Vanaf de wijnoogst 2012 heeft het VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) de eigen classificatie een beetje bijgesteld.
Waar er tot voorheen 3 categorieën gedefinieerd waren (Gutswein, Ortswein, Erste Lage), wordt er vanaf nu een vierde categorie aan toegevoegd.

In tegenstelling tot de officiële wettelijke classificatie in Duitsland, die gebaseerd is op het suikergehalte van de druiven (Kabinett, Spätlese, Auslese…), baseert het VDP zich op de herkomst van de druiven, en maakt zo het “terroir” tot bepalende factor van kwaliteit en prijs.

De vier kwaliteitsstappen refereren naar de bestaande classificatie in de Bourgogne:

VDP.Gutswein (de instapwijnen van het domein)
VDP.Ortswein (zoals de Village wijnen, met vermelding van het dorp van herkomst)
VDP.Erste Lage (Premier Cru niveau, met vermelding van de geklasseerde wijngaard)
VDP.Grosse Lage (de top Grand Cru wijnen, met vermelding van de geklasseerde wijngaard).

Schermafbeelding 2013-09-08 om 12.05.15

Merk op dat de letters VDP voor de term worden gevoegd (om legale redenen).

Omdat er een categorie wijngaarden bijkomt, komt er een herklassering van de bestaande lijst van Grosse Lage-wijngaarden. Enkele zullen “gedeclasseerd” worden naar Erste Lage. Het zijn de wijnproducerende regionen en de eigenaars zelf die deze beslissing gaan nemen. Momenteel is de nieuwe lijst van Erste en Grosse Lagen nog nergens te vinden. Het VDP vermeldt dat dit een proces van vele jaren kan zijn. 

Kort samengevat kan men voor de vier categorieën verwachten:

VDP.Gutswein: de regionale wijn, instapwijn die moet voldoen aan de minimum opgelegde eisen van het VDP voor wat betreft druivensoort en rendement. In afwijking tot de wijnen van de hogere categorieën blijft het voor VDP.Gutsweine nog mogelijk om de Prädikatstoevoeging te vermelden. Zo zal men dus “Kabinett trocken” of “Spätlese trocken” kunnen vinden.

VDP.Ortswein: het dorp van herkomst wordt op het etiket vermeld. Rendement wordt beperkt tot 75hl/ha, de wijnen worden van de traditionele regionale druivenrassen geproduceerd. Droge wijnen van dit niveau krijgen de vermelding “Qualitätswein trocken” op het etiket. Wijnen met restsuiker krijgen de traditionele Prädikatsvermelding erbij, bijvoorbeeld VDP.Ortswein Spätlese.

VDP.Erste Lage: de Premier Cru wijngaarden waarvan de karakterisiteken zich vertalen in de wijnen die er gemaakt worden. Vanaf oogstjaar 2012 zullen de regio’s Baden, Franken, Pfalz, Rheingau, Saale-Unstrut, Sachsen en Württemberg deze Erste Lage classificatie toepassen. Rendement van maximaal 60 hl/ha.
Droge wijnen VDP.Erste Lage niveau krijgen de vermelding “Qualitätswein trocken” op het etiket. Wijnen met restsuiker krijgen de traditionele Prädikatsvermelding erbij, bijvoorbeeld VDP.Erste Lage Auslese. Merk op dat er geen vermelding Erstes Gewächs meer bestaat. Ook het logo met de “1” en het druiventrosje verdwijnt.

VDP.Grosse Lage: de Grand Cru wijngaarden, zijn de beste wijngaarden die nauwkeurig zijn afgelijnd, en de wijnen ervan vormen de uitdrukking van de specifieke terroir van de wijngaard. Rendement van maximaal 50 hl/ha, oogsten dient manueel te gebeuren. Er is een inspectie in de wijngaard doorheen het jaar, en de wijnen worden voor en na het bottelen onderworpen aan een proeftest. Een droge wijn afkomstig van een VDP.Grosse Lage wordt VDP.Grosses Gewächs gelabeld (Qualitätswein trocken ook op het etiket), en moet minstens op Spätlese niveau van rijpheid worden geoogst. Een wijn met restzoet wordt VDP.Grosse Lage genoemd, met toevoeging van de traditionele Prädikats-benamingen (Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Eiswein).

VDP_ErsteLage

Vooral van belang is dat deze nieuwe benaming vanaf oogstjaar 2012 ook op het etiket zal terug te vinden zijn.
Voor alle wijnen geproduceerd door leden van VDP blijft het VDP logo verplicht. Daarbij komt er nu de mogelijkheid om op een ring om de capsule de classificatie te vermelden. VDP.Grosse Gewächs wijnen worden gebotteld in flessen waarop het GG logo is aangebracht.

VDP_4tiers

klik op de afbeeling om naar de VDP brochure te gaan

Volledigheidshalve vermelden we dat vier wijngebieden in Duitsland dit nieuwe systeem (nog?) niet implementeren. Voorlopig blijven Rheinhessen, Nahe, Mittelrhein en Mosel het oude drie-traps systeem (Gutswein, Ortswein en Erste Lage) hanteren.
En verder nog de aanvulling dat in wijnregio Rheingau de wijnbouwers die geen lid zijn van VDP hun wijnen uit de topwijngaarden toch “Erstes Gewächs” kunnen blijven noemen. Daar blijven dus de benamingen “VDP.Erste Lage”, “VDP.Grosse Lage” (voor VDP leden) en “Erstes Gewächs” (voor niet-VDP leden) naast elkaar bestaan. 

Advertentie