Tags

,

Ook dit jaar hebben de belangrijke wijngidsen en -uitgaven een rangschikking gemaakt van de beste wijnen, waaronder uiteraard ook de Rieslingwijnen.
We geven in enkele artikels een overzichtje van de belangrijkste lijstjes.

Eichelmann 2016

In de nieuwste uitgave van deze wijngids worden 865 Duitse wijnhuizen en 9750 wijnen voorgesteld. Zoals elk jaar onderscheiden de auteur en zijn team die wijnbedrijven die hen bijzonder zijn opgevallen. Bij de selectie hiervan ligt de nadruk op het geheel van de collectie, niet op een enkele topwijn.

Voor de beste collectie witte wijn (Weißweinkollektion des Jahres) wordt wijnmaker Ludwig Knoll van Weingut Am Stein uit Würzburg (Franken) uitverkozen. “Ludwig Knoll maakt loepzuivere wijnen met veel expressie en relatief weinig alcohol: hedendaagse wijnen. Het instapniveau is hoog, de Großen Gewächse uit de Stettener stenen behoren tot de grote wijnen van de jaargang in Duitsland. Fantastische collectie, felicitaties aan Ludwig Knoll en zijn team.” aldus Gerhard Eichelmann.

De beste collectie rode wijn (Rotweinkollektion des Jahres) heeft Konrad Schlör uit Reicholzheim in Baden, strikt genomen uit de regio Tauberfranken. “Hij maakt fascinerende rode wijnen afkomstig van de First Lage. De Spätburgunder en Schwarzriesling behoren tot de grootste wijnen van 2013 in Duitsland. Ze scoren dankzij hun finesse, zuiverheid en elegantie“, beoordelen de uitgevers.

De vermelding voor beste edelzoete wijnen (edelsüße Kollektion) wordt dit jaar aan Weingut Glaser-Himmelstoss in Nordheim (Franken) toegekend. “Edelzoete wijnen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in dit bedrijf. Ze zijn altijd fascinerend zuiver. In 2014 produceerde Wolfgang het hele spectrum, tot en met fascinerende TBA’s van Scheurebe en Rieslaner” aldus Eichelmann in zijn toespraak.

Nieuwkomer van het jaar (Aufsteiger des Jahres) zijn de broers Christian und Matthias Runkel van Weingut Bischel in Appenheim (Rheinhessen). “Zij zijn de rijzende sterren van de afgelopen tien jaar, ze zijn erin geslaagd om in slechts tien jaar zich in de voorhoede te vestigen. Het assortiment is duidelijk gestructureerd, het instapmodel indrukwekkend, de top Rieslings uit Hundertgulden, Scharlachberg en St. Laurenzikapelle tonen duidelijk de typiciteit van de Lage. Ook Pinot Blanc en Chardonnay, Sylvaner en Pinot Noir zijn zoals altijd weer uitstekend“, verantwoordt Eigelmann de keuze.

Naast de vier wijnmakers van het jaar presenteert Gerhard Eichelmann elk jaar ook een “Weinklassiker”, die opgenomen wordt in de “Mondo-Klassiker-Bibliothek”.
Die wijnklassieker is volgens Eichelmann “een wijn van hoge kwaliteit die zich jaar na jaar dusdanig profileert, waardoor hij als prototype van de druivensoort èn van de wijnregio kan gelden”. Dit jaar is de Zeltinger Sonnenuhr (Mosel) Riesling Auslese*** van Weingut Markus Molitor in Bernkastel-Wehlen de uitverkoren wijn. “Wijnen met de ongelofelijk lange levensduur komen van de Zeltinger Sonnenuhr,” prijst Gerhard Eichelmann.

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Ereprijs voor een levenswerk (Ehrenpreis für das Lebenswerk) toegekend.
Die prijs gaat naar Ernst Dautel van het gelijknamige Weingut Dautel. “Consequent heeft Ernst Dautel zijn ideeën over wijn in uitvoering gebracht, heeft veel uitgeprobeert en is stelselmatig vooruitgegaan. Hij is een pionier voor Bönnigheim, voor Württemberg, voor Duitsland. Sinds het midden van de jaren tachtig voedt hij zijn wijnen op in barrique. Hij heeft zelfs Kerner en Riesling in barrique gestoken. In 1988 plantte hij Chardonnay aan, in 1990 produceerde hij zijn eerste cuvée daarvan. Het experiment heeft zijn vruchten afgeworpen, Dautel heeft zijn wijnbedrijf in de Duitse top gevestigd en daarmee ook Württemberger en Duitse wijn in het algemeen vooruitgeholpen“, zo verklaart de redactie van Eichelmann de keuze.

Bron:
– http://www.nikos-weinwelten.de/beitrag/weinfuehrer_eichelmann_2015

Lees ook:
– deel 1: BerlinRieslingCup 2016
– deel 2: Gault&Millau Weinguide Deutschland 2016