Rond deze tijd maken de wijnboeren in de meeste Duitse regio’s zich klaar om aan de oogst van 2014 te beginnen.
In september komen traditioneel de Grosse Gewächsen van het vorige oogstjaar op de markt.
Tijd dus om eerst het oogstjaar 2013 eens van naderbij te bekijken, vooraleer we binnenkort de wijnen ervan gaan proeven.

Clusserath2013

Foto: Gerd Brabant – http://www.vinikusenlazarus.be

Het klimaat in het wijnjaar 2013 was alles behalve ideaal voor de goede ontwikkeling van Riesling in de Duitse regio’s. Vooral de Moezel heeft te lijden gehad onder de slechtere weersomstandigheden.
De Moezelstreek en aangrenzende gebieden Saar en Ruwer hebben het altijd al wat moeilijker met de GG wijnen, omdat het filigrane en het vederlichte van de beste Moezelwijnen gebaat is bij een tikje restzoet.

Algemeen beschouwd werd 2013 gekenmerkt door een late start van de groei van de druiven, met ongelijke bloemvorming tot gevolg. De voorafgaande winter was een van de hardste van de laatste 30 jaar. Het vroor dikwijls nog tot ver in de maand maart. Daardoor kwam de knopzetting pas op gang in de loop van april, ruim drie weken later dan de voorgaande jaren.
Tijdens de bloei was het dan weer opmerkelijk nat, met zware regen- en hagelbuien in juni. De schade aan de knoppen zou leiden tot een ernstige vermindering van de opbrengsten.
Hoewel de zomer over het algemeen aanvaardbaar was, kon de natuur de opgelopen achterstand niet meer bijhalen.
Ook de herfst was veel te regenachtig, waardoor het risico op rot en ongewenste botrytis toenam.
Het resultaat was dat in vele wijngaarden de druiven nog een veel te hoog aciditeitsgehalte hadden op het moment van de oogst. De druiven waren dikwijls gewoon nog niet rijp.

Waar in 2010, eveneens een koud en nat jaar, een paar van de moedigste wijnbouwers durfden wachten om te oogsten, om zo de druiven tot rijpheid te laten komen, bleek dit in 2013 onmogelijk, omdat het gewoonweg veel te nat bleef.

“2013 was het jaar dat de klimaatverandering ons in de steek liet”, zei Johannes Selbach.
In de Pfalz zag men dan weer een heel snelle evolutie van onrijp naar overrijp, zodat de plukkers niet tijdig de hele oogst optimaal konden binnenhalen. “De druiven waren groen op dinsdag, en bruin op woensdag, in minder dan 36 uur“, sprak een van de wijnbouwers ter plaatse.

De opbrengsten zijn in elk geval heel klein in alle wijnregio’s, soms tot slechts 30% van een normale oogst. Enkele domeinen besloten dan ook om geen GG wijnen uit te brengen in 2013.

Toch zijn de eerste proefberichten niet algemeen negatief.
Er zijn heel mooie wijnen gemaakt, die de typiciteit van deze jaargang zullen weerspiegelen. Net zoals in 2010 zal het zaak zijn om vooral goed te proeven en goed te selecteren.
Als voorbeeld kunnen we een citaat van Lars Daniëls MV meegeven, getweet tijdens de VDP degustatie van de GG wijnen 2013: “Twee woorden (of eigenlijk één) over hoe je een lastig jaar als 2013 tackelt: Schäfer-Fröhlich“.

Bronvermelding:
http://www.bowlerwine.com/resources/producers/2013-German-Vintage-Report.pdf
http://www.skurnikwines.com/msw/2013germanvintage.html
http://www.moselfinewines.com/