“Riesling en kaas”: al sinds het kleine experimentje dat Rudi in februari 2012 deed (lees hier) speelden we met het idee om hier eens een volledige degustatie aan te wijden.
We werkten een concept uit, selecteerden de wijnen, spraken af met Kaasmeester Freddy Hendrikx en stuurden de uitnodigingen.
Op 10 oktober 2014 zaten we met zeven rond de tafel ten huize Rudi.

Het mooi uitgewerkte concept – we zouden per “flight” van drie wijnen een aantal kazen laten voorstellen door de kaasmeester – viel al vanaf wijn 1 in het water. Freddy deed wat zijn beroep aangeeft: hij was meester over de kazen. De eerste wijn kwam in het glas, na enkele snifjes en slokjes schiet hij de keuken in waar hij begint te selecteren uit de 15-tal kazen die hij heeft meegebracht. Hij zou die avond bij nagenoeg elke wijn een perfect matchende kaas voorschotelen, gepresenteerd op een bordje waarbij iedereen ongedwongen een stukje neemt en het bordje doorgeeft. No-nonsense.
Maar het werd wel een unieke en onvergetelijke ervaring, die avond. “Als in een driesterrenrestaurant zo perfect”, zei een van de proevers achteraf.

FreddyPS1Daarom eerst graag kaasmeester Freddy even in het licht zetten: net over de taalgrens, in Houtain-Saint-Siméon vind je de kleine winkel van Freddy Hendrikx: “Crémerie Saint-Siméon“. Op en top vakman, op en top passie voor zijn vak, en daarbij nog een groot wijnliefhebber en -kenner. Freddy bleek inderdaad de ideale gids door de moeilijke materie “Riesling en kaas”.

We startten onze degustatie met twee instapwijnen, gekozen omwille van hun verschillende karakter.

Pfaffmann1- Tina Pfaffmann “Ü40” 2012
Een wijn uit het zuidelijk deel van de Pfalz. Frankweiler Kalkgrube is een wijngaard met Muschelkalk- en Lösbodem. De Ü40 is gemaakt van wijnstokken ouder dan 40 jaar.
De wijn komt licht goudgeel in het glas. In de neus fruitigheid, abrikoos, perzik, een gegrilde rokerige toets, groene kruidigheid. In de mond fruitige sappigheid (sinaas, wit pitfruit), rond, wat zwaar. Indrukken gaan alle kanten op, de wijn mist focus. In de afdronk redelijk wat bitters.

DziugasPSDe kaas die hierbij geselecteerd wordt is een oranjegele, harde kaas die ons onmiddellijk aan Parmezaanse kaas doet denken. Maar deze kaas is niet zo zout, en toch iets anders van textuur. Heel mooi afgerijpt ook.
Het blijkt een Litouwse kaas te zijn, Džiugas, gemaakt met 2/3 volle koemelk en 1/3 afgeroomde melk, 10 maanden gerijpt, en toch in dezelfde stijl als Parmezaan gemaakt.
De krachtige kaas doet geen afbreuk aan de wijn – wat ook voor de wijn pleit. Door het samenspel met de kaas verdwijnen de bittertjes uit de wijn. Deze eerste match is al meteen perfect. Het samenspel is een unieke ervaring.

Wittmann2- Wgt Wittmann Riesling trocken 2012
De instapriesling van een van de topwijnmakers uit Rheinhessen. De wijn komt van jonge stokken van zijn belangrijkste wijngaarden, meestal van kalkbodem.
Licht strogeel met een waterige rand. Eerder discrete neus eerst, met florale tonen, citruszeste en een verfijnde pétrolé. Na wat opwarmen en walsen komen heel mooie indrukken van citrus, mirabel, sinaasschil. Mooi in de mond, met zuurtjes, wit fruit, citrus, balans. Zuren zijn in evenwicht met het fruit en de materie. De wijn blijft overtuigen van start tot finish. Voor enkele proevers al meteen een “Wow”-moment.

Freddy komt met een mooi gepresenteerd bordje waarop enkele flinterdunne “roosjes” tete_de_moinekaas liggen. De kaas smelt in de mond, met een heerlijke romigheid die bijna zoet aandoet. De AOP Tête de Moine is een Zwitserse kaas uit de Berner Jura, waarbij met een kaaskruller of “Girolle” dunne schilfers worden geschraapt die dan omkrullen tot roosjes.
Het samenspel van de romigheid van de kaas en de strakheid van de wijn is uniek. De zuurtjes in de wijn worden nog geaccentueerd, waardoor wijn en kaas een heerlijk mondgevoel geven.

Lees ook: deel 2, deel 3 en deel 4