Tags

, , ,

November 2014. Een vreugdekreet galmt door de feestzaal van een hotel in Munchen. 750 aanwezige deelnemers applaudisseren als Stephanie Weegmüller de hoofdprijs in ontvangst mag nemen. Een van de Rieslingwijnen van haar domein is uitgeroepen tot beste droge Riesling van Duitsland in de “Feinschmecker Riesling-Cup 2014”.
Daarmee laat ze enkele grote namen en dito wijnen achter zich. Zo komt op de tweede plaats de Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling GG 2013 van Fritz Haag (Moezel). Nog verderop in het lijstje andere grote wijnmakers als Dönnhof, Maximin Grünhaus, Grans-Fassian en Dr Loosen.

w_RD_MG_1219

Foto Rainer Dittrich – DER FEINSCHMECKER

De winnende wijn van de Feinschmecker Riesling Cup 2014 is de Wgt. Weegmüller Riesling Kabinett trocken “Der Mineralische” 2013.

Weingut Weegmüller bevindt zich in de Pfalz, in Neustadt an der Weinstraße in het Mittelhaardt gebied. Het bedrijf wordt gerund door twee zussen, Stephanie en Gaby Weegmuller.

Vermits Weingut Weegmüller niet tot de VDP behoort, hoeven de wijnen niet de VDP.Classificatie te volgen.
De dames Weegmüller kiezen er voor om een eigen klassement op te maken.

Schermafdruk 2015-04-09 19.59.20In de categorie “Charakterweine” produceren ze ondermeer drie Riesling Kabinett trocken: “Der Elegante“, afkomstig van de Mandelberg wijngaard; “Der Kräftige“, van de Herzog wijngaard; en “Der Mineralische”.
De wijnstokken voor deze laatste wijn groeien op de Herrenletten wijngaard, die als een van de beste wijngaarden in de Haardt geldt. Leem, zandige leem en kleimergel kenmerken de bodem hier.

De wijn wordt niet in België ingevoerd, maar dankzij Gerd Brabant van Vinikus en Lazarus waren we toch in de gelegenheid om de wijn te proeven. Waarvoor dank, Gerd!

 

Wgt. Weegmüller Riesling Kabinett trocken “Der Mineralische” 2013:

Weegm_Mineralische2013

De wijn komt licht bleekgeel met een mooie fonkeling in het glas. De frisse neus kenmerkt zich door citrus, agrum, met een kleine tropische toets. Na walsen komen ook rijp geel fruit, pitfruit, kruisbessen en een delicate florale toets opzetten. Boeiend: de wijn evolueert continu in het glas.
In de mond een aanzet waarbij het spel tussen de spitse zuren en het tikje restzoet opvalt. Dit is een enorm sappige wijn, met citrus en geel fruit.
De afdronk is medium, met een correcte lengte en een mooi eindbittertje.

 

Iedereen was akkoord: dit is lekkere wijn…
Hier is op een schitterende wijze omgegaan met de hoge zuren van de 2013-jaargang, zodanig dat ze mooi samensmelten in het geheel.

Of het terecht is dat deze wijn grote wijnen als bijvoorbeeld de Monzinger Halenberg GG van Schäfer-Fröhlich achter zich laat, laten we over aan het oordeel aan de jury van de Feinschmecker Riesling-Cup.
Wat zeker is: dit is een heel mooie wijn in zijn (prijs)categorie.