bocksbeutelDe typische Frankische “Bocksbeutel” wijnfles wordt al van in het begin van de 18de eeuw gebruikt. Hoewel deze flesvorm nu gemeengoed is in heel de Frankische wijnstreek, werd deze voor het eerst in de beroemde Würzburger Stein wijngaard gebruikt. In de onmiddellijke omgeving van deze wijngaard, iets ten zuiden, ligt de GG wijngaard “Innere Leiste”.
De Innere Leiste is een uitgestrekte, zuidelijk georiënteerde Erste Lage helling, en op zich een typisch voorbeeld van de grote invloed van een microklimaat op het terroir. Door de langgerekte oost-west-oriëntatie wordt de koude noordenwind tegengehouden, de zuidhelling geeft intensieve instraling van de zon, en tegelijk zorgt de kleihoudende kalksteen voor een effectieve warmteopslag in de bodem.
De Innere Leiste brengt weelderige, rijpe wijnen voort, steeds met ferme zuren.

InnereLeiste_Map

Toen onlangs in de kelderrestenlijst van Vinikus en Lazarus de Würzburger Innere Leiste GG Riesling trocken 2006 van Weingut Am Stein werd vermeld, hebben we niet lang getwijfeld.
Volgens Gerd Brabant van wijnhandel Vinikus is 2006 bij Am Stein een moeilijk jaar, waarbij onzuivere Botritis is opgetreden, en de wijnen zouden nu snel evolueren.

Helder lichte groengele kleur. Hoog tranend tegen het glas.
Intrigerende neus, heel ingetogen, verlegen bijna, met kalk en frisse zuren. Hint van citrus, cuberdon, sinaas, en dennen. Bij opschudden uitdiepend, nog steeds zuren, maar ook bloemenhoning en een hele bloemenwei. Ook iets rokerigs, toets van walnoten.
Na een voorzichtige aanzet in de mond kicken de zuren in, smaken exploderen op de tong (citrus, honing, hars?…), om met een zalvende, filmende zachtheid te eindigen. De wijn is sensationeel van structuur, bijna om op te kauwen.
Afdronk droog, met uitgesproken lengte, en hier is een beetje de beginnende leeftijd van de wijn in te herkennen: klein oxidatietoetsje, zoals in een Jura-wijn, maar heel bescheiden, en absoluut niet storend.. SOS 0 / -1
Schitterende wijn, misschien wel een van de mooiste witte wijnen die ik ooit geproefd heb.
Marc – 8 februari 2013

InnereLeiste2006