Het Europese wijnmagazine VINUM heeft zopas wijnmaker Tim Fröhlich (Weingut Schäfer-Fröhlich, Nahe) tot “Riesling-Champion 2013” uitgeroepen.
Een vakjury beoordeelde meer dan 1400 ingediende wijnen. Fröhlich haalde met vier geselecteerde wijnen samengeteld het meest aantal punten van alle deelnemers, en kan deze onderscheiding dus toevoegen aan zijn reeds indrukwekkend palmares.
Het wijngoed werd in 2013 ook bekroond met 5 F’s, de hoogste onderscheiding van het toonaangevende Duitse tijdschrift Feinschmecker. We vermelden verder nog: 4 druifjes, beste Spätlese van 2011 en “Wijnbouwer van het jaar 2010” in Gault Millau, “Wijndomein van het jaar 2011” in Eichelmann,…

Foto: © Robert Dieth

Foto: © Robert Dieth

We proeven de Schäfer-Fröhlich Vulkangestein 2011 Riesling trocken

Voor deze Riesling gebruikte Tim Fröhlich de druiven van percelen rondom Monzingen. De vulkanische bodem geven een wijn die bijzonder expressief en mineraal is.

Vulkangestein2011

Dit is een boeiende, zelfs dynamische wijn. In het glas is er steeds evolutie waar te nemen, de wijn toont uur na uur en dag na dag andere impressies.
Bleek-citroengele kleur.
Fijne neus, citroen, citrus, zestes, iets van appel ook. Mineraliteit komt nadien door. Heel zuivere neus. Even nadien verdiept het fruit zich, je blijft aan de wijn snuffelen en steeds komen er nieuwe impressies. Natte stenen, warme alcohol, gele pruimen, zelfs tot licht exotisch fruit.
Levendige aanzet met zuren. Nagenoeg geen restzoet. Mooie mondaroma’s van fruittonen, wit fruit en witte citroenpelletjes. Een sappig en fruitig mondaroma waar ook citruspartjes en mandarijn bij komen kijken. Stevige structuur, met wat onderbouwde alcohol en romige impressies van de lagering ‘sur lie’. De afdronk is droog, met een aangename lengte. SOS -1
Iets minder koel gedronken komt de wijn meer tot zijn recht. Ronder, voller, en vooral veel intenser. Heerlijk!