Tags

, , , ,

Het is veel te lang geleden dat ik in de Nahe was. Momenteel laat de privé- en werksituatie het nog niet toe om er enkele dagen tussenuit te trekken. Het is nochtans een interessante streek om te ontdekken, niet in het minst door de natuur, maar evenzeer omwille van de verscheidenheid aan bodems, veroorzaakt door het vulkanische verleden van de regio. En uiteraard ook omwille van de vele topdomeinen die het gebied rijk is.

Niederhäuser Hermannshöhle

Een van mijn favoriete wijndomeinen kwam onlangs op de proeftafel bij Wijnhuis Tinto. Steven Van De Woestyne voert Weingut Jakob Schneider al enkele jaren in, en de recente jaargang kwam net voor de openflesdagen toe. Tijd voor een vernieuwde kennismaking.

Sinds 1575 is het Weingut Jakob Schneider in handen van de familie Schneider. De huidige wijnmaker Jakob Jr. is de zesde generatie. 85% van de aanplant is riesling, 10% zijn voor de burgunders (weissburgunder, grauburguner en spätburgunder) en er staan nog 5% andere soorten.
In totaal bezit de familie 25 hectare wijngaard. Bijzonder is de grote aanplant op de beroemde wijngaard Niederhäuser Hermannshöhle. Je kan hier spreken van een duopolie: Weingut Dönnhoff bezit 5,3 van de 8,5 ha, Weingut Jakob Schneider 3 ha. Ook de steile wijngaard Norheimer Dellchen delen ze met Dönnhoff. Verder hebben ze druiven op onder meer de geclassificeerde wijngaarden Felsensteyer en Klamm, met zicht op het riviertje de Nahe.

De familie Schneider

In de afgelopen jaren is Weingut Jakob Schneider niet onopgemerkt gebleven in de vakpers. In 2017 werd het bedrijf terecht uitgeroepen tot Aufsteiger des Jahres (vrij vertaald: rijzende ster van het jaar) door Gault&Millau. Stephan Reinhardt (Robert Parker Wine Advocate) schrijft in 2020: ‘Qua prijs-kwaliteitverhouding speelt Jakob Schneider nog steeds alleen in zijn eigen competitie.
En de jury van de Vinum Weinguide is in 2022 nog lovender: ‘Dat Jakob Schneider al een tijdje aan de absolute top van de Nahe is gearriveerd hebben we hier al meerdere keren aangegeven. Inmiddels is er na tientallen jaren ervaring als wijnmaker bovenop zijn expertise nog een andere belangrijke kwaliteit naar voren gekomen: de rust en zekerheid om alles perfect te doen in het dagelijkse werk, en dat proef je dan ook in de wijnen.

Jakob Schneider Jr.

Topwijngaard Niederhäuser Hermannshöhle ligt direct aan een bocht van de rivier de Nahe met een perfecte expositie aan de zon. De hellingen van de wijngaarden strekken zich uit tussen 130 en 175 meter boven zeeniveau, het hellingspercentage ligt tussen de 40 en 70 procent. De bodem bestaat voornamelijk uit zwartgrijze verweerde leisteen met een optimaal vermogen om warmte op te slaan. De leisteen is vermengd met vulkanisch stollingsgesteente, kalksteen en porfier. Dit zorgt dan weer voor een goede bodemdrainage. Op de Hermannshöhle wordt voornamelijk riesling verbouwd. Het is al meer dan een eeuw de meest gerenommeerde wijngaard van de Nahe.

Het hoeft geen twijfel dat het paradepaardje van het Weingut Jakob Schneider van deze topwijngaard Hermannshöhle afkomstig is. Naast een wijn afkomstig van jonge stokken (de ‘gewone’ Hermannshöhle Riesling trocken) bottelen ze de ‘Premiumwijn’ Hermannshöhle MAGNUS in een stevige fles met gouden capsule.

Op de proeftafel bij Wijnhuis Tinto stond hiervan jaargang 2019.

Weingut Jakob Schneider Hermannshöhle MAGNUS Riesling trocken 2019:
De wijn komt met een geschakeerd aroma in het glas, als ware het een weerspiegeling van de bodemvariatie: citrus, steenfruit, klein exotisch en rijp geel fruit, met een grote complexiteit en een uitgesproken minerale kruidige impressie. Materie, grip en gulle sappigheid  van bij de aanzet, citrus en citruszeste, mandarijntjes en perzik. De stevige ruggengraat van zuren worden door een fijne fruitigheid gebalanceerd. Talmende, verfijnde afdronk.

Groeiseizoen 2019 was een van de betere jaargangen in de reeks warme jaren van 2018 tot 2020. 
Deze wijn kan, door zijn structuur, inhoud en gewicht, zeker enkele jaren in de kelder liggen, maar is door het evenwicht en de gelaagdheid nu al een feest in je glas.
En, ook niet onbelangrijk, nog betaalbaar. Zoals alle wijnen van Jakob Schneider dat zijn.

Weingut Jakob Schneider                                 
Winzerstrasse 15
D-55585 Niederhausen / Nahe                    
schneider-wein.com        
    

Wijnhuis Tinto
Blauwe Steenstraat 75
9070 Heusen (bij Gent)
wijnhuistinto.be

                             


Dit artikel verscheen ook op WijnWijnWijn-magazine, en werd verstuurd met nieuwsbrief #7 van 11/05/2022.
Abonneer je hier op de nieuwsbrief van WijnWijnWijn en mis niks van de nieuwe gepubliceerde berichten en artikelen, zowel van de WijnWijnWijn-redactie als van de WijnWijnWijn-partners.