Tags

, , , , , ,

Dertig wijnmakers uit de Moezelstreek hebben hun krachten gebundeld om Maxime Herkunft Mosel te vormen. De gemeenschappelijke doelstelling is het promoten van het drietraps-classificatiemodel van Gutswein, Ortswein en Lagenwein (landgoed-, gemeente- en wijngaardbenaming). Maxime Herkunft Mosel werd opgericht als partner van de vereniging Maxime Herkunft Rheinhessen, die al vijf jaar succesvol werkt. De leden komen uit het hele Moselgebied, van de Saar tot de Terrassenmosel.

Wijnmaker Gerrit Walter uit Briedel, die ook tot het netwerk Moseljünger behoort, werd verkozen tot voorzitter van het Maxime Herkunft Mosel. ‘Het idee om zo’n beweging te beginnen bestond al lang in onder de Moseljünger. We wilden echter niet een nieuwe term op de markt brengen. Daarom zijn we samen met onze collega’s uit Rheinhessen aan tafel gaan zitten en zijn we onder dezelfde naam een ​​partnership aangegaan’, legt Gerrit Walter uit.

Met Maxime Ursprung moet niet alleen elk gebied afzonderlijk te werken, maar kunnen beide gebieden samenwerken om het oorsprongsmodel vast te stellen en zo de profielen van beide regio’s aan te scherpen.

De basis van het kwaliteitssysteem van de Maxime Herkunft is: droge en feinherbe wijnen worden onderverdeeld in Guts-, Orts- en Lagenweine. Wijnen met restzoet en edelzoete wijnen dragen de klassieke predicaten. De structuur van het assortiment in de piramide met drie niveaus is als volgt: Landgoedwijnen (Gutsweine) zijn de toegangspoort tot de kwaliteitshiërarchie en vertegenwoordigen het visitekaartje van de wijnmaker. Ortsweine komt van de beste wijngaarden binnen een bepaalde locatie en zijn ambassadeurs van het betreffende terroir. Ze staan ​​voor regionaal typische en traditionele druivensoorten zoals de bourgondische rassen, riesling en elbling. Ze mogen niet voor 1 april op de markt worden gebracht.

Lagenweine onderscheiden zich als afkomstig van de allerbeste wijngaarden in de Moselregio. Hier gelden nog strengere normen dan wat wettelijke opgelegd is: de wijnen komen van individuele locaties met hun klimatologische en geologische eigenheid, het druivenras moet het unieke karakter vertegenwoordigen. De druiven moeten selectief worden geoogst. Verkoop mag niet voor 1 september plaatsvinden. Deze categorie is exclusief gereserveerd voor de druivenrassen riesling, pinot blanc (weissburgunder) en pinot noir (spätburgunder). “Het milieuvriendelijke en duurzame beheer van de wijngaarden is ook een topprioriteit voor alle leden van de vereniging”, zegt Gerrit Walter.

De Moseljünger, als initiatiefnemers van Maxime Herkunft Mosel, willen graag alle topdomeinen van de regio bij de nieuwe vereniging krijgen. ‘Natuurlijk zijn nog niet alle topbedrijven van de regio aangesloten, maar het doel van de komende jaren zou moeten zijn om iedereen aan boord te krijgen’, zegt bestuurslid Karl-Josef Thul.
Sommige leden van Maxime Herkunft Mosel behoren ook tot de Bernkasteler Ring, het oudste wijnveilingsvereniging van de streek. Het is nog onduidelijk hoe de samenwerking met VDP Mosel gaat zijn. Momenteel laten de statuten van de VDP Mosel niet toe dat een lid van VDP toetreedt tot Maxime Herkunft Mosel.

Bron Vinum.de
Weinland-Mosel.de
WeinPlus

Advertentie