Op uitstap naar de Moezel, deel 4

Bijna hadden we ons volgende adresje niet gevonden. Door een typfout in onze papieren waren we op zoek naar wijnhuis Kempen, in Wehlen. Maar op het opgegeven adres huisde de familie Kerpen, dus wij dachten dat we fout waren. Tot we op een ander naamplaatje ook de voornaam van de eigenaar zagen staan. “Heribert”. Met zo’n voornaam was vergissen uitgesloten: we stonden wel degelijk voor ons doel: Weingut Heribert Kerpen. Dus, met een –r en niet met een –m.

In het dorpje Wehlen, direct gelegen tegenover de beroemde wijngaard Wehlener Sonnenuhr, niet ver van Bernkastel, zet Martin Kerpen een traditie van 8 generaties voort: hoogstaande wijn maken voor – volgens eigen zeggen – “moderate Preise”.

Het zal dan ook niet toevallig zijn dat Martin in 2010 voorzitter werd van de Bernkasteler Ring, de vereniging van vooraanstaande wijnbouwers van de streek.

De familie Kerpen heeft enkel Riesling in de aanplant. Alle wijngaarden zijn op steile, zuidelijk gerichte hellingen aangeplant. De bodem bestaat uit Devonschiefer: grijze leisteen. 
De wijngaarden liggen vooral in Wehlen zelf (60%), in Graach (30%) en in Bernkastel (10%).
De opvoeding van de wijnen vindt grotendeels plaats in grote houtvaten. 

De wijnlijst van Weingut Kerpen telt 33 wijnen, aangevuld met nog enkele restwijnen.

Ook hier hebben we ons beperkt tot de Riesling Trocken wijnen, maar dan nog hadden we werk genoeg. En met plezier, want wijn na wijn werd de kwaliteit en de klasse hoger en beter.

Korte proefimpressies:

In dit eerste deel enkele instap- en basiswijnen, in een volgend deel bespreken we enkele geselecteerde Lagen en een Grosses Gewächs.

Blauschiefer Trocken 2011
Elegant, fijnfruitig, met een mooie vulling. Een lichte afdronk met een mooi bittertje. Eenvoudige, maar goede instapwijn.

Wehlener Sonnenuhr Kabinett Trocken 2011
Bijzondere neus: intens, kruidig, dennenbos, versgemaaid gras. Mooie zuren en fijne textuur, gevolgd door een mooie afdronk. Klasse hoger dan de instapwijn.

Rebell Riesling Spätlese “Trocken” 2009
Martin Kerpen noemde dit vat Rebell omdat de wijn weigerde droog te vergisten. Daarom ook staat “Trocken” tussen aanhalingstekens. Met 10,4 g restsuiker is dit inderdaad niet echt een droge Riesling.
Maar in combinatie met de ferme zuurtjes geeft deze wijn een schitterend mondgevoel. Eén en al finesse en elegantie. Neus van honing, rozijntjes en weer een beetje gras. Mooie langdragende afdronk. Deze wijn is een bijzondere belevenis.

Advertentie