Eva Fricke, talentvol wijnmaakster uit Kiedrich (Rheingau) was een paar dagen te gast in België, op uitnodiging van Gerd Brabant (www.vinikusenlazarus.be).
Tijdens de degustatie in Veltem-Beisem kregen we de gelegenheid om haar even te spreken. Even, want Eva moest alweer vertrekken naar een volgende afspraak in Noorwegen…
Nadat ze in september 2011 haar job als keldermeester bij Weingut Josef Leitz inruilde om haar eigen wijn te maken, heeft Eva Fricke momenteel een kleine 4 ha wijngaard in Kiedrich.
Daar produceert ze nu 6 wijnen, waarvan er drie door Gerd en Jeroen worden ingevoerd.

Dit jonge talent is nog steeds zoekend naar meer expressiviteit en meer textuur in haar wijn. “De Seligmacher 2011 komt stilaan in de buurt van wat ik met mijn wijn wil uitdrukken.” ‘Silky’ en ‘velvety’: zijde- en fluweelachtig wil ze haar wijnen maken.
Daarvoor moet keer op keer de juiste beslissing worden genomen, zowel in de wijngaard, tijdens de vinificatie als tijdens het opvoeden van de wijn. Hier komt het talent van de wijnbouwer boven…
Over mineraliteit: “Mineraliteit is duidelijk afkomstig van de bodem (‘soil’). Wijngaarden die hoger gelegen zijn worden duidelijk meer getypeerd door mineraliteit.” Maar er is nog meer voor nodig dan enkel de hoogte. Zo is bvb in drogere jaren minder mineraliteit terug te vinden in de wijnen. De bodem geeft dus extract aan de druiven als er voldoende neerslag valt om de voedingsstoffen afkomstig van de erosie van de bodem op te lossen en aan de wortels aan te bieden. Dit geldt vooral als door de onderliggende bodemstructuur de wortels dieper in de bodem moeten gaan om de nodige voedingsbestanddelen te vinden. En dat is nu typisch voor de (grijze) leisteenbodem.

De wijnen van Eva Fricke die we konden proeven typeren zich alle drie door een uitgesproken finesse.

De instap-Riesling “Rheingau 2011” heeft een licht strogele, fonkelende kleur. Een delicaat aroma en een zacht evenwichtig mondgevoel maken deze wijn heel aangenaam. De afdronk is niet al te lang, maar zorgt voor een mooi mondgevoel.

De Lorch 2011 is fijn, voller en fruitiger in de neus. Zacht en zalvend in de mond met een tikje restzoet blijft deze wijn lekker lang na.

De Seligmacher 2011 is nog heel jong en gesloten. Deze wijn is complex, fris en fijn, met wit steenfruit, veel sap, fijne zuren en weer dat tikje restzoet. Lekker lang natalmend.

Deze wijn (Seligmacher) wordt geoogst op de hoogst gelegen wijngaarden in Lorch. Door de bodem van grijze leisteen en de stenige ondergrond ontvangen de druiven veel indirecte warmte, opgeslagen door de stenen op de bodem. Riesling-druiven ontwikkelen mooie aroma’s als de temperatuur tussen de 26 en 28°C bedraagt. Door het microklimaat en de steenbodem die warmte opslaat, krijgt de Seligmacher-wijngaard deze optimale omstandigheden mee.

Volgens Eva Fricke drinken we deze wijnen veel te vroeg. De 2011 mag bewaard worden tot de zomer van 2013, en zal dan pas zijn volle kwaliteit prijsgeven. Over de verder evolutie en bewaarcapaciteiten van haar wijnen kan ze niet veel zeggen. Ze maakt immers nog maar sinds kort haar eigen wijnen. 

(Foto: © Olaf – Vinama)

| r m |