Na de twee instapwijnen vervolgen we de degustatie met wat we “het betere Trocken” hebben genoemd.

Fricke3- Eva Fricke Lorch 2011 Eva Fricke hoeven we niet meer voor te stellen (zie hier, hier en hier). De wijngaarden van Eva situeren zich in Lorch (Rheingau), gelegen tussen Loreley en Rüdesheim. De bodem bestaat er voornamelijk uit leisteen en kwartsiet.
Bleke kleur, waterige rand. Licht pétrolé en limoen, wit steenfruit, kruidigheid in de neus. Vrij complex. Fruit en fruitzuren met sappigheid. Beetje restzoet met heel fijne zuren. In de finale ook heel fijne zuren, aanhoudende afdronk met een klein bittertje. Gebalanceerd en intens.

Freddy serveert hierbij een bergkaas met een heel mooi aroma: animaal, romig, stal. Romig mondgevoel, naar het einde toe wat meer volheid. Het korrelachtige in de rand geeft structuur aan de kaas. Het is een natuurlijke kaas, afkomstig uit de Haute Savoie, gemaakt in de stijl van Reblochon. De Manigodine is afkomstig van een kleine kaasmakerij met slechts 32 koeien, waar men enkel in de zomer 4 kazen per week maakt. De kaas doet het fantastisch bij de wijn van Fricke: het tikje aanwezige restzoet komt door de kaas nog meer op de voorgrond.

Pettenthal4- Wgt Gehring Pettenthal 2010
Pettenthal is een Erste Lage nabij Nierstein (Rheinhessen), en maakt deel uit van de Roter Hang. Zoals de naam zegt bestaat de bodem er voornamelijk uit rode leisteen. De wijngaard vangt door de zuidoriëntatie veel zonnewarmte.
Iets donkerder, bronskleur in het glas, met mooie schittering. Rijp geel fruit, honing en kruidige mineraliteit typeert de neus. Na een strakke aanzet komt een wat voller mondgevoel met voldoende zuren. In de lange afdronk komt terug honing opzetten.

PoulignyDe AOP “Pouligny St.-Pierre” is een geitenkaas uit de Berry streek (centraal Frankrijk). Na 3 weken bereikt deze kaas perfecte rijping. Onder de witte korst vormt zich dan een droger laagje kaas met geconcentreerde smaak. Kaas en wijn releveren elkaar in de mond. De kaas krijgt meer karakter door de wijn, en de wijn wordt nog meer opgetild door de combinatie met deze geitenkaas.

Kuntz

 

5- Sybille Kuntz Gold Quadrat 2009
Sybille Kuntz is een exuberante wijnmaakster uit de Moezel. De Gold Quadrat is afkomstig van de Niederberg Helden Erste Lage wijngaard. Droog gevinifieerd op Spätlese niveau, dikwijls met wat Botrytis.
Licht bronskleurig, lijkt al wat evolutie te hebben. Heel discrete neus in het begin, mineraal. Hazelnoot, wat honing, kruidig (kruidkoek, kruidnagel) na opschudden. Aanzet met redelijk wat zuren, citrus, mineraal. Er is ook een tikje fruitzoet te bespreuren, waardoor alles wat gecompenseerd wordt. Lange, eerder droge afdronk met een toets van honing. 

De kaas die hierbij op het bordje komt is gefabriceerd met drie soorten melk: koe, schaap en geit, afkomstig uit Italië (Langhe): Rocchetta. De zoetheid waar we in de wijn naar moesten zoeken komt door de kaas op de voorgrond. Daardoor lijkt de wijn de kaas een beetje te overheersen. De romigheid van de kaas speelt mooi met de materie in de wijn.

Lees ook: deel 1, deel 3 en deel 4