VDP.Die Prädikatsweinguter, de elitevereniging van wijnproducenten in Duitsland, heeft een verslag gepubliceerd over oogstjaar 2021 in Duitsland. De ondertitel ‘A look back at another wine year in a state of exceptional circumstances’ (een terugblik op alweer een wijnjaar met uitzonderlijke omstandigheden) doet het ergste vermoeden. Maar niet alles blijkt problematisch te zijn, gelukkig maar.

Het wijnjaar 2021 werd gekenmerkt door twee belangrijke aspecten
Er was allereerst de overstroming met de verwoestende gevolgen in het Ahrvallei, in juli 2021. Dankzij de overweldigende solidariteit van de industrie waren de eerste stappen naar een hoopvolle wederopbouw van de Ahrvallei snel gestart. Hier helpt de VDP alle wijnboeren in het Ahrvallei door de fondsenwervingscampagne ‘Der VDP.Adler hilft’.
Meike Näkel van VDP.Weingut Meyer-Näkel (Ahr) zegt hierover: ‘De oogst van 2021 is de meest dramatische en emotionele die we ooit hebben gehad. De opluchting nadat de laatste druiven waren geplukt was onmetelijk. Zonder de solidariteit, hulp en steun van zovelen hadden we dit allemaal niet voor elkaar gekregen. Dit heeft ons moed en kracht gegeven om door te zetten.

Herstellingswerkzaamheden in het Ahrvallei, mei 2022 (foto: Lara Engelhard)

Daarnaast gaven de evoluerende trends in de gastronomie en de stijgende exportcijfers aanleiding tot hoop dat de verdwenen distributiekanalen konden hersteld en weer uitgebreid worden. De cijfers van 2021 wijzen er voorzichtig op dat bijna alle VDP-leden erin geslaagd zijn om met creativiteit en flexibiliteit de omstandigheden van de pandemiejaren en de daarmee gepaard gaande verandering in consumentengedrag te compenseren.

Jaargang 2021
Ten opzichte van de drie voorgaande jaren was er in 2021 door het koele voorjaar een vertraagde knopzetting, wat resulteerde in een latere bloei van de wijnstokken. Het warme en vochtige weer in de zomer zorgde niet alleen voor een enorme groeispurt van de bladwand, maar verhoogde tegelijkertijd ook de infectiedruk van de schimmelziektes oidium en peronospora. Om de schimmeldruk tegen te gaan, werden de wijnbouwers verplicht tot een arbeidsintensieve periode van gewasbescherming, wat vooral voor de biologische wijnhuizen een grote uitdaging betekende.

Door de late oogst moesten de druiven zorgvuldig en selectief worden geplukt om ze optimaal rijp en vooral gezond te kunnen oogsten. Droogte en lagere temperaturen leidden niet alleen tot een relatief lange oogstperiode, maar ook tot mostgewichten die beduidend lager waren dan vorig jaar.
Volgens Hansjörg Rebholz van VDP.Weingut Ökonomierat Rebholz (Pfalz) wordt 2021 een ‘cool vintage’ waar wijnliefhebbers nog heel lang van zullen genieten.

Het economisch rapport
Volgens het rapport daalde de totale omzet van alle VDP-wijndomeinen vorig jaar met bijna vier procent tot 444 miljoen euro. In 2020 was dat nog 462,5 miljoen euro. Daarentegen steeg het exportaandeel naar 21%, tegenover 17% een jaar eerder.

79% van de VDP-wijnen werd in 2021 in eigen land verkocht; gemiddeld is de rechtstreekse verkoop op het domein goed voor 35% van de omzet, maar de individuele cijfers zijn zeer uiteenlopend, van 3% tot 80% afhankelijk van het domein. 82% van de wijnhuizen heeft inmiddels een eigen webshop, waar ze gemiddeld 13% van hun wijnen verkopen.

De gastronomie is altijd al een belangrijke zakenpartner voor bijna alle VDP-wijnhuizen geweest. Door corona werd de samenwerking met de gastronomie vertraagd, maar het aandeel is inmiddels terug hersteld tot 17%.

De export begint te herstellen na een daling in de afgelopen twee jaar door politieke omstandigheden (Brexit, Amerikaanse importbeperkingen) en de pandemie. Vorig jaar ging 21% van de VDP-wijnen naar het buitenland. Voor de VDP-wijnbouwers zijn de belangrijkste exportmarkten Scandinavië, vooral Denemarken, maar ook de VS en China. Ook Nederland en Zwitserland zijn belangrijke exportmarkten.

Copyright VDP – Peter Bender

Prijsniveau
Vergeleken met de gemiddelde prijs voor een fles Duitse wijn in het algemeen, die momenteel rond de 3,69 euro ligt, is de prijs van het instapniveau (VDP.Gutswein) duidelijk hoger. Die wordt momenteel voor een gemiddelde prijs van 10 euro verkocht, waardoor volgens VDP de waardering voor ambachtelijke wijnen duidelijk wordt.

60% van de vorig jaar door de leden van de VDP verkochte flessen behoort tot het instapsegment.
VDP.Ortswein neemt iets minder dan 18% van de verkochte flessen in, met een gemiddelde prijs van 13,50 euro per fles. De gemiddelde prijs die vorig jaar voor VDP.ERSTE LAGE®-wijnen werd behaald, bedroeg 19,50 euro. In 2020 was dit 19 euro, in 2019 17 euro. Voor de single-vineyard wijnen, VDP.GROSSE LAGE®, gaven liefhebbers gemiddeld 36 euro uit, een stijging met 9% ten opzichte van de prijs van 2019.

We hebben het gevoel dat het gedrag van wijnkopers aan het veranderen is. We hebben de indruk dat consumenten wijnen van hogere kwaliteit kopen, maar minder vaak. Het is goed om te zien dat oorsprong en duurzaamheid ook veel belangrijker worden’, zegt Steffen Christmann, voorzitter van de VDP.


Dit artikel verscheen ook op WijnWijnWijn-magazine, en werd verstuurd met nieuwsbrief #9 van 08/06/2022.
Abonneer je hier op de nieuwsbrief van WijnWijnWijn en mis niks van de nieuwe gepubliceerde berichten en artikelen, zowel van de WijnWijnWijn-redactie als van de WijnWijnWijn-partners.