Vorig jaar in juli waren we op bezoek bij wijnmaker Andreas Adam van Weingut A.J. Adam in Dhron (Moezel).
Een verslag hiervan kan je hier lezen.

We kregen toen als eerste wijn zijn basisriesling in het glas. Dat was meteen een voltreffer. Een van de mooiste instapwijnen die we al voorgeschoteld kregen. De proefnotitie van toen klonk zo:

“Strakke, minerale neus, nog gesloten, lichte rokerigheid, kleine lactische toets ook. In aanzet strak, mineraal en verfijnd. Precieze zuren, met in het middenstuk een delicaat zoetje dat nét voor evenwicht zorgt. Dense structuur met ziltigheid. Wat een schitterende riesling…”

Stefaan Soenen schreef op Facebook: “Als instap-Riesling krijgt deze wijn van mij 9,5/10, ik noteer ook stalig maar vriendelijk staal, uitgepuurd, dens, je blijft er aan ruiken. WAUW.

De wijn kon ondertussen een klein jaar rijpen op fles, en onderging een gedaanteverandering.
Geproefd over drie dagen kon ik deze impressies noteren:

Lichte citroenkleur.
Intense neus van mineraliteit, gist, citrus, perzik, peer en appel. Kruiden, hennep, zeste. Rokerig. Citroen, mandarijn, pompelmoes. Heel veel impressies. Je blijft eraan ruiken.
Op dag drie meer pompelmoes, zeste en groene appel. Heel zuiver.
Nog strak in aanzet maar met toch wat zoet merkbaar in middenstuk. Dens, krachtig, prikkelend. Mooi evenwichtig en vol mondgevoel. De wijn komt in laagjes, wat heel boeiend is. Citroenaciditeit, groene appel, groene kruiden, sappig. Heel veel reserve nog.
Afdronk lang en geschakeerd. Saliniteit in de mond. Mooie fijne bitters ook.

Het stalige en extreem strakke is verdwenen, en heeft plaats gemaakt voor een fruitgedrevenheid en gelaagdheid die deze wijn optilt tot een hoog niveau.
Benieuwd naar zijn “grotere” wijnen. Die ga ik nog wat tijd gunnen…

|m|

Advertenties