Tags

, , , ,

Lees ook: De grote wijnen van Forst: een topdegustatie – deel 1

Negen popelende proevers rond de tafel bij Gerd, voor de degustatie waar al lang naar uitgekeken werd.
Koen en Gerd verzamelden wijnen afkomstig van de grote wijngaarden rond het dorpje Forst in de Pfalz. Klinkende namen van wijngaarden, maar evenzo klinkende namen van wijnmakers.
Dat verzamelen was geen sinecure. Oudere jaargangen te pakken krijgen al helemaal niet. “Zonde dat Acham-Magin ontbrak“, schrijft Gerd, “niet dat we geen moeite hebben gedaan. Ze waren alleen wat minder bereidwillig om eraan deel te nemen. En het was helaas niet mogelijk om ergens gerijpte jaren van hen te kopen.

Deel 1 eindigde met een kurkfles.
We vervolgen de reeks in schoonheid met d
rie wijnen van Weingut von Winning uit het jaar 2013.

Flight 5
“Top producers relied on careful selection in the vineyard to make rich and minerally wines”, vertelt Winespectator.
2013 was een jaar waarin Weingut von Winning excelleerde met zowat elke wijn.

10- von Winning JESUITENGARTEN GG 2013
Carl: Rijke citrus, thee, amandel, verleidelijk, gebalanceerd, mooie zuren, momenteel het meest klaar van de 3, mooie lengte, pikant kleine oxidatieve toets, mooi fruit in de mond
92+ 47€
Gerd: Jep, duidelijk een von Winning. Grafiet, stro, complex. Hout gedoseerd. Intense smaakbeleving. Opvallend sappig voor dit koele jaar. Gelaagd, wat filmend, tikje gefragmenteerd, heeft nog tijd nodig.
91
Marc: Fijne kruidige en fruitige neus, de finesse valt op. Rijpe citrus, amandel.
Romig, lang, met een goede structuur en mooi gebalanceerd. Elegante aciditeit en veel inhoud. Complexe fijnfruitige afdronk.

11- von Winning KIRCHENSTÜCK GG 2013
Carl: neus is momenteel een beetje houtgedomineerd, frisse citrus op de neus, kruidig, mond heeft veel meer inhoud, volume en strak, sinaasappel, mooie zuren, abrikoos, superevenwicht, lang, rechtdoor, pikant, groots, pompelmoeszuren, enorm potentieel
93++ 51€
Gerd: Hier het omgekeerde van Jesuitengarten: hout aanwezig in de neus, weinig in de smaak. Geeft enorme indruk: machtige neus van meibloesem, sinaaszeste en subtiele rokerigheid. Imponerend in de smaak. Grote rijkheid en toch iets vederlicht. Grote wijn.
94+
Marc: Complexe neus, rijper fruit en rijpe citrus. Complete wijn: aciditeit, fruit en materie vullen elkaar aan, sappig en geconcentreerd. Groots!

12- von Winning U500 2013
Geen GG, deze U500. De naam slaat op één vat van 500 liter, afkomstig van de Ungeheuer wijngaard.
Carl: Rijke stijl op de neus, geparfumeerd, rijp steenfruit, proeft heel jong, mooie citrus, noga, intens, zeer lang, netels
92+ 32€
Gerd: Klein zijsprongetje in de tasting. Een vatselectie van de Ungeheuer, geen officiële GG. Wat afwijkend van wat je van Riesling verwacht, maar knappe wijn. Eerder Bourgondische neus. Tikje gerookt en vuursteen. Vuursteen trekt door in de smaak. Hout gedoseerd. Strak en rijk tegelijk. Jong.
90+
Marc: Complexe neus met hout, vanille, rokerig, sinaas, abrikoos. Warme aanzet met gekonfijte indruk. Is dit té rijk en té groot?
In afdronk minerale vuursteen, ook rijp en rijk, en lang…

Een mooie reeks. Stefaan schrijft: “von Winning met eikgerijpte Rieslings, waarin de typiciteit van de druif een beetje verloren gaat maar soms wel iets heel bijzonders wordt gemaakt: Kirchenstück GG 2013, magnifiek“.
En Gerd is ook fan: “von Winning: voor de ene fantastisch, voor de andere vragenstellend over hun stijl. En dat is niet erg, de controverse blijft, ik ben fan. Maar feit is dat wat zij doen een alles-op-alles naar topkwaliteit is. En die Kirchenstück 2013 is inderdaad één van hun beste wijnen sinds 2008, het jaar dat von Winning een tweede leven kreeg. Die wijn is een monument uit de recente Duitse droge Riesling-geschiedenis.

Het programma is afgewerkt, er komen toch nog flessen te voorschijn.
We noemen het toch maar een flight, want het zijn niet de minste wijnen:

Flight 6:
13- von Winning PECHSTEIN 2010
Carl: Mineraal, vuursteen, ananas, evenwichtig, zuren zijn aanwezig maar trekken het geheel niet scheef, moet nog verder uitrijpen, niet voor doetjes, 10 gram zuren
91 40€

Gerd: Extreem jaar, geen wijn voor sissi’s. Knaldroog, hoog in zuren, geen spoor evolutie. Opvallend is wel de sappigheid van zuren, droogt niet uit. Komt heel jong en gesloten over. Te herproeven binnen 5 à 10 jaar. Moeilijk te boordelen momenteel. Voor durvers
(90)
Marc: Mineraal, rokerig, vuursteen, etherisch en complex in de neus. Aciditeit in aanzet, met de spitse zuren van 2010. Pompelmoes, peperig, racy, complex. Strakke afdronk, maar lang. Bijzondere mooi wijn.

14- Mosbacher UNGEHEUER 2015
Carl: Druivig, kruidig, eerder fruitige stijl, gedegen zuurstructuur, salami, groene groenten, groene appel, klein zoetje achterop, nog te jong, duidelijke zuren met potentieel
89+ 25€

Gerd: Primair in het kwadraat. Een festijn aan rijp geel fruit. Daardoor overvleugelt dit de mineraliteit en andere meer complexe componenten. Super sappig in de smaak, nu al zo lekker. Mooie zuren voor de rijpheid.
90+
Marc: Zuivere citrus en zeste van citroen / limoen. Koele neus, springerig. Fris in aanzet met fijne citrus en materie. Strak, streng en metalig, maar ook sappig fruitig en nog veel te jong. Ik vind dit heerlijk.

Subliem gerechtje van Gerd: zalm op gravad lax wijze, met citruszeste in plaats van dille

De zoete wijnen:

15- Von Buhl FREUNDSTÜCK Spätlese 1975
Carl: Firne, rijpe boomgaardfruit, was, saffraan, melkchocolade, smaak is vrij droog, gedroogde vruchten, dadels, vijgen, spatlese van 25 jaar of oudere auslese, ik mis hier een beetje zoet 
89
Gerd: Saffraan, thee, sinaasschil, boenwas. Heerlijke evolutie. Gedroogd fruit, nat hout, ceder. Geen oxidatie. Knap voor deze leeftijd.
Marc: Nootjes, evolutief, firne, Bortytis, vijgen en dadels. Ver geëvolueerd, met rozijnen en noten. Mooie zuren.

Stefaan: Koen had nog een von Buhl Riesling Spätlese Freundstück 1975 mee: ik vind dat om vingers en duimen af te likken. Je moet wat voor die verouderingstonen (firne) zijn, maar ik ben er gek op.

16- Grans-Fassian Trittenheim Apotheke Auslese *** 1990 (Moezel)
Carl: k
weepeer, gekookte groenten, asperges, rabarber, in de mond betere balans tussen zoet en zuur, iets minder complex
88
Marc: Gekonfijt, amandel, firne. Vermoeiende neus voor mij, te veel evolutie, met vegetale tonen, onzuiver. Moeilijke balans, ik ben hier geen fan van…

17- Von Buhl Ungeheuer Auslese 2001
Carl: peer, lijm, cider, mosterd, in de mond komt er meer abrikoos en perzik naar voor, gedoseerde zuren, mooie zoet-zuur balans, groots
89
Marc: nootjes, licht oxidatief, gegiste appel, mineraal, gedroogd fruit, kruidigheid. Fijn en complex in de mond, saliniteit, mineraal. Zalvend evenwicht, groots. Hier ben ik dan weer wel fan van.

18- Dr. Loosen Erdener Prälat 2001 (Moezel)
Carl:  Geparfumeerd, steenfruit, munt, mineraal, hier iets meer zuren, gebalanceerd, springerig, nerveuzer
90
Marc: gedroogde abrikoos, rijp fruit, mooie neus. Rijpe aanzet, evolutief maar met bewaarde finesse, zoet/zuur structuur is mooi. Heel lange afdronk, rijp en exotisch. 

19- Ratzenberger Steeger St Jost Auslese 1993 (Mittelrhein)
Carl: Firne, aards, cassis, donker fruit, rabarber, zwaar gevoel in de mond, mist een beetje fun, goede zuren, behoorlijk fruit en serieuze bittere ondertoon
88 

Marc: Kruidige neus, zolderfruit, macedoine, gedroogd fruit, heel breed. Pikant in de mond, rijpe sinaas, moeilijk en tegenstribbelend. Ik ben niet zo’n fan hiervan, in tegenstelling tot
Stefaan: Ook Ratzenberger (Mittelrhein) Riesling Auslese 1993 vond ik heel bijzonder, intrigerend zelfs met zijn zwarte fruit.

.
Hoe kan ik zo een mooie degustatie besluiten?
Met de woorden van Gerd, misschien: “Was prachtig om zien dat er eigenlijk geen wijnen echt uit de toon vielen. Elk domein presteerde en zette prachtige wijnen op tafel. De discussies gingen daardoor niet echt over de kwaliteit, eerder over stijl. En dat maakte het net zo boeiend.
Stefaan zegt hetzelfde: “De kwaliteitsconsistentie in de geproefde reeks wijnen was indrukwekkend, geen mindere goden, alleen iets minder perfect.

Een voorkeur aanduiden is zelfs een beetje oneerlijk. De gegeven scores spreken voor zich.
Als het moet, dan toch een top drie:
Voor Stefaan: “…kregen van mij een score van 94/100: groots dus, bij het beste dat ik in Riesling al geproefd heb“:
– Von Buhl Pechstein GG 2008
– von Winning Kirchenstück GG 2013
– Von Buhl Pechstein GG 2007

Voor Gerd ziet de rangschikking er zo uit:
– von Winning Kirchenstück GG 2013
– Von Buhl Pechstein GG 2008
– Bürklin-Wolf Pechstein GC 2011

Mijn persoonlijke rangschikking, met nauwelijks verschil in appreciatie:
– Von Buhl Pechstein GG 2008
– Bürklin-Wolf Pechstein GC 2011
– von Winning Kirchenstück GG 2013

Nog enkele interessante opmerkingen:
Stefaan: “Vooral von Buhl maakte bij mij indruk. De stijl van de wijndomeinen verklaart volgens mij meer van de verschillen tussen de wijnen dan de aparte wijngaarden. Mosbacher heeft bijvoorbeeld een heel sappige-fruitige, brede stijl, los van de wijngaard.
Met toch deze aanvulling van Gerd: “von Buhl presteerde in 2008 ongelooflijk sterk (en dan spreek ik ook over hun andere GG’s uit die jaargang). Voor wie nu massaal von Buhl wil inslaan: hun stijl tegenwoordig is echter totaal anders. Zo ontzettend strak en slank. Het zou goedkomen met bewaren, zeggen ze. We zullen zien.

“Forst heeft het met deze tasting echt bewezen: het is een topdorp voor Duits droog.”

Met oprechte dank aan alle proevers voor de  fijne sfeer, aan Gerd en Koen voor de selectie van de wijnen, en specifiek aan Gerd voor de uitnodiging, de ontvangst en de heerlijke gerechtjes.

|m|