Elk jaar wordt er door de wijnmakers reikhalzend naar uitgekeken, een beetje zoals de horeca uitkijkt naar de uitreiking van de michelinsterren: welke wijngids heeft welk domein vernoemd, wie heeft volgens die gidsen de beste wijn gemaakt, wie is de belofte om in de gaten te houden?
In Duitsland zijn er een aantal wijngidsen die aanzien (en invloed) hebben. Het aantal sterren dat een gids toekent wordt trots op de website van het wijndomein vermeld, en zorgt dikwijls voor een boost in verkoop en bestellingen.
Voor de resultaten in de Gault&Millau Weinguide Deutschland 2023 is het nog even wachten. Deze gids verscheen de vorige drie jaar niet, maar zal dit jaar in de loop van december verkrijgbaar zijn.
De vermeldingen in de andere vooraanstaande publicaties kunnen we je al wel meegeven.Elk jaar wordt er door de wijnmakers reikhalzend naar uitgekeken, een beetje zoals de horeca uitkijkt naar de uitreiking van de michelinsterren: welke wijngids heeft welk domein vernoemd, wie heeft volgens die gidsen de beste wijn gemaakt, wie is de belofte om in de gaten te houden?
In Duitsland zijn er een aantal wijngidsen die aanzien (en invloed) hebben. Het aantal sterren dat een gids toekent wordt trots op de website van het wijndomein vermeld, en zorgt dikwijls voor een boost in verkoop en bestellingen.

Falstaff Weinguide Deutschland 2023

In de Falstaff Weinguide Deutschland 2023 presenteert het belangrijke culinaire magazine naar jaarlijkse gewoonte een overzicht van de beste wijnen en wijnbedrijven. Zes weken proefden en selecteerden hoofdredacteur Ulrich Sautter en zijn team meer dan 4000 wijnen van 500 domeinen uit Duitsland, van Franken tot Baden. Ze beoordeelden de witte wijnen van 2021 en de rode wijnen van 2020.

Ze kenden dit jaar – uitzonderlijk – een honderd punten score toe aan een wijn: Weingut Zilliken Saarburger Rausch Auslese Goldkapsel 2021 verdiende deze perfecte score wegens zijn optimale precisie, frisheid en finesse.

Dorothee, Hanno en Philip Zilliken – foto © Andreas Durst

Falstaff collectie van het jaar is voor Weingut Schloss Johannisberg (voor meer achtergrond over dit historische domein: lees hier). De redactie motiveert de keuze omdat de geproefde wijnen uit de jaargangen 2019 tot 2021 de mineraliteit van de bodems op de Johannisberg levendiger tonen dan ooit, ongetwijfeld het resultaat van de grandioze samenwerking van het team onder leiding van Stefan Doktor.

Falstaff nieuwkomer van het jaar: als “Newcomer des Jahres” nomineerde het Falstaffteam Johannes Gröhl van Weingut Gröhl in Weinolsheim (Rheinhessen), Simon Hornstein van Weingut Hornstein am See in Nonnenhorn (Württemberg) en Nicolas Olinger van Weingut Gebrüder Müller in Iphofen (Franken). De volgende maanden beslist een 150-koppige jury in een anonieme stemming wie de uiteindelijke winnaar van dit jaar zal zijn. Dit wordt dan in het voorjaar van 2023 bekendgemaakt.

falstaff.de


VINUM Weinguide Deutschland 2023

Het team van de Vinum wijngids publiceert dit jaar proefnotities van meer dan 11.000 wijnen van duizend wijndomeinen uit de dertien Duitse wijnbouwgebieden. Het is een lijvig werk van meer dan 1100 bladzijden geworden.

VINUM Wijnmaker van het jaar werd Günther Jauch, eigenaar van Weingut von Othegraven (Mosel). Een keuze die niet onbesproken is gebleven. Günther Jauch is immers televisiepresentator, die als sportverslaggever zijn carrière begon en door de overstap naar de commerciële zender RTL Television uitgroeide tot een van de populairste Duitse TV-figuren.
Als kind bracht Jauch zijn vakanties door op het wijndomein van zijn familie in Kanzem aan de Saar. Toen ze daar in 2010 overnemers zochten, investeerde de presentator in het domein en werd hij samen met zijn vrouw eigenaar.
Een eigenaar is echter geen wijnmaker, en dat is net de kritiek die nu op deze eretitel komt.

Günter Jauch – Weingut von Othegraven (Mosel)

Wijnschrijver en journalist Rainer Balcerowiak vraagt zich in een bijtend artikel af of “Günther Jauch überhaupt wel een wijnmaker is?”. De commentaren die volgen zijn niet mals. „Een TV presentator uitroepen tot “Wijnmaker van het Jaar” is een belediging voor de traditionele wijnmakers die met veel passie en evenveel uren werk wijn als cultureel goed creëren. Een onderscheiding voor de wijnbouwers uit het Ahrdal zou bijvoorbeeld beter op zijn plaats zijn.”, valt er onder andere te lezen.

Voor de redactie van de VINUM Weinguide was het echter geen vergezochte beslissing: de wijnen van het domein veroverden een eerste plaats bij de beste Riesling Kabinett, de eerste plaats in de categorie Riesling Spätlese en de tweede plaats voor Riesling Auslese . Reden genoeg voor een terechte titel.

VINUM Stijger van het jaar (Aufsteiger des Jahres 2023) is Weingut Böhme & Töchter (Saale- Unstrut). Dit Weingut werd recent ook door VDP als nieuw domein in Saale-Unstrut toegelaten. “Wij hechten waarde aan traditie. In de kelder vertrouwen we steeds meer op lange maceratietijden, spontane gisting, gebruik van houten vaten – en op ons buikgevoel”, zeggen de Böhmes over zichzelf.

VINUM Ontdekking van het jaar werd Lukas Hammelmann (Pfalz). Deze jonge wijnmaker bouwde zijn bedrijf vrijwel uit het niets op. Zijn ouders bezaten enkele wijngaarden, maar hadden zelf geen domein. Lukas wist op tienjarige leeftijd al dat hij wijnmaker wilde worden, dus begon hij op 16-jarige leeftijd aan een stage, gevolgd door hoger onderwijs in de wijnbouw en daarna deed hij ervaring op in verschillende bedrijven. Ondertussen bouwde hij zijn eigen wijndomein op,waar hij ongeveer 20.000 flessen per jaar produceert. Iemand om in de gaten te houden.

vinum.eu


Eichelmann Deutschlands Weine 2023

Uit 12000 ingezonden flessen selecteerde de redactie van uitgever Gehrard Eichelmann 9800 wijnen van 910 domeinen.

De titel van Eichelmann witte wijncollectie van het jaar (Eichelmann Weißweinkollektion des Jahres) gaat naar Weingut Philip Kuhn (Pfalz). “Philipp Kuhn heeft ons nog nooit zo’n indrukwekkend assortiment Riesling Grosse Gewächse gepresenteerd als dit jaar – ondanks alle sterke edities uit het verleden. Enkele van de wijnen behoren tot de grootste wijnen van de jaargang in Duitsland, en daarom kennen we hem de prijs toe voor de beste witte wijncollectie van het jaar!” verklaart Jens Wagner, de redacteur die verantwoordelijk is voor de Pfalz.

De prijs van Eichelmann rode wijncollectie van het jaar wordt verdiend door Weingut Dautel (Württemberg). Gehrard Eichelmann rechtvaardige tijdens de prijsuitreiking zijn keuze: “De rode wijnen van Christian Dautel hebben de afgelopen jaren een stilistische verandering ondergaan, ze combineren frisheid en kracht, elegantie en grip, ze zijn levendig en lang . Dit vinden we al terug bij de Ortsweinen en de Erste Lage wijnen uit de Sonnenberg; de rode Grosse Gewächse behoren tot het beste wat Duitsland te bieden heeft, zoals de Lemberger uit Michaelsberg en de Pinot Noir uit Schupen en Forstberg.

Weingut Hahnmühle uit Mannweiler-Cölln (Nahe , Alsenzdal), is de nieuwkomer van het jaar. De wijnen van Hahnmühle zijn uniek: naast de typische elegantie van het domein is kruidigheid het bepalende thema van deze jaargang, waardoor de wijnen een extra dimensie krijgen. Ook de edelzoete Rieslings zijn van bijzonder hoge kwaliteit, ze hebben een goede zuurtegraad en veel kruidigheid en zullen zeer goed kunnen rijpen.
Ontdekking van het jaar is het piepjong wijnhuis lichti & asroh (Pfalz). Freya Lichti en Alexander Strohschneider richtten pas in 2019 hun eigen wijnproject op nadat ze veel ervaring hadden opgedaan in de internationale wijnwereld. Hun wijnen worden gekenmerkt door complexiteit en precisie. “Een geweldige collectie”, prijst Jens Wagner, de verantwoordelijke redacteur voor de Pfalz.

Alle winnaars van Eichelmann Deutschlands Weine 2023 – Foto © Sabine Arndt

Dit jaar werd de ereprijs voor een levenswerk (Ehrenpreis für das Lebenswerk ) uitgereikt aan Peter Jakob Kühn (Rheingau). Niemand heeft in de Rheingau de afgelopen decennia meer opschudding veroorzaakt als Peter Jakob Kühn. Met de omschakeling naar biologische en biodynamische teelt heeft hij het voorbeeld gegeven, en de kwaliteit van zijn wijnen volgde. Jaar na jaar produceerde hij  collecties van de hoogste kwaliteit, waarbij elke wijn van de hoogste kwaliteit was en nog steeds is, van Gutsweinniveau tot de Grosse Gewächse en de edelzoete wijnen.

mondo-heidelberg.de/


Gault&Millau Weinguide Deutschland 2023

Voor de resultaten van de Gault&Millau Weinguide Deutschland 2023 was het wachten tot eind december 2022. Deze gids verscheen de vorige drie jaar niet, maar is er nu weer, en kan tegelijk een jubileum vieren: 30 jaar Gault&Millau Weinguide.

In totaal zijn dit jaar 8.000 wijnen en 800 wijnhuizen geëvalueerd door de proevers van Gault&Millau.
Enkele nieuwe rubrieken vallen op. De gids identificeert in de rubriek “Trinkreife” 750 wijnen die klaar zijn om te drinken, wijnen die een groot rijpingspotentieel hebben en nu hun hoogtepunt naderen.

Ook nieuw is de categorie “Fill the Fridge“, met wijnen die tot 15 euro kosten en veel drinkplezier leveren.
In deze gids krijgen ook de Duitse schuimwijnen veel aandacht. Duitse Sekt wordt vergeleken met de betere champagnes. Aan de ene kant speelt de uitgever hiermee in op de interesse van lezers die op zoek zijn naar internationale benchmarks, anderzijds toont de vergelijking aan hoe indrukwekkend de renaissance van de Sekt zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Gesine Roll – Weingut Weedenborn – Foto: Gault&Millau/HENRIS Edition

Wijnpersoonlijkheid van het jaar is Gesine Roll (Weingut Weedenborn, Rheinhessen), die met grote visie het bedrijf van haar vader heeft overgenomen en verder heeft ontwikkeld. Het resultaat: unieke karakterwijnen, met vooral haar Sauvignon Blanc wijnen, die qua kenmerken en veelzijdigheid uniek zijn voor Duitsland.

Voor het eerst in de categorie “Next Generation” eert de gids veelbelovende wijnmakers die net het bedrijf van hun ouders hebben overgenomen, met hen hebben samengewerkt of hun eigen wijnbedrijf hebben opgericht. Bastian Beny (Rheinhessen), Sophie Christmann (Pfalz), Philipp en Kilian Giegerich (Franken), Katharina en Rebecca Heger (Baden), Simon Hornstein (Württemberg), Moritz Kissinger (Rheinhessen), Maximilian Kusterer (Württemberg), Stefanie en Fabian Lassak (Württemberg), Clemens Rosenkranz (Rheingau), Martin Schmitt (Franken), Franz Wehrheim (Pfalz) en Matthias Wörner (Baden) zijn de winnaars.

gaultmillau.de


Bron: Gourmetwelten, das Genussportal