Tags

, , ,

Drie “Grundsätzen” of “fundamentals”, zo stellen vader Werner en zoon Frank Schönleber, bepalen de filosofie van wijnmaken bij Weingut Emrich-Schönleber. Het is een filosofie die ons doet denken aan wat Cornelius Dönnhoff ons vorig jaar vertelde. De Schönlebers vertalen het als volgt: “Er zijn miljoenen goed gemaakte maar onopmerkelijke wijnen in de wereld. Anderzijds worden er veelvuldig “show-wijnen” gemaakt, wijnen die indruk maken bij de eerste slok, maar zelden drinkplezier bieden bij het tweede glas. Wij beogen geen van beide. Onze filosofie is anders. We richten ons op drie fundamentele waarden:
1- Schönleber wijnen bieden echt drinkplezier;
2- Schönleber wijnen zijn eerlijk, authentiek, en onverbloemd de expressie van hun oorsprong;
3- De Lagen-wijnen van Schönleber hebben uitgesproken persoonlijkheid. We willen niet gewoonweg “goede wijnen” maken.
Deze drie essentiële punten leiden ons in alles wat we doen. In de wijngaard staan deze waarden centraal, elk werk dat we doen moet hieraan beantwoorden. In de kelder zorgen ze ervoor dat onze wijnen op een natuurlijke wijze kunnen ontwikkelen. In het proces van druif tot wijn is elke vat of tank anders. Van het botten van de druif tot het bottelen in de kelder vertelt elke wijn zijn eigen verhaal, en elke wijn heeft zijn eigen persoonlijkheid. En dit is hoe we het willen zien.

IMG_1838

Mei 2016. Een beetje tot onze eigen verbazing bevinden we ons terug in de Nahe. Het doel: een ontspannende wandelvakantie. De hoop: betere weersverwachting dan wat men voorspelt voor de hoge Alpen, ons oorspronkelijk reisdoel.
Het aspect “wijn” kunnen we echter niet aan ons laten voorbij gaan in deze regio, dus breien we een vervolg aan de reeks “Uitstap naar de Nahe” die we vorig jaar publiceerden.

Een brochure van Weinland Nahe leert ons dat Weingut Emrich-Schönleber de traditionele Jahrgangspräsentation organiseert.
Van dit wijndomein weten we enkel dat het hoog staat aangeschreven en goede waardering krijgt. We bespraken al enkele basiswijnen hiervan, maar onze kennis van het domein blijft summier. Dit is de kans om daar verandering in te brengen.

Monzingen is een dorpje van amper 1600 inwoners, maar kan zich toch beroepen op meer dan 1200 jaar wijnbouwtraditie.
In het centrum van het dorp ligt het wijngoed, volop in verbouwing: stap voor stap worden de gebouwen vernieuwd. De ontvangstruimte is alvast indrukwekkend.

2016 is in meerdere opzichten een bijzonder jaar voor de familie Schönleber. De geboorte van de tweede dochter van Frank Schönleber, Sophia, was op privégebied belangrijkst. Zijn verkiezing tot nieuwe voorzitter van VDP.Nahe is een bekroning op zakelijk gebied. Frank Schönleber volgt hiermee Armin Diel op, die zich na 23 jaar voorzitterschap niet meer kandidaat stelde. Verdere verjonging van VDP.Nahe wordt verzekerd door de aanstelling van Georg Rumpf , Caroline Diel en Tim Fröhlich in het bestuur.

Weingut Emrich-Schönleber kan bogen op meer dan 250 jaar traditie. In het midden van de 18de eeuw werd al vermelding gemaakt van de familie Emrich als wijnmakers. Tot de jaren ’60 van vorige eeuw was het bedrijf een gemengd landbouwbedrijf. Dat was destijds de gangbare manier om zich tegen een mislukte druivenoogst te verzekeren. Enkel de meest gegoede families konden het zich permitteren om enkel aan wijnbouw te doen. Van 1965 tot 1985 wordt door de familie Schönleber het bedrijf omgevormd tot wijngoed. Wijngaarden worden uitgebreid, van eerst 2 naar 10 ha. Vader Werner brengt het bedrijf stilaan naar de top, niet toevallig door een toenemend aandeel Riesling in de wijngaarden. In 1991 wordt Emrich-Schönleber voor het eerst vermeld in de lijst “Germany’s top 100 wineries”. In 1994 komt de toetreding bij VDP. In 2005 realiseert zoon Frank zijn eerste wijnoogst.
Momenteel bezit het bedrijf 18 ha wijngaard, waaronder grote delen in de Grand Crus van Monzingen: Frühlingsplätchen (11,7 ha), Halenberg (5,2 ha) en Auf der Lay.  

banner-weinberg

Internationale erkenning blijkt uit de beoordeling van de verschillende uitgevers en tijdschriften:
Gault Millau: 4.5 druiven (op 5)
Der Feinschmecker: “FFFFF” (op 5)
Eichelmann: ***** (op 5)
Wein-Plus.de: W++

Het palmares: “Kollektion des Jahres”, Gault Millau 2004; “Winzer des Jahres”, Gault Millau 2006; winnaar van de “Riesling Cup”, Feinschmecker, 2007; “Weißweinkollektion des Jahres”, Eichelmann 2008; “Kollektion des Jahres, Nahe”, Weinplus.de 2008 en 2010; beste Riesling 2001, Eichelmann 2012; beste Riesling 2002, Eichelmann 2013.

Stephan Reinhardt schrijft in zijn boek “The Finest Wines of Germany”: “It was Werner Schönleber who put the names of Halenberg en Frühlingsplätchen back on the map, and together with Helmut Dönnhoff and Tim Fröhlich he has transformed the formely unknown Nahe Valley into one of the wolrd’s highly regarded Riesling regions.

Hoog tijd dus voor een kennismaking met hun wijnen…

Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 16 (2016): de wijnen van Wgt Emrich-Schönleber
Lees ook: Große Gewächse 2015 – deel 1: Wgt Emrich-Schönleber (Nahe)


|m|