Brie met Meursault, Stilton met vintage port, Cheddar met zoete Jurançon, Roquefort met Sauternes. Enkele klassieke combinaties van wijn met kaas. Maar hoe zit dat nu met droge Riesling?

Om hierop een antwoord te krijgen trok ik met een fles Wittmann Riesling Trocken 2008 richting Houtain-Saint-Siméon, net over de taalgrens. Ik had er een afspraak met Freddy Hendrikx, Kaasmeester. Sinds 1992 leidt hij een eigen zaak: “Crémerie Saint-Siméon”. Dit doet hij met passie, steeds op zoek naar pure ambachtelijk gemaakte kazen uit binnen- en buitenland, o.a. uit Frankrijk, Italië en Zwitserland.

De Riesling was perfect op dronk. Medium goudgele kleur. Alom mineraliteit, puur, krachtig, droog, rond, fris, verfijnd fruit, rijpe zuurtjes, mooie lange afdronk. Dit is een Riesling die mij blijft verbazen. Onze blikken spraken dan ook boekdelen tijdens het proeven van deze wijn.

Freddy stelde vier kazen voor die mogelijk zouden kunnen samengaan met de wijn.

Prestige de Bourgogne: zachte Franse kaas gemaakt van rauwe koemelk, trippel crème, 72% vet, romig, zuurtjes, natuurlijke korst. Na een tiental seconden blijkt de wijn te krachtig te zijn voor de kaas. De aanzet was bevredigend, maar geen happy end.

Geen goede combinatie

Vacherin Mont d’Or: AOC kaas uit de Jura. Zachte kaas gemaakt van koemelk. Gedurende 24 dagen gerijpt op houten planken. De buitenste korst is met dennenhout voorzien, waardoor de kaas een lichte houtsmaak krijgt. 40 à 45% vet, romig, zachte textuur. Het is een winterkaas, d.w.z. dat de room enkel van september tot maart wordt geproduceerd. Deze kaas gaat perfect samen met de wijn. Van begin tot einde een fantastische match, met in de finale een krachtige harmonieuze expressie die lang aanhoudt.

Perfecte match

Comté: kaas uit de Jura, harde kaas, 16 maanden oud, veel mineraliteit, ziltig, kristallen. Wijn en kaas gaan totaal niet samen. De wijn blijft gewoon doorgaan, de kaas verdwijnt volledig.

Gaan niet samen

Gruyère: Alpage kaas uit Zwitserland (bergkaas), 18 maanden oud . De kaasboer blijft van juni tot oktober in de alpenweide op een hoogte van 1500m en maakt aldaar de kaas. Harde kaas gemaakt van koemelk, ziltig, lichte rooksmaak, kristallen. Goede match, zowel in het midden als in de finale, maar heeft niet die expressie zoals wij deze mochten ervaren bij de Vacherin Mont d’Or.

Goede match

Op het einde van onze proeverij hebben wij nog wat nagepraat over mineraliteit en pure producten, niet toevallig met een glas Sauvignon, Domaine Grand Roche, Appellation Saint Bris Contrôleé 2009. Mineraal, kurkdroog en mooie zuren. Deze wijn paste perfect bij onze visie over eerlijke en goed gemaakte producten, in het bijzonder over wijn en kaas.

Rudi

|r|