Een nieuw jaar… Traditioneel de periode om even stil te staan, te mijmeren over het voorbije jaar, over de toekomst, over het leven.

Ik ging eerst een stukje schrijven over de Franky. Een sarcastisch tekstje, een poging tot humor misschien ook wel, over een wijnsnob die op een donderdagavond een fles Vega Sicilia opentrekt en dat aan de wereld kenbaar moet maken via alle mogelijke socialemediakanalen om zo veel mogelijk ‘likes’ te behalen.

Maar de wereld is al hard genoeg. Jullie zitten trouwens niet eens te wachten op mijn waarschijnlijk misplaatst gevoel voor humor. Dat nergens toe leidt ook.

Laat me het liever wat zachter aanpakken in het nieuwe jaar.

Fakkeltjes in de wijngaard (Foto © Christian Hartmann – Reuters)

Wijn verbindt

Op vele manieren…
Mogen we ons allemaal gelukkig prijzen dat we kunnen genieten van het mooie wat de natuur brengt?

Wijn verbindt ons met de natuur. We kennen de goede jaren en de ‘slechte’ wijnjaren. We verbinden ons met de noeste wijnmaker die in de lente zijn uitlopende druivenstokken beschermt tegen de vorst, en we delen de beelden van de ontelbare fakkeltjes die de wijngaard moet opwarmen als er nachtvorst dreigt. We voelen mee als we beelden zien van kapot gehagelde druiventrossen, van verbrande druiven na de zoveelste recordwarme zomerdag, en we hopen jaar na jaar dat de kennis en bedrevenheid van de bekwame wijnboer ervoor zal zorgen dat hij toch een mooie wijn in de fles kan krijgen.

We staan stil bij de veranderingen die het klimaat ondergaat. Al is het maar omdat het alcoholpercentage in onze wijnen duizelingwekkende hoogtes bereikt. We gaan op zoek naar fraîcheur, naar lichtere wijnen, die net nu weer trendy worden.
In de klassieke wijngebieden moeten ze daarom ook op zoek gaan, naar andere druivenrassen bijvoorbeeld, om de toekomst veilig te kunnen stellen. Ook die zoektocht delen we.

Druiven en wijn combineren we met andere mooie producten van de natuur waar een goede kok iets magistraals mee in je bord tovert. Ook daar zorgt wijn voor verbinding. De verbinding van smaken, ‘food and wine’: het goed gekozen glas wijn tilt het gerecht een niveau hoger, de smaken in je mond kunnen de begeleidende wijn nog beter tot zijn recht laten komen. Ook dat is verbinding. En zeker als we dat moment, die beleving, kunnen delen met onze familie en vrienden.

Wijn verbindt mensen

Wijn ontspant, je lacht, je stelt je open, je deelt en ontvangt.

Niets mooier dan een interessante proeverij met goede wijnen maar vooral met fijne mensen rond de tafel. Met gelijkgestemde vrienden informatie, kennis, ervaring uitwisselen.
Het voelen van de gedeelde passie.

Als ik terugkijk, dan waren er wel wat van die mooie momenten vorig jaar. De nieuwe wijnclub Brabo in Antwerpen, de tastings met wijnvrienden, enkele interessante masterclasses, om er maar een paar te noemen. Daar ben ik dankbaar voor, want ik besef dat het uniek en waardevol is om dat te mogen beleven.

Het mag ook mijn wens zijn voor 2023.
Verbinding opzoeken. Het positieve laten overheersen, genieten van wat op mijn pad komt, met volle teugen en volle goesting.
Ik wens jou, beste lezer, hetzelfde toe.
Doe een heel mooi 2023!
Kies voor verbinding.
Geniet.
Van een goed glas wijn, van je vrienden en familie, van het leven.

Advertentie