Voor de derde “flight” wijnen (na deel 1 en deel 2)  op onze “Riesling en kaas”-degustatie zetten we de stap naar de GG (Grosse Gewächse), uit verschillende streken van Duitsland.

AmStein20086- Wgt Am Stein Innere Leiste GG 2008
De Innere Leiste is als wijngaard geklasseerd als “Grosses Gewächs” (Grand Cru), althans toch tot en met jaargang 2011. Vanaf jaargang 2012 werd de drietraps pyramide (Gutswein – Ortswein – Grosse Lage), uitgebreid naar een 4-traps systeem met een Erste Lage. Innere Leiste is vanaf jaargang 2012 een Erste Lage. Deze 2008 hoort dus nog tot de GG. Weingut Am Stein (Franken) werkt met zeer lage rendementen (30-35 hl/ha), spontane gisting en een langere rijping.
Licht strogeel in het glas, met een gouden schijn. Een expressieve neus, licht pétrolé, mineraal, wat vegetaal ook. Lichte, zij het wat verdoken fruitigheid met een goede focus. Rijp fruit en al wat evolutie op het palet. Materie, lengte, spanning. Door de zuurstructuur nog reserve. Complete, complexe wijn.

MontdOrDe AOP Vacherin Mont d’Or wordt geserveerd met een lepetje, in zijn korst van dennenhout. Het is een lopende kaas, met een zilte zeesmaak die perfect met deze grote wijn samengaat. Door de kaas voelt de wijn wat ronder aan, de zuren verdwijnen wat, maar alle smaken komen mooi in evenwicht.

Kerpen7- Wgt Kerpen Domprobst GG 2009
Wijnmaker Martin kerpen in Wehlen (Midden-Moezel) bezochten we enkele jaren geleden (lees hier en hier). Zijn GG Domprobst is afkomstig van de steile wijngaard in Graach, zuidwest georiënteerd, met uiteraard de beste leisteenbodem.
De wijn schittert licht citroengeel in het glas, zonder een spoortje evolutie. Een kruidige expressieve neus, met rijp citrusfruit en een fijne mineraliteit. In de mond vinden we een lichte zoetigheid van het rijpe fruit, sinaas, een beetje vanille, en de typische “Kerpen”-korrelige kruidigheid. De wijn blijft lang na in afdronk. Heel mooie wijn.

Freddy Hendrikx serveert hierbij een kaas uit het Duitstalige deel van Zwitserland. De kaas wordt enkel geproduceerd als de koeien (Simmenthaler-ras) na de winter voor het eerst terug in de wei mogen, in de maand mei. Deze Schlossberger is gemaakt door de familie Jumi, uit het Emmenthal nabij Bern. Een fijne neus, aromatisch, met wat groene tonen. In combinatie overheerst de kaas eerst een beetje, de wijn krijgt een meer vegetale toets, maar de wijn komt mooi terug en houdt stand. Smakelijk samenspel.

Dreissigacker8- Dreissigacker Geyersberg 2010
Ook over Dreissigacker (Rheinhessen) schreven we al op deze blog (lees hier). Het domein heeft drie sterren bij Gault Millau, en deze Geyersberg 2010 kreeg van Decanter een 91/100 score. De wijngaard is zuidelijk hellend en bestaat uit Löss en leembodem.
De kleur is donkerder, naar het goudgele toe. Geel fruit (mirabellen, perzik) met klein beetje pétrolé. Na de sappige aanzet met rijp fruit valt de wijn weg in het middenpalet. De afdronk is heel strak, in contrast dus met het eerder mondgevoel. De wijn mist een zekere focus.

EtivazDeze wijn stelt onze kaasmeester voor een moeilijke opgave. Hij komt te voorschijn met een kaas waarvan de neus wat rokerig is, complex, houtig, met wat stal. De AOP Etivaz komt ook uit Zwitserland, wordt van rauwe koemelk gemaakt, en rijpt 18 maanden. Door de kaas worden de bitters van de wijn versterkt, terwijl de kaas zelf wat pittiger wordt in combinatie met de wijn. Toch een mooie match alweer.

Lees ook: deel 1, deel 2, deel 4