide echtgenoten beheren samen met heel de familie momenteel het bedrijf dat 19ha beslaat, waaronder enkele hectaren in de mooiste wijngaarden van de Nahe: Rosenheck, Dellchen, Kertz en Hermannshöhle.
In een artikel in Frankfurter Allgemeine wordt de Jakob Schneider jr. beschreven als “een wijnmaker voor wie kwaliteit alles en roem niets betekent.

Het is dan ook heel goed nieuws dat de wijnen van Jakob Schneider sinds kort verkrijgbaar zijn bij Steven en Nathalie van Wijnhuis Tinto in Heusden (bij Gent).
Ik kreeg een voorproefje van de voorlopig beschikbare wijnen. Het gamma wordt binnenkort waarschijnlijk nog uitgebreid.

Informatie over de herkomst en de bodem van de besproken wijnen heb ik overgenomen uit de reeks over Weingut Jakob Schneider dat op deze blog eerder verscheen.

Grauschiefer Riesling trocken 2016
De druiven voor deze wijn staan op een deel van de Rosenheck Lage waar de ondergrond bestaat uit grijze leisteen.
Licht bleekgeel in het glas, met een gouden fonkeling.
Medium intense neus van bloemetjes, witte appel en peer, citrus. Nog heel gesloten en jong: het is zoeken naar de aroma’s. Bij opwarmen groene kruidigheid en litchi.
Aanzet met sap en citrus, goede balans met fijnfruitige materie, zachte aciditeit en voldoende vulling. Medium lengte in afdronk, met kleine bittertjes.

Melaphyr Riesling trocken 2016
Melafier is een vulkanisch basaltgesteente dat vooral in het Nahedal veel voorkomt en daar een bijzondere plaats inneemt.
Tikje meer kleur dan vorige wijn. Erg gesloten neus, mineraal en floraal, met witte perzik, appel en peer.
Veel sap en rijper fruit in de mond, iets bredere fruitschakering. Citrus, appeltjes, passievrucht. Mooi mondgevoel met fijne aciditeit. Goede lengte in afdronk.

 

Niederhäuser Hermannshöhle Riesling trocken 2016
Hermannshöhle is zonder twijfel de beste en bekendste wijngaard van de Nahe. De steile, snel opwarmende leisteen en rhyoliet (een vulkanisch stollingsgesteente) is ideaal voor grote, klassieke Rieslings. Voor deze “kleine” Hermannshöhle worden de jongere wijnstokken gebruikt.
Licht strogeel. Fijne neus met geel fruit, perzik, mineraliteit, citruszeste en wat peperigs. Nog ingetogen maar complexer.
Sappig, kruidig en mineraal in de mond. Meer zuurstructuur in het middenstuk wat voor meer complexiteit zorgt.
Goede afdronk met wit fruit, mineraliteit en kruidigheid. Heel mooie wijn.

Niederhäuser Rosenheck Riesling trocken 2016
De Rosenheck wijngaard is door de ligging en de zuidelijke oriëntatie van de steile helling ideaal om volrijpe, aromatische druiven te bekomen. Voor deze wijn wordt het deel met hoofdzakelijk leisteenbodem gebruikt.
Lichte kleur. Intense neus van wit fruit, bloemenwei, geel fruit en wat kruiden. Fijne onderliggende mineraliteit.
Sappig en lekker in de mond, met een goede materie. Spannende aciditeit, met een fruitigheid die de strakheid in toom houdt. Geel fruit, appel, citrus en peer.
Lange afdronk met veel materie, wit fruit en fijne bittertjes die wat tannineus aandoen. Grote wijn.

Niederhäuser Kertz Riesling feinherb 2016
Niederhäuser Kertz is een kleine (5ha) wijngaard, zuid tot zuidoost gericht, met leisteen en basalt (vulkanisch) in de bodem.
Licht bleekgeel. Mineraliteit en fijn wit en geel fruit en bloemetjes. Nog wat reductie, rokerigheid. Mooie en boeiende neus.
In aanzet zoetheid en rijp geel fruit en sinaas. Saliniteit op de lippen. Veel sappig boomfruit en citrus, de zuren komen pas laat voor wat tegenspel zorgen.
Afdronk met goede lengte en een sappigheid die naar een volgende slok doet verlangen.

Als ik mijn proefnotities vergelijk met die van twee jaar geleden, dan vallen een aantal gelijkenissen wel op. Dat is een goede zaak: de wijnmaker blijft trouw aan zijn stijl van wijnmaken: wit fruitig, bloemig, elegant met toch voldoende sérieux. Het zijn niet de meest complexe wijnen, maar zowel nu als twee jaar geleden waren de geproefde wijnen erg jong.
Misschien een leuk idee om binnenkort eens iets oudere wijnen van dit domein tegenover elkaar te zetten, om te zien hoe de evolutie ervan is.
Wordt (waarschijnlijk) vervolgd.

|m|

Advertenties