Op uitstap naar de Moezel, deel 5

In dit tweede artikeltje over Weingut Kerpen proeven we enkele wijnen van geselecteerde Lagen, en een Grosses Gewächs.

Marc, Martin Kerpen, Rudi

Naast de bekende “Grosse Gewächse” die door de VDP worden bepaald, heeft de wijnbouwersvereniging van de Moezelstreek, de Bernkasteler Ring, sinds 2005 ook een eigen topklassificatie ingevoerd.
De Bernkasteler Ring is in 1899 opgericht in Bernkastel-Kues. Het was een streven naar kwaliteit en zuiverheid dat aan de grondslag lag van deze vereniging.
De “Grosse Gewächse Bernkasteler Ring” zijn wijnen die strikt volgens de opgelegde specificaties van de vereniging zijn geproduceerd.

Alvorens de wijnen het begeerde etiket kunnen krijgen, worden ze twee keer blind geproefd door een jury van de vereniging. Het motto van deze wijnbouwersgilde is: “Nicht die Größe des Betriebes ist wichtig, sondern die “Art der Rebe” (der Riesling), die Güte der Lage und die Sorgfalt der Bebauung und Weinbereitung”.
“Niet de grootte van het bedrijf is belangrijk, maar de eigenschappen van de wijnstok (de riesling), de kwaliteit van de wijngaard, de zorg op het wijngoed en de wijnbereiding.”

Korte proefimpressies:

Wehlener Sonnenuhr Spätlese Trocken 2011
De typische neus van Kerpen vinden we ook hier terug. Kruidig, fruitig. Mooie zuren en fraai evenwicht typeren deze wijn. Een mooie volle en lange afdronk. Plezierige wijn, met klasse.

Wehlener Sonnenuhr Alte Reben Spätlese Trocken 2011
Nog erg gesloten neus. Wel al heel lekker, met breed smaakpatroon. Talmende afdronk, erg mooie wijn.

Wehlener Sonnenuhr

Graacher Domprobst Spätlese Trocken 2008
Fijne fruitaroma’s in de neus, stekelbes, al iets verder in evolutie. Ook in de mond meer gerijpt, met een mooie vulling. Fijne afdronk met een droog bittertje.

Graacher Domprobst Grosses Gewächs Bernkasteler Ring 2009              Medium gele kleur in tegenstelling tot de andere wijnen die eerder een witgele kleur hebben. Dikke tranen in het glas. Minerale neus. Fijne soepele wijn met toetsen van honing, rozijnen en fijn fruit. Fluwelige textuur. Lange mooie afdronk. Zeer mooie wijn.

Stilleven in de kelder van Kerpen
bemerk rechts de “spikes” om in de Steillagen te werken. 

Advertentie