Als je een fles wijn ziet met de twee letters GG en het logo van VDP, dan weet je als wijnliefhebber ongetwijfeld dat het gaat om een droge wijn uit een van de beste wijngaarden van Duitsland. Dat dit tegenwoordig alom gekend is, werd precies 20 jaar geleden vastgelegd door het ‘Verband deutscher Prädikatweingüter’ (tegenwoordig VDP.Die Prädikatsweingüter), de elitevereniging van wijnbouwers die in hun classificatie de oorsprong van wijnen in Duitsland voorop zet.

Tijdens de traditionele ‘Vorpremiere’, de jaarlijkse voorstelling van de topwijnen van VDP in Wiesbaden, werd dit jubileum dan ook feestelijk herdacht.
Twintig jaar geleden presenteerden in Berlijn 78 wijnbouwers voor het eerst de wijnen van hun topwijngaarden. Daarmee werd de start gegeven van de heropleving van de grote wijnen in Duitsland. Tegenwoordig worden de GG’s, zoals de wijnen met de aanduiding VDP.GROSSES GEWÄCHS® door wijnliefhebbers worden afgekort, wereldwijd geëxporteerd. Veel van de wijnen zijn maanden van tevoren al uitverkocht en enkele zeldzame exemplaren worden geveild tegen hoge prijzen. Vandaag kan de benaming VDP.GROSSES GEWÄCHS® de vergelijking met de grands crus van de andere bekende wijnbouwlanden aan.

De feestelijkheden voor de twintigste verjaardag van de GG’s op 20 augustus 2022 vonden plaats met de wijnboeren van de bij VDP aangesloten wijnhuizen en met alle fellows die de afgelopen 20 jaar betrokken zijn geweest bij de promotie van de grote Duitse wijnen.

Postuum werd de gouden erespeld van de VDP, de VDP.Ehrennadel, uitgereikt aan Bernhard Breuer. Zijn dochter Theresa Breuer nam de onderscheiding in ontvangst. Bernhard Breuer  overleed in 2004. Hij was een van de voortrekkers om Duitsland op de kaart te zetten met grote, droge wijn van topwijngaarden. Hoewel hij VDP verliet in het jaar 2000, omdat alles voor hem te langzaam verliep, blijven zijn baanbrekende ideeën met betrekking tot het herkomstmodel en zijn verdiensten binnen de Duitse wijnwereld van onschatbare waarde.

Theresa Breuer ontvangt het ereteken uit handen van Steffen Christmann, voorzitter van VDP

Dit artikel verscheen ook op WijnWijnWijn-magazine, en werd verstuurd met nieuwsbrief #15 van 31/08/2022.
Abonneer je hier op de nieuwsbrief van WijnWijnWijn en mis niks van de nieuwe gepubliceerde berichten en artikelen, zowel van de WijnWijnWijn-redactie als van de WijnWijnWijn-partners.