Bijna een jaar geleden, om precies te zijn op 15 maart van vorig jaar, proefden we voor een eerste maal de riesling Lorch 2010 van Eva Fricke. We waren sterk onder de indruk van de puurheid, de intense aciditeit en de mineraliteit van deze wijn, evenals het fijne en strakke karakter, eigen aan de grijze leisteenbodem uit de Rheingau. Toch hadden we de indruk dat deze wijn nog niet volledig open kwam. Een reden om een jaar later opnieuw te proeven. Trouwens, op de degustatie op 1 mei 2012 te Veltem-Beisem van Vinikus en Lazarus konden we van Eva zelf vernemen om deze riesling Lorch 2010 pas na 3 jaar, dus in 2013, te proeven.

Eva Fricke

Lichtgele kleur met groene reflectie. In de neus herkennen we onmiddellijk rijpe appeltjes met in de achtergrond subtiele gereserveerde tonen van abrikoos en citrus, bijgestaan door florale en minerale tonen. Na het walsen krijgen we een zuivere minerale expressie met citrus verweven. Een frisse complexe neus.
De aanzet wordt ingezet met mooie krachtige zuren die blijven dragen tot diep in de finale om uiteindelijk over te gaan in rijpe appel. Het middenstuk is droog, sappig maar strak, licht vettig, zuiver en puur. Aroma’s van kruisbessen (bittertje) en limoen zorgen voor de zuurstructuur.
Lange minerale afdronk. Door de zuren aanvankelijk zeer droog, strak. Op het einde een tikkeltje zoetheid, rijpe appeltjes.
De Lorch 2010 is geen barokwijn, maar eerder een fluwelen wijn.

Naar gewoonte proeven we enkele dagen van dezelfde wijnfles. Wij waren aanvankelijk van mening dat er iets meer fruit mocht staan tegenover de krachtige, overigens zeer mooie zuren. Toen we Eva in 2011 haar mening vroegen over deze wijn, antwoordde ze ons dat ze graag iets meer fruitigheid in de wijn had willen bekomen, maar dat ze er nog niet was in geslaagd.
Nochtans, de vierde dag nadat we de fles geopend hadden kregen we een krachtig, bijzonder harmonieus boeket van rijpe appeltjes, abrikoos, limoen en minerale tonen. Een waar waw-gevoel.
Dit geeft aan dat decanteren aan te raden is. Deze riesling heeft lucht nodig wil hij tot volle expressie komen.
SOS -1/-2
Geproefd 11/02/2013