Tags

, , , ,

Vorig jaar begonnen we de reeks artikels met als thema “Riesling wereldwijd” naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van deze blog.
In deze reeks verschenen al:

Riesling wereldwijd, een overzicht: inleiding
Riesling wereldwijd, een overzicht: de Elzas (Alsace)
Riesling wereldwijd, een overzicht: Riesling in de Elzas
Riesling in de Elzas: te ontdekken wijnmakers en wijngaarden
Riesling wereldwijd, een overzicht: Oostenrijk

Hoog tijd om deze reeks nog eens van een update te voorzien.

In Noord-Amerika is Riesling “hot”.
Sinds enkele jaren wordt heel veel geïnvesteerd in publiciteit, events en happenings om Duitse wijn en Duitse riesling in het bijzonder terug de plaats te geven die het verdient.
Evenementen als Rieslingfeier, Summer of Riesling, Riesling Rendezvous en Rieslingweeks trekken meer en meer de aandacht van het grote publiek.
In het kielzog van deze groeiende belangstelling voor (Duitse) rieslingwijnen groeit ook de aanplant van de druif in Noord-Amerika. In 1999 bedroeg de oppervlakte aan riesling in de staat Washington een kleine 770 ha. In 2011 was dit al meer dan 2500 ha, en het aandeel stijgt nog sterk, ten nadele van de aanplant van Chardonnay.

Starchefs.com

In Noord-Amerika wordt Riesling geteeld in drie grote gebieden: het gebied rond de grote meren, met Finger Lakes en Lakes Ontario en Michigan als voornaamste gebieden; Columbia River Basin, met Washington State, Oregon en British Columbia; en verschillende kustvalleien in Californië.
De meest noordelijke wijngaarden, rond het stadje Kelowna aan het Okanaganmeer in British Columbia, liggen tussen de 49ste en 50ste breedtegraad, waar ook in Europa Riesling voorkomt. De rest ligt veel zuidelijker, tussen 34.6°NB en 45°NB.

© clearlakewinetasting.blogspot.be

Historiek:
De Vikings noemden Noord-Amerika “Vinland”, land van wijn.
De Engelse kolonisten vonden druivelaars die zo weelderig tierden dat ze de aarde bedekten tot aan de kustlijn. Ze concludeerden dat er “nergens ter wereld zo’n overvloed te vinden is als hier“. Maar als ze droomden van goede wijnen van Cabernet Sauvignon, Chardonnay of Riesling, konden ze hun dromen snel opbergen. Deze druivensoorten komen van nature niet voor in Noord-Amerika. Vitis vinifera, de druivensoort die geschikt is om wijndruiven voort te brengen groeit niet in deze regio. Vitis lambrusca, Vitis rotundifolia, Vitis riparia, en andere Vitissoorten komen er wel voor. De druiven, soms losse vruchtjes die niet in trossen staan, hebben meestal gebrek aan suiker en vertonen een scherpe muskusachtige geur en smaak, zodat ze amper geschikt zijn om wijn van te maken. Men spreek van “Foxy” wijnen als typisch kenmerk.

Vitis rotundifolia of muscadine, een van de oorspronkelijke druivensoorten in Amerika © A history of Wine in America

De eerste referentie naar wijnmaken in wat nu bekend staat als de Verenigde Staten van Amerika dateert van 1565. De rijke piraat John Hawkins redt gestrande en uitgehongerde Fransen die op ontdekking uitgestuurd waren in Florida. Hij verkoopt ze voedsel en een boot, en merkt afkeurend op dat ze “er in de tijd dat ze er verbleven niet in geslaagd waren om voedsel te kweken, maar wel 20 okshoofden wijn hebben gemaakt.
In de eerste decennia van de 17de eeuw werd door de kolonisten Vitis vinifera aangeplant. Verslagen van ontdekkingsreizen vermelden de aanwezigheid van verschillende Franse en Duitse wijnbouwers aan boord. In 1620 werd een specifieke vraag naar wijnmakers uit Europa uitgestuurd, en men smeekte om goede druivenstokken, “plants of the best kinds“, uit Frankrijk en Duitsland. Algemeen wordt aanvaard dat in dit jaar de eerste Vitis vinifera werd aangeplant, in de staat Virginia.
De ervaring van de Engelsen in Virginia waren een voorbeeld voor de andere kolonisten, en gaandeweg wordt, met veel moeilijkheden en tegenslagen, wijnbouw in andere streken ingevoerd.
Om aantasting te bestrijden probeerden wijnmakers om lokale en ingevoerde druivenrassen te kruisen en zo een aan ziektes resistente wijnstok te kweken die ook nog de smaakkarakteristieken van de Europese rassen zou hebben. In 1683 zou de eerste wijngaard met deze hybrides zijn geplant: uit een kruising tussen een Franse Vitis vinifera met een lokale Vitis lambrusca werd de hybridedruif Alexander gekweekt en aangeplant.
Meer dan honderd jaar later, in november 1799, werd de eerste commerciële wijngaard en wijnmakerij opgericht in Kentucky. De wijnbouwkundige voor de wijngaard was John James Dufour van Vevey, Zwitserland. De wijngaard staat bekend als de “First Vineyard.”
Men begon gaandeweg in te zien dat met de inheemse druivensoorten geen kwaliteitswijn gemaakt kan worden. In 1805 wordt melding gemaakt van de aankomst van “4500 good plants of Chateau Margeaux, Lafitte and haut Brion” (sic).

Een zeldzaam bewijs van de interesse van de Duitse immigranten in Pennsylvania rond 1820. De titel luidt: “Verbeterde praktische wijnbouw in tuinen en voornamelijk wijngaarden, met instructies om wijn te persen zonder pers. Opgedragen aan Amerkiaanse wijnbouwers door Heinrich B. Sage” (California State University, Fresno, Library)

De introductie van Riesling in de Verenigde Staten dateert van omstreeks 1816. Het verhaal begint bij de zelfverklaarde profeet George Rapp. Deze Duitse religionist, afkomstig uit Württemberg, vestigde met zijn volgelingen, “the Harmonists“, New Harmony in westelijk Indiana, aan de Wabash rivier.
George Rapp was zelf een wijnbouwer in Duitsland, en de voornaamste economische doelstelling van zijn nederzetting was om wijn te produceren. In 1807 construeerden ze een wijngaard in terrassen, met stenen muren zoals ze kenden in hun thuisland Duitsland. In de Verenigde Staten was dit nog nooit gezien.
De wijngaarden breidden zich uit langs de oevers van de Wabash, en rond 1820 was Indiana de onbetwistbare leider van de eerste commerciële wijnproductie in Amerika.
The Harmonists verlangden uiteraard naar de wijn die ze in Duitsland verbouwden en dronken, en ze bestelden in 1816 8000 stekken van een heel gamma aan Duitse druivensoorten, waaronder Riesling, Sylvaner, Gutedel en Veltliner.

De “Prohibition“, of drooglegging, is een belangrijk feit in de Amerikaanse wijngeschiedenis. In 1846 verbood de staat Maine als eerste het gebruik en de verkoop van alcohol. Dit verbod werd algemeen in 1920 met het “Eighteenth Amendment to the United States Constitution“. Heel de Amerikaanse wijnindustrie werd vernietigd.
Na het intrekken van de drooglegging in 1933 was de wijnindustrie er slecht aan toe. Getalenteerde wijnmakers waren gestorven, wijngaarden waren verwaarloosd en, misschien het ergst van al, de smaak van de Amerikanen was compleet veranderd. De voorkeur ging uit naar goedkope rode wijnen en zoete wijnen hoog in alcohol. In 1935 bestond 81% van de wijnproductie in Californië uit zoete wijn.

De meeste Rieslingwijn in de USA wordt geproduceerd door Chateau Ste Michele, het oudste wijngoed in Washington State. Hier worden om en bij de 2 miljoen dozen Riesling per jaar verhandeld.

Het merendeel van de rieslingwijnen zijn, op vraag van de Amerikaanse consument, nog steeds zacht, fruitig en licht zoet. Ondanks een lichte ommekeer naar een meer drogere stijl van wijnen volgt de consument vooralsnog niet. Er is weinig reden voor de Amerikaanse consument om niet aan te nemen dat alle rieslingwijnen zoet zijn, vermits het grootste deel van de riesling die op de Amerikaanse markt wordt aangeboden in meer of mindere mate zoet is.

Nog een kort woordje over de Amerikaanse wijnwetgeving:
In USA worden de wijnregio’s als AVA ingedeeld: American Viticulture Area. Een AVA is een wijngebied met geografissche en culturele eigenschappen die invloed hebben op de wijn. Er zijn zo’n 230 AVA’s, waarvan sommige enkele honderduizenden hectare goor zijn, en andere slechts enkele ha omvatten. Een wijn met herkomstbenaming moet ten minste 85% uit de betreffende AVA afkomstig zijn.
AVA is geen kwaliteitsrangschikking.
Er bestaan ook sub-AVA’s, maar die worden momenteel niet officieel erkend.

Bronnen:
Decanter
Appelation America.com
Riesling Rediscovered, Bold, Bright and Dry
Clearlakewinetasting

A history of Wine in America
History of Wine in the United States
Starchefs.com
Winefolly.com

|m|

 

Advertenties