Naar aanleiding van onze uitstap naar de Moezelstreek hebben we het domein Jakoby-Mathy al uitvoerig belicht. De artikeltjes kan je hier (deel 1) en hier (deel 2) lezen.
Nog meer informatie en achtergrond kan je lezen bij de proefnotitie van de JakobyPur Aufstieg Riesling Kabinett Trocken 2011.

Zowel de “Aufstieg” als de “Bergspitze” komen van de Kinheimer Hubertuslay.
De druiven voor de “Bergspitze” komen vanop het hogere gedeelte van de wijngaard, waar de afwatering beter is en de druiven door de koelere wind iets langzamer rijpen en zo meer concentraat kunnen krijgen.


Proefnotitie 31 augustus 2012:

De wijn komt bleek goudgeel in het glas.
Fris in de neus, met indrukken van wit fruit, sinaasappelschil, pruimencompote en na opschudden een duidelijke mineraliteit. Eerder bescheiden en terughoudend, maar wel boeiend.
Na een zachte aanzet valt eerst een lichte zoetheid op, onmiddelijk gevolgd door zowel een ferme zuurstructuur als mooie bitters.
Sense-Of-Sweetness is moeilijk hier: het gevoel van zoetheid in de aanzet neigt naar +2, maar door de invloed van zuren en bittertjes eindigt de wijn neutraal (0).
De afdronk is vrij lang, zalvend, en ook hier blijven vooral edele bitters en een klein zoetje typeren.
Opmerkelijk is de evolutie van de wijn na enkele dagen in de koelkast. De wijn heeft duidelijk wat tijd nodig om volledig tot zijn recht te komen.
82/100
Marc