De familie Künstler kent reeds een lange wijntraditie die bijna vier eeuwen teruggaat. Het is pas in 1965 dat Franz Künstler zich in Hochheim am Main vestigde en er het Weingut Künstler oprichtte, het wijndomein zoals we dit vandaag kennen. In 1988 zou zijn zoon Gunter, na het voltooien van zijn studies in Geisenheim, zijn vader komen vergezellen om in 1992 eigenaar te worden van het domein.
Het domein is 30 ha groot en heeft een aantal uitstekende wijngaarden: Hernnberg, Hölle, Kirchenstück, Reichestal, Stielweg, Domdechaney, Stein en Kostheimer Weiss Erd. Maar liefst 76% van de wijngaarden zijn geclassificeerd als Erste Gewächs Lagen. De grootste aanplant is Riesling met 80%, voor het overige wordt er Spätburgunder en een weinig Chardonnay voor Sekt aangeplant.
Sinds 1994 is Weingut Künstler lid van de VDP.

Hochheim behoort tot de Rheingau, ondanks dat deze wijnstad 24 km ten oosten van het kerngebied van de Rheingau gelegen is. Het is als het ware een buitenpost die grenst aan de rivier de Main. De bodem is er samengesteld uit zand, grint, lichte klei en leem. Een duidelijk verschil met de leisteenbodems in het westelijk deel rond Rüdesheim. Dankzij de diepe bodems en een ongewoon warm mesoklimaat evenaren goede Hochheimers de kwaliteit van de beste Rheingauers.

Proefnotitie 27 augustus 2012

Lichtgele reflectie in het glas.
Een intense neus van zuiver fruit met aroma’s van perziken en wit steenfruit in de hoofdrol. Daarnaast herkennen we citrus en exotisch fruit. Een subtiele minerale toets zorgt voor complexiteit. Een frisse fruitige neus.
In het smaakpalet ontmoeten zuivere aroma’s van perziken de lichte zuren in harmonie. Een elegante fruitige wijn met een romig maar droog middenstuk.
Een lange rijke afdronk met in de finale sappig fruit met naar het einde opkomende rijpe zuren.
De stijl is het beste te omschrijven als: romig-fruitig-licht.

87/100
SOS 0

Rudi

Advertentie