Tags

, , , , , , , ,

Forst. Een dorpje “an der Weinstraße” in de Mittelhaardt, Pfalz.
Het verkeer wordt rondgeleid, met een wijde bocht over de L516. Het dorpje, één straat eigenlijk maar: de WeinstraBe, kasseitjes, de hoofdstraat.
Veel bloemen tegen de oude gevels, uithangbordjes: “Gästehaus”, “Restaurant”. Hier en daar een bordje “Gutausschank”: een wijnbouwer combineert in het seizoen met een drankgelegenheid.

Maar het is niet de hoofdstraat waar Forst bekend en beroemd voor is. Het is ook niet de L516, die naar links draait als je vanuit het Noorden, vanuit Wachenheim, Forst nadert.
Nee, wandel even mee, parkeer je auto op het pleintje voor het dorp waar in de lente de amandelbomen bloeien.
We gaan rechtsaf, het eerste kleine straatje in nog voor je het dorp binnengaat, een beetje naar boven. Het valt niet onmiddellijk op, maar hier loop je al tussen twee van de beroemdste en beste wijngaarden van de Pfalz en van heel Duitsland. Aan je rechterkant Pechstein, links Jesuietengarten. En dat is nog maar het begin.

© Marc Roovers

Niet voor niets is de slogan van het dorp: “Forst, mit den besten Weinlagen der Pfalz“. En dat Forst ook wel eens de “Puligny Montrachet” van Duitsland wordt genoemd is misschien ook niet overdreven.
Het landbouwpaadje draait naar links, en als wat later de kerktoren aan je linkerkant boven de wijnranken verschijnt, wandel je voorbij de ommuurde topwijngaard Kirchenstück.
Even verderop aan je linkerkant, omgeven door lagere muurtjes: Freundstück.
En je hebt heel de tijd aan je rechterkant de grote Ungeheuer wijngaard te zien gekregen.

© VDP.de

Van noord naar zuid zijn we dus volgende Grosse Lage wijngaarden tegengekomen:

  • Pechstein
    15 ha groot, met een lichte, zuidoostelijk gerichte hellingsgraad. Hoogte van 120 tot 160m.
    Typisch hier is het hoge aandeel basalt in de bodem, die verder uit zandsteen en klei bestaat.
    De samenstelling van de bodem zorgt voor optimale omstandigheden voor de druivenstokken: klei slaat water op en het zwarte basalt geeft de zonnewarmte weer af aan de planten. Door de oost-westelijke luchtstromen heerst er een mild klimaat in de wijngaard.
    Pechstein-riesling kan als geen ander een vuursteenmineraliteit vertonen.

    © Marc Roovers

  • Jesuietengarten
    7 ha in oppervlak, met een bodem van zandsteenkeien, zandig leem en basalt. Een lichte helling naar het oosten, de hoogte van 120 tot 150m.
    Van oudsher wordt Jesuietengarten, na Kirchenstück, als de tweede beste wijngaard van de Pfalz beschouwd.
    De wijngaard is niet ommuurd, en er is relatief weinig beschutting tegen de koude winden. Dat geeft de rieslingwijnen een krachtige en volle smaak, met eerder florale aroma’s.

    © Photo: James Wright 2012

  • Ungeheuer
    29 ha groot. Buntsandstein, kalksteenkeien en basalt.
    Ongetwijfeld een van de bekendste Lagen van de Pfalz, gekenmerkt door een hoog percentage rode zandsteen en dichtere lagen van klei en zand. De mineraliteit krijgt de wijn door een aandeel kalksteen in de bodem.
    Door de zuidoostelijke helling (tussen 120 en 170m) worden de zonnestralen en het bijna mediterrane klimaat van de Mittelhaardt optimaal benut.

    © Forster Winzerverein eG

  • Kirchenstück
    3,67 ha, bodem met rode zandsteenkeien, kalksteenkeien, zandige leem en basalt.
    De majesteit van de Pfalzer wijngaarden.
    De hooggewaardeerde wijngaard bevindt zich net achter de kleine dorpskerk.
    In de Beierse Bodemclassificatie van 1828 stond Kirchenstück bovenaan, direct gevolgd door de Jesuitengarten.
    Met een hoogte tussen 120 – 150m is de helling verwaarloosbaar te noemen.
    Omgeven door een hoge zandstenen muur wordt de warmte van de zon opgeslagen en afgeleverd aan de wijnstokken. De muur zorgt ’s avonds vaak voor een warme, droge atmosfeer die de vochtigheid wegblaast.

    © Marc Roovers

  • Freundstück
    3,5 ha, rode zandsteen en kalksteenkeien.
    Met slechts 3,5 ha is Freundstück een van de kleinste beschermde wijngaarden van de Pfalz. Het is een vlakke wijngaard, met amper 10 meter hoogteverschil (van 120 tot 130m).

Het zo typische basalt dat hier in de verschillende wijngaarden voorkomt (Pechstein, Ungeheuer, Jesuietengarten, Kirchenstück) is afkomstig van de Pechsteinkopf, een oude vulkaankrater. Die ligt een eindje in het Pfälzerwald en de basaltgroeve die eeuwenlang werd uitgebaat is nog duidelijk zichtbaar.
Het basalt werd in de oudheid reeds opgegraven. Later, nog voor het asfalt bestond, werd het gesteente gebruikt als straatbedekking. Er ontstond een bloeiende basaltindustrie in Deidesheim en Forst an der Weinstraße.
Nog niet zo lang geleden, rond 1985, toen het niet meer rendabel was om basalt te ontginnen, werd de groeve en de industrie gesloten.
Het gebied rond de Pechsteinkopf is nu een natuurparadijs.
Het basalt dat voorkomt in de wijngaarden is dus aangevoerd, de bodem zelf van de wijngaarden is niet vulkanisch van aard.

Pechsteinkopf   © http://www.buerklin-wolf.de

|m|

Bronnen:
TAZ.DE
Weinbilliger.de
Een overzicht met plan van de Forster Weinlagen hier.

Scriptie van Lars Daniels
http://www.germanwineroute.com/central-haardt-forst.html 

Parkers Wine Buying Guide, 7th edition
Der große Johnson: Die Enzyklopädie der Weine, Weinbaugebiete und Weinerzeuger der Welt
VDP Lagenkarte Pfalz
riesling.de
VDP: Pfalz Lagentexte
Linguavini Weinlagen
Forst Pfalz Lagenplan
Guildsomm.com
Germanwineroute.com
Vitisynth.com