Tags

, , , ,

Hoe lang? Een klein jaar denk ik, hebben we gezocht naar een datum om een online tasting te kunnen organiseren met de wijnen van Weingut Tesch.
Het wachten was de moeite waard, dat wel.

Mijn eerste kennismaking met Weingut Tesch en wijnmaker Dr Martin Tesch was op ProWein, 2017 of 2018 moet dat geweest zijn. Een klein standje waar kleurrijke flessen verrassend zuiver Rieslingwijnen bleken te bevatten. Ik maakte onmiddellijk een notitie om dit domein te blijven opvolgen.

Door de hartelijkheid van het team bij Tesch kreeg ik een uitnodiging voor een begeleide online tasting (Covid-19, weet je wel), en even later een box met zes 0,25 liter flesjes Rieslingwijnen afkomstig van de belangrijkste wijngaarden van Weingut Tesch.

Op 5 mei zaten we dan voor het scherm, samen met enkele andere deelnemers, onder andere uit Canada en Duitsland.
Martin Tesch zou het hebben over de klimaatverandering, en hoe ze daar trachten mee om te gaan. En ondertussen werd er geproefd en kregen we gedegen uitleg over de wijngaarden, bodems, waterhuishouding, en van de niet zo conformistische stijl van wijn maken en eigenwijze manier van denken. Onafhankelijk en een beetje rebels,staat Martin in het leven. Compromissen zijn niet voor hem weggelegd. Zo stapte hij in 2014 uit de elitevereniging VDP. Te veel regeltjes, te moeilijk voor de manier waarop hij wil werken.

We proeven samen zes wijnen, en ondertussen vertelt Martin Tesch gedreven zijn verhaal.

1.- Weingut Tesch Unplugged® Riesling trocken 2020
‘Dit is de wijn die voor Tesch alles veranderde, de wijn van mijn leven’, begint Martin over deze wijn. ‘In de jaren negentig werden Duitse wijnen steeds maar zoeter, en daar wilde ik afstand van nemen. Droge Riesling heeft inherente kwaliteiten als frisheid, mineraliteit, fruitigheid, en heeft geen overdreven alcohol of eikgebruik nodig.Je kan dus een hoge kwaliteit droge Riesling maken met weinig technologie.’
De eerste jaargang van deze Unplugged was 2001. Het briljante idee was in eerste instantie een regelrechte ramp: meer dan 40% van de klanten haakten af. De wijn was veel te droog voor de toenmalige Duitse consument, en de afschuwelijke Engelse naam stootte tegen de borst van de traditionele Duitse wijnconsument. Vandaag is de situatie gelukkig helemaal anders: ‘Het is de belangrijkste wijn voor het Weingut, en we zijn erin geslaagd van deze wijn een icoon voor de nieuwe generatie van droge Duitse Rieslingwijn te maken.’
In het glas komt een bleekgele fonkelende wijn, met koele mineraliteit, citrus, munt en grapefruit, sappige zachte zuren met groene perzik, sinaas en kleine groene kruidigheid. Droog, pittig en levendig, en toegankelijk.

De Lagewijnen, afkomstig van unieke wijngaarden:

2.- Weingut Tesch Löhrer Berg Riesling trocken 2020
Löhrer Berg is een wijngaard in Langenlonsheim, dicht tegen het woud gelegen.
Al op het einde van de 17de eeuw werd hier door een bisschoppelijke verordening riesling aangeplant, waardoor het de oudst vermelde wijngaard van de Nahe is.
De bodem bestaat uit vruchtbare leem, er zijn zes of zeven bronnen uit het woud die voor een goede waterhuishouding zorgen en de zuidelijke oriëntatie beschermt de druiven tegen wind en regen. Het is dus een ‘stressfree’ wijngaard, wat zicht vertaalt in de wijn.
Een groene flits fonkelt in het glas, waarin we mineraliteit, wijngaardperzik, zeste van mandarijn en sinaas opmerken. Zuivere citruszuren in de aanzet met rinse appel, grapefruit en citrus. Mometneel komt de wijn wat strak over.

3.- Weingut Tesch Krone Riesling trocken 2020
Laubenheimer Krone is de tegenpool van de Löhrer Berg, hoewel de wijngaard hier net naast is gelegen. Verder van het woud, echter, waardoor er geen bevloeiing meer kan geraken. De druiven hebben nagenoeg elk jaar waterstress, wat de wijn veel spannender, expressiever en gevarieerder maakt. Ook de gemengde bodem zorgt voor een grotere complexiteit.
Een bleekgele wijn met een verfijnde floraliteit, kruidig en een zanderige mineraliteit. Sappig en verfrissend, met een goede balans door wat meer rondheid waardoor de zuurtjes ingedekt worden.

4.- Weingut Tesch Königsschild Riesling trocken 2020
In de Langenlonsheimer Königsschild bestaat de bodem uit lichte leem met kalksteen, afkomstig van overblijfselen van het oerstrand dat zich daar bevond. De kalksteen geeft een lichte, elegante en slanke Riesling, hoewel jaargang 2020 daar lichtjes van afwijkt: deze wijn vertoont wat meer expressiviteit tegenover andere jaren. Nochtans was er niets aan beheer van de wijngaard of werken in de kelder veranderd.
In het glas komt de wijn met een iets geëvolueerde citroengele kleur. Rijp geel fruit en gedroogde perzikjes, boomfruit en een kleine oxidatieve toets maken de neus erg complex en verleidelijk. Dens mondgevoel met sap, diepte en grip. Veel schakering van wit, tot geel en gedroogd fruit, met citrus en citroenschil. Heel mooie geconcentreerde expressievolle wijn vol rijp fruit. Heerlijk.

5.- Weingut Tesch Karthäuser Riesling trocken 2020
Karthäuser – de naam komt van een kartuizerklooster dat in Laubenheim gevestigd was – heeft een van de meest interessante bodems voor riesling: Rotliegendes. Verweerde rode zandsteen met veel ijzer geeft de wijn een grote complexiteit en ‘mineral magic’.
Licht strogeel, complexe neus van sinaas, citrus, rabarbertaartje, perzik en klein exotisch fruit. Rijp fruit vol sappigheid hier, expressief, met gebalanceerde zuren, fijn en edel mondgevoel, met veel grip en densiteit. Mooie wijn.

5.- Weingut Tesch St. Remigiusberg Riesling trocken 2020
Laubenheimer St. Remigiusberg is de meest prestigieuze wijngaard van Weingut Tesch, hoewel het de kleinste oppervlakte heeft. De vulkanische bodem levert een wat afwijkende Riesling op, met een meer exotisch karakter en een rokerige mineraliteit.
Lichtgouden schittering in het glas, rokerig mineraal, bloemenwei, munt en kruiden, mandarijntjes, sinaas en mango zijn te onderscheiden in de neus. In de mond komt een zuivere finesserijke wijn met precisie en focus. Klein tropische vruchten, zachte citruszuurtjes, perzikjes.
Grote klasse, heerlijke topwijn.

Hartelijk dank aan Dr. Martin Tesch voor de uitnodiging en de interessante proef- en infosessie.