Morgen, donderdag 15 november, verschijnt de nieuwste uitgave van de Eichelmann Deutsche Weine gids.
In het naslagwerk worden 9666 wijnen uit 930 wijnbedrijven besproken.

We kunnen in primeur al enkele van de winnaars uit deze “Weinführer” meegeven.

De prijs voor de beste collectie witte wijn (Weißweinkollektion des Jahres) gaat naar Weingut Rainer Sauer uit Escherndorf (Franken). Vooral de Sylvaner wijnen van deze wijnmaker worden geprezen.
Klimmer van het jaar (Aufsteiger des Jahres) wordt Weingut Landgraf in Saulheim (Rheinhessen). Dit biologisch werkend bedrijf is een voorbeeld van de opgang van kwalitiet in wijngebied Rheinhessen.
De beste edelzoete wijnen komen van Weingut Schloss Lieser in Lieser (Mosel). “Zo moet Mosel zijn”, vindt Eichelmann. “Alle wijnen fascineren met elegantie, finesse, zuivere fruittonen, met complexiteit en lengte.”

Naast de selectie van de beste wijndomeinen selecteert Eichelmann ook de Klassieker van het jaar (Weinklassiker). Deze wijn wordt in de Mondo-Klassiker bibliotheek opgenomen. In deze bibliotheek worden de grootste wijnen van Duitsland verzameld. De wijn die hier jaarlijks aan wordt toegevoegd, biedt zowel de hoogste kwaliteit, en toont jaar na jaar ook dat het een prototype van zijn druivensoort is, en als klassieker in de wijnregio kan gelden.
De wijn die dit jaar deze eremedaille krijgt is de (u raadt het al…): Morstein „GG“ Riesling van Weingut Wittmann (Rheinhessen).
Daarmee haalt Wittmann een dubbelslag thuis: vermelding in de Gault Millau WeinGuide 2013 én in de Eichelmann Deutschlands Weine 2013.
Als we daarbij ook de driedubbele vermelding bij Berliner Riesling CupFalstaff en Wein-Plus.eu rekening nemen (zie ons artikeltje hier), dan kunnen we gerust stellen dat Wittmann momenteel aan de top staat wat Duitse Riesling betreft.
Net zoals de Gault Millau gids wordt ook door Eichelmann een quotering gegeven aan een Riesling wijn van 10 jaar oud.
De beste Riesling 2002 komt van Weingut Emrich-Schönleber (Nahe) met hun Monzinger Halenberg. Hiermee herhalen ze hun prestatie van vorig jaar, toen ook de Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg 2001 op plaats één werd gezet door de proevers van Eichelmann.

Volledigheidshalve vermelden we nog de andere prijswinnaars:
Beste collectie rode wijn (Rotweinkollektion des Jahres): Weingut Dr. Heger uit Ihringen/Kaiserstuhl (Baden);
Beste rode wijn uit het jaar 2002: de Lemberger trocken S van Weingut Dautel uit Bönnigheim (Württemberg);
Beste Spätburgunder 2002: Spätburgunder „R“ Bürgstadter Centgrafenberg van Weingut Paul Fürst in Bürgstadt (Franken).