Tags

, , , ,

De hittegolf die Duitsland in zijn greep heeft houdt aan.
Op een al warme donderdagvoormiddag in juni worden we verwacht op het Weingut Schäfer-Fröhlich in het centrum van Bockenau
Op voorspraak van Gerd Brabant is ons een bijzondere en complete degustatie in het vooruitzicht gesteld. We zijn dan ook heel benieuwd en zelfs een beetje nerveus als we op de bel naast de (openstaande) deur drukken.

We worden begroet door Mats Genheimer. Mats volgde studies aan de Geisenheim universiteit. Na een stage bij Wgt Balthasar Ress kon hij aan de slag bij Wgt Schäfer-Fröhlich. Hij is ook de partner van Meike, de zus van Tim Fröhlich.

Zalto

Mats neemt ons mee naar het proeflokaal waar de eretitels, diploma’s en tijdschriften met roemende vermeldingen tentoongesteld worden.
We gaan een overzichtsdegustatie krijgen van de collectie van 2014, waarvoor het wijnhuis de titel “Wein-Kollektion des Jahres” kreeg van het tijdschrift “Der Feinschmecker”.

De wijnen worden geschonken in Zalto glazen. En het is nog niet gelijk in welk glas. Het “Universal” glas wordt gebruikt voor de droge wijnen, vanaf de wijnen met restzoet laat Mats ons overschakelen naar het Zalto “White Wine” glas.
De wijnen zullen dan ook puntgaaf in het glas komen.

We gaan ons hier niet beperken tot de Rieslingwijnen. Ook de sappige basiswijn en zeker de twee geproefde Weissburgunders zijn een vermelding waard.

Fröhlich trocken 2014
Deze wijn is gemaakt van de Müller-Thurgau druif, ook wel Rivaner genoemd. Deze druif heeft de reputatie  om ongecompliceerde, jeugdige en frisse wijnen voort te brengen.
Hier zijn de wijnstokken meer dan 50 jaar oud, met bijzonder lage rendementen en een oogst op perfecte rijpheid. De druiven staan op een plateau naast de Bockenheimer Stomberg (een Grosse Lage voor Riesling), met een vulkanische porfierbodem. VDP.Gutswein.
Mineraal en wit fruit, een zachte, licht zoete aanzet met fijne materie en mooi mondgevoel. Sappig wit fruit in de mond. Mooie en correcte lengte.

Riesling trocken 2014
De druiven voor deze basiswijn zijn afkomstig van jonge aanplant in verschillende sites rond Bockenau, Monzingen en Schlossböckelheim. Verschillende percelen worden apart gevinifeerd, en kunnen uiteindelijk ofwel voor deze basiswijn, ofwel voor de cuvées Vulkangestein en Schiefergestein gebruikt worden. Deze wijn wordt op inox opgevoed, en kan een beetje spontaanvergisting krijgen, maar dat is niet noodzakelijk.
VDP.Gutswein.
Gesloten neus nog, met fijn wit fruit, na opschudden citrus, appel, peer. Lekker sappig en fris op het palet, strak en fijn. Heel puur en mineraal. Mooie afdronk met minerale toets en citruszuurtjes.

Vulkangestein Riesling trocken 2014
De VDP.Ortsweine krijgen bij Schäfer-Fröhlich een “terroirbenaming” mee. Deze Vulkangestein komt dus vanzelfsprekend van vulkanische bodem, meest porfier. De druiven zijn afkomstig van twee Grosse Lagen, Stromberg en Felsenberg, maar van de minder steile delen daarvan, en van de minder oude druivenstokken, die toch een gemiddelde leeftijd van 35-40 jaar hebben. Vinificatie van aparte percelen, waarbij het eindproduct nog kan opgewaardeerd worden tot GG, of eventueel in de Gutsriesling belanden. 50% van de oogst gist spontaan.
Licht bleekgeel. Lichte Sponti-neus met rijp fruit, sinaas tot tropisch fruit, Na opschudden meer meloen en fijne kruidigheid. Sappige, rijke en brede aanzet, met strak fruit en zuivere aciditeit. Mooie balans.

Schiefergestein Bockenauer Riesling trocken 2014
Ook een VDP.Ortswein met terroirbenaming. Leisteen, dus. Druiven komen 100% uit de Felseneck wijngaard. Ook hier van de jongere percelen, minder steil en minder rotsachtig. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt ongeveer 35 jaar. Laat geoogst, slechts één week voor de oogst van de GG-wijn, opgevoed op inox, volledig spontaan vergist.
Meer uitgesproken Sponti-neus, reductiviteit die na even in het glas verdwijnt. Rijpe kruidigheid en specerijen, tijm en munt. Fijne citruszeste. Smokey, bijna getoast. Mooi complex in de neus. Complex, fijn en rechtlijnig in de mond. Veelzijdige impressies en uitgesproken mineraliteit. Afdronk gaat lang door, met citrus, mineraliteit en fijne aciditeit.

Guts_Orts_SF14

Voor we verder gaan met de GG-wijnen 2014 uit vatstaal en de restzoete wijnen, even een zijsprongetje naar een duo niet-Riesling. Omdat ze hier zo bijzonder zijn. Beide volgende wijnen zijn gemaakt met Weissburgunder of Pinot Blanc-druif.

Weisser Burgunder “S” trocken 2014
Afkomstig van 50jaar oude wijnstokken op rode leisteen, uit het westelijk deel van de Stromberg Lage. Late oogst. Omdat de hogere pH (minder zuren) van de Pinot Blanc het proces niet vergemakkelijkt, wordt slechts een derde van de wijn spontaan tot vergisting gebracht. Opvoeding op inox en 600 l eiken vaten uit de Vogezen. Geen malo.
Rijpe appel, meloen, fijne rijp fruit. Een rondere wijn dan de Rieslings, maar met een mooie aciditeit en densiteit. Zuivere, en lange afdronk. Mooie wijn.

Now prepare yourself for something special“, zegt Mats ons.
Weisser Burgunder “R” trocken 2013
Selectie van Pinot Blanc met lagere pH (dus meer zuren), waardoor de spontaanvergisting gemakkelijker kan opgestart worden. Rendement 30 hl/ha. Rode leisteen, druiven die optimaal rijp zijn. GG-niveau, maar voor deze druivensoort is deze classificatie niet toegelaten.
Tim Fröhlich zegt hierover in Meiningers Sommelier Magazin: “De Spontanangärung functioneert bij de Burgundersoorten enkel zoals ik het wens als de druiven van de armste, stenigste percelen afkomstig zijn. Waarom dat zo is, weet ik eigenlijk niet. Maar eigenlijk is het prachtig om te beseffen dat uiteindelijk toch de wijngaarden zelf de voorwaarden bepalen.”
Of er in 2013 een betere Duitse Weissburgunder bestaat? Ik durf het te betwijfelen…” zegt Sacha Speicher in hetzelfde tijschrift.
Heel complexe, bijzondere neus met uitgesproken Sponti-indrukken. Naar het fruit is het zoeken. Groen, kruidenboeket, beetje eik, rokerig, evoluerend in het glas.
Aanzet met een beetje restzoet, diep en complex. Geweldig lange afdronk. Heel speciale wijn, met een groot Bourgogne-gevoel.

Burgunders_SFLees ook: deel 7: Weingut Schäfer-Fröhlich
Lees ook: deel 9: de wijnen van Wgt Schäfer-Fröhlich (2)