Tags

, ,

Schlossgut Diel is sinds 1989 lid van VDP.
De wijnen zijn dan ook ingedeeld volgens het klassieke viertrapssysteem: VDP.Gutswein, VDP.Ortswein, VDP.Erste Lage en VDP.Grosse Lage.
Het domein scoort 4 druiventrossen (op 5) in Gault Millau. De gids neemt, om belangenvermenging te vermijden, pas vanaf 2009 na het aftreden van Armin Diel als hoofdredacteur dit wijndomein op. In 2015 wordt als commentaar vermeld: “Ein weiterer Aufstieg ist in naher Zukunft möglich.
Feinschmecker geeft 4.5 op 5. Wein-Plus kent de hoogste score W+++ toe aan dit domein, wat zoveel wil zeggen als “Producent van wereldklasse”. .

Diel_toren_kl

© Vrienden van de Riesling

De afspraak die we maakten met Caroline Diel gaat in laatste instantie niet door. Daar is wel een goede reden voor: Schlossgut Diel ontvangt die ochtend de elite van de omliggende wijnmakers voor een voorbereidende degustatie van de wijnen die op de komende veiling (Versteigerung) zullen worden aangeboden. Terwijl we aan het proeven zijn komen de grote namen dus een voor een toe en zwaaien even gedag. Stefan Rumpf (Kruger-Rumpf), Tim Fröhlich (Schäfer-Fröhlich), Helmut en Cornelius Dönnhoff en anderen arriveren met een paar flessen of een gevulde koelbox. Even denken we er nog aan om voor te stellen om gewoon met hen mee te proeven, maar dat laten we toch maar zo.

Het zal dus de echtgenoot van Caroline zijn die ons gastvrij te woord zal staan.
Sylvain Taurrison is Fransman, Parisien, en werkte in een vorig leven in de chocolade-business. Het was op een thema-avond over “Wijn en chocolade” waar ook Caroline aanwezig was dat de vonk oversloeg. Momenteel zorgen ze samen, buiten de wijn, voor hun drie kleine kinderen. En dat is soms héél druk en héél veel werk, bekent Sylvain ons.
Tijdens de degustatie komt Caroline Diel ons wel heel even de hand schudden en kennis maken.

Ook hier concentreren we ons voor deze blog op de Rieslingwijnen.Diel_Guts_Orts_kl Er is één Gutsriesling: de Nahesteiner ® Riesling trocken 2014 wordt gemaakt om drinkbaar te zijn, en dus niet te gecompliceerd is. De druiven zijn afkomstig van verschillende wijngaarden, de bodems zijn kiezel, leisteen, kwarts.
Licht strogeel in het glas, met open fruitige en rokerige impressies, met een lichte mineraliteit. Aromatisch in de mond, met zachte frisse zuren, citrus en agrum, en een mooi mondgevoel. Een heel mooie instapwijn.

VDP.Ortswein:

Dorsheim Riesling trocken 2014
Kiezelige leem bepaalt de ondergrond van deze wijngaarden rondom Dorsheim. De wijn heeft minder dan 5 g/l restzoet.
De wijn is nog gesloten, met een zekere finesse. Strak en rechtlijnig in de mond, misschien wat streng nu nog. Afdronk met agrum en mineralen.

Burg Layen Riesling trocken 2014
Voornamelijk leisteen, samen met kiezel en leem.
Iets meer kleur in het glas, intense open neus van licht exotisch fruit en steenvruchten.  Mooie aanzet met fijne zuren, kleine bittertjes in het middenstuk en een zachte maar duidelijke mineraliteit. Correcte afdronk met een mooie lengte.


Eierfels is de naam van het rotsmassiefje dat de scheiding vormt tussen de Grosse Lagen Goldloch en Burgberg. De wijn met dezelfde naam is afkomstig uit deze twee wijngaarden.

Eierfels

Goldloch en Burgberg wijngaarden gescheiden door Eierfels (Bron: pinard-de-picard.de)

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is bestaat vooral de Goldloch wijngaard (links), maar ook Burgberg, uit verschillende percelen. Elk perceeltje wordt bij Schlossgut Diel apart geoogst, apart gevinifieerd en afzonderlijk opgevoed. Sommige jaren oogst men meer dan 20 aparte percelen. Na strenge selectie, proeven en analyse worden enkel de allerbeste cuvées geblend om uiteindelijk de GG Goldloch en de GG Burgberg te bekomen.
De wijn die niet wordt geselecteerd en die overblijft wordt geassembleerd in de cuvée Eierfels. Oneerbiedig zou men dus kunnen spreken van een gedeclasseerde GG, ware het niet dat dit jaar na jaar een van de lievelingswijnen van Sylvain is.
Jaargang 2014 is pas gebotteld, dus stelt Sylvain ons jaargang 2013 voor.

Eierfels ® Riesling trocken 2013
Mooie complexiteit in de neus, citrus, appel, exotisch fruit. Aanzet met sinaas-fruitzoet, minerale saliniteit en lichte bitters in middenpallet. Speels, bijna opulent maar op een fijne manier. Lange afdronk met terugkerend fijne smaakpatronen. Heel geslaagd.

Door ons enthousiasme over deze wijn mogen we ook de recente jaargang proeven. Door de verschillende assemblage is deze wijn immers jaar na jaar anders.

Eierfels ® Riesling trocken 2014
Fijn, elegant maar nog gesloten neus. Heel fijn fruit onder een fijne aciditeit. Soepel, speels en met een grote lengte. Mooie wijn met zonder twijfel toekomst.

VDP.Grosse Lage

De GG’s 2014 zijn nog niet gebotteld. En in 2013 is er nog slechts één GG beschikbaar.

Goldloch Riesling GG 2013
GoldlochGGMet meer dan 5 ha in bezit is Diel de grootste eigenaar in deze legendarische wijngaard. De bodem is bedekt met een dunne laag leem en kiezelstenen, boven op een diepe ondergrond van rotsachtige conglomeraten. De zuidelijke ligging en de helling van 50% zorgt voor optimale condities voor de Rieslingdruif.
Fonkelend strogeel. Fruit, veel fruit, intens, met abrikoos, citrus, perzik,… Mineraliteit die aan vuursteen doet denken. Mooie balans, zelfs al is deze wijn nog heel jong, mooi in zuren, fijne bitters en veel sappige materie. Grote afdronk met nog veel reserve.

Feinfruchtige Riesling

Fruitig

Goldloch Riesling Kabinett 2014
Fijn fruit en lichte rokerigheid. Rijp rijk fruit en sappigheid, met ananas en meloen in de mond. Lichte indruk, maar toch meer dan voldoende materie. Fijne fruitzuurtjes maken de afdronk speels en boeiend.

Pittermännchen Riesling Spätlese 2014
Met 1,3 ha is Pittermännchen de kleinste wijngaard van de Dorsheimer Steillagen, en vormt eigenlijk de westelijke uithoek van de Goldloch wijngaard. De Pittermännchen is ook als VDP.Grosse Lage geklasseerd. De bodem bestaat uit leem waarin een groot aandeel grijze leisteen doordrongen is.
Heel bleke wijn, met nog gesloten neus, smokey, met citruszeste en rijp, bijna rood fruit. Sappige, rijke wijn met sinaas, citrus. Krachtig, met ellenlange afdronk. Grote wijn!

diel11_panorama

vlnr: Schlossberg, Pittermännchen, Goldloch en Burgberg

Het was een warme ochtend. Duitsland was in de greep van een hittegolf.
De degustatie verliep een beetje anders dan verwacht, maar door het enthousiasme en de vriendelijkheid van Sylvain werd dat ruimschoots gecompenseerd. We kregen een mooie impressie van de kwaliteit van de wijnen van een van de topproducenten in de Nahe.

Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 5: Wgt Schlossgut Diel

Advertentie