Dit mailtje zat een tijdje geleden in onze inbox:
“Beste Vrienden van de Riesling,
Sinds mei voer ik de riesling wijnen van Dreissigacker uit Rheinhessen in.  Na een prospectie ter plaatste in Nahe, Rheingau en Rheinhessen viel mijn keuze op hen. Achteraf werden de wijnmaker en zijn wijnen uitvoerig geloofd in de pers.
Ons doel was om een riesling te vinden die:
(a) mensen met vooroordelen over riesling over de streep kunnen trekken,
(b) betaalbaar is en
(c) op biologische wijze geteeld wordt.
Ik ben benieuwd naar jullie oordeel over deze wijnen. Zou dit kunnen?”

En of dit zou kunnen! Agenda’s werden te voorschijn gehaald, afspraken gemaakt en op een herfstavond vertrokken de Vrienden van de Riesling naar Rotselaar, waar Johan Rosius zijn wijnhandel Wineshare draaiende houdt.
Johan is een gepassioneerd wijnliefhebber, met een mooi gamma wijnen, en heeft, zoals eerder aangegeven, na uitgebreide prospectie in Duitsland de wijnen van Weingut Dreissigacker geselecteerd om in te voeren.

Sinds 1728 bezit de familie Dreissigacker 30 ha landbouwgrond in Bechtheim (Rheinhessen). Daarvan is momenteel 24 ha aangeplant met druiven, waarvan 60% met Riesling.
In 2006 laat vader Dreissigacker het wijngoed over aan zijn twee zonen, Jochen en Christian. Al gauw neemt de jongste zoon Jochen (°1981) het roer in handen en bepaalt de weg die het bedrijf moet inslaan: van generieke massawijn wil hij tot topkwaliteitswijn komen.
Als goed opgeleide wijnboer, met een duidelijke visie over wijn maken, gaat Jochen resoluut de organische weg op. Begrippen als ecologie, duurzaamheid en respectvol gebruik van de natuur draagt hij hoog in het vaandel. Schadelijke sproeimiddelen en minerale meststoffen worden geweerd. Door groenbemesting tracht hij de grondkwaliteit te optimaliseren.
Het resultaat laat niet lang op zich wachten. In 2009 wordt de jonge getalenteerde wijnmaker in Gault Millau bekroond tot “Aufstieger des Jahres”, en het wijngoed wordt onderscheiden met 3 sterren. In 2012 neemt Decanter twee van de Dreissigacker wijnen (Bechtheimer Geyersberg 2011 en Riesling trocken 2011) in de Riesling top10 op. 3 druifjes in de Gault Millau 2012 en 2013, 3 sterren in de Eichelmann gids.

We proefden:
Riesling trocken 2011
Dit is een “Gutsriesling”, de instapwijn van het huis. De wijn komt bleekstrogeel in het glas. In de neus herkennen we perzik, gele vruchten, een lichte exotische toets. Kortom, een expressief boeket vol rijp fruit in harmonie met florale toetsen en fijne kruidigheid. Het mondgevoel is fruitig, sappig, geconcentreerd; behoudt desalniettemin  frisheid. Zacht prikkelende zuren. Mooie lengte, soepele afdronk met een klein bittertje in de finale. SOS +1

Bechtheimer Riesling trocken 2010
Een mooie intens fonkelende gele kleur. Een fijne verleidelijke neus met appeltjes, abrikoos en florale tonen die strijden om de aandacht. In de mond ontvouwt zich een krachtige droge wijn, strak, zeer zuiver. Mooi geknoopte structuur met ferme zuren. Een zweem van krijt naar het einde van het middenstuk. Net als bij de instapriesling herkennen we een bittertje wat doet denken aan abrikozenschil. Loepzuivere talmende afdronk. SOS 0/+1

Geyersberg Riesling trocken 2010
Deze Rieslingwijn is deels op hout opgevoed: 40% van de wijn rust op oude foeders, 60% blijft op inox.
Goudgeel fonkelend in het glas. Een complexe expressieve neus (aanvankelijk terughoudend) van abrikoos, citrus, kweepeer en rijpe appel; gedragen door een duidelijk aanwezige minerale toon en een lichte zweem van hout. In de smaak vinden we de neus terug. Ondanks zijn kracht geeft deze wijn in de mond een sappig, speelse en frisse indruk, toont elegantie en zuiverheid. Zeer lange afdronk met een fluwele finale waarbij zuren de frisheid vasthouden. SOS +1

Aulerde Riesling 2010
Houtopvoeding: 60% op foeders, 40% op inox.
Diepe goudgele kleur. Boeiende neus (anders dan de vorige wijnen), mineraliteit, gele vruchten, limoen(schil), groene kruiden. De aanzet komt met citruszuurtjes, nadien een vineuse concentratie met wat vettigheid en rondheid (13% alcohol). Krachtige wijn. Zeer droge pure afdronk. SOS +1

Jochen Dreissigacker