Tags

, ,

schlossgut_diel_sonnenuntergang Het imposante kasteel “Burg Layen”, gebouwd in de 13de eeuw, kwam in het jaar 1802 in het bezit van de familie Diel. Het moderne wijngebouw van Schlossgut Diel ligt in de schaduw van de kasteeltoren en achter de beroemde wijnbergen van dit noordelijk gelegen deel van de Nahe, in het dorpje Rümmelsheim.

 
Dep-rhin-et-moselle
Ooit was het gebied hier Frans grondgebied. Op het einde van de 18de eeuw behoorde de streek ten Westen van de Rijn en ten Noorden van de Nahe tot het Franse Département de Rhin-et-Moselle. Het is pas na de nederlaag van Napoleon in Waterloo dat de Fransen de Nahe en omstreken terug aan het koninkrijk Pruisen moeten overlaten. Bron: de.wikipedia.org/wiki/Département_de_Rhin-et-Moselle

Momenteel staat Caroline Diel aan het roer bij het wijngoed. Zij nam het bedrijf over in 2006, nadat onder het beleid van vader Armin Diel de 25 ha wijngaarden consequent naar Riesling en Burgunder waren omgeschakeld. Riesling is nu goed voor 2/3 van de aanplant. Armin Diel is advocaat, wijnschrijver en was van 1992 tot 2009 hoofdredacteur van Gault Millau Wein-Guide Deutschland. Hij schreef verschillende boeken en verscheen in culinaire televisieprogramma’s. Caroline_Armin_Diel Ondanks het feit dat Caroline de zevende generatie van de wijnmakersfamilie is, is zij de eerste van de familie die zelf bezig is met het eigenlijke wijnmaken. Het curriculum vitae van Caroline Diel leest als een droom voor elke wijnliefhebber. Ze studeerde viticultuur en oenologie aan de universiteit van Geisenheim en leerde de praktijk onder meer bij Robert Weil, Toni Jost en Dr. Deinhard, en liep stages in het buitenland bij Ruinart (Champagne), Domaine de Romanée-Conti, Ch. Pichon Longueville Comtesse de Lalande, en zelfs tot in Zuid-Afrika en in Nieuw-Zeeland reisde ze om zich te vervolmaken in het wijnmaken. Momenteel werkt ze samen met Christoph Friedrich, die al sinds 1989 de keldermeester is bij Schlossgut Diel. Het is echtgenoot Sylvain die ons door de degustatie zal leiden. Hij vertelt ons vooraf dat in de manier van werken in het wijngoed volledig manueel is. Van januari tot december komt er geen machine in de wijngaard. De seizoenarbeiders die ingehuurd worden zijn al gedurende jaren dezelfde families, die nu ook hun kennis aan hun kinderen doorgeven. Ze moeten dus niet meer opgeleid worden, het is slechts in de details dat ze af en toe nog wat gestuurd moeten worden. Ook dit draagt bij tot de kwaliteit die het wijnhuis nastreeft. Robert Parker rekent Schlossgut Diel tot een van de beste van de wereld en ook WineSpectator spreekt van een “Top Estate”. De beste druiven van het wijngoed rijpen in de toplocaties Goldloch, Pittermännchen en Burgberg, in de warme vallei van de Trollbach in de Beneden-Nahe. Deze drie zuidgerichte grandcru wijngaarden werden op de historische Pruisische “Lagenkarte” van 1901 reeds als “Lagen Erster Klasse” ingekleurd, en deze waardering wordt nog steeds door VDP aangehouden: de drie wijngarden zijn geklasseerd als VDP.Grosse Lage. Schlossberg krijgt de classificatie VDP.Erste Lage.

Lagen_Diel1901

1901

© VDP

© VDP – 2009

Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 6: de wijnen van Schlossgut Diel

|m|