Tags

,

Wein.plus is naar eigen zeggen Europa’s grootste onafhankelijke wijnplatform. Het werd opgericht in 1998 door Utz Graafmann en Sam Hofschuster. De inhoud is enkel online te raadplegen. Momenteel telt wein.plus meer dan 230.000 leden, waarvan drie vierde consument zijn en een vierde professionelen. Op de site vind je meer dan 150.000 wijnbeoordelingen, het wijnlexicon bevat meer dan 25.000 trefwoorden.

Jaarlijkse erelijst
Naar jaarlijkse traditie publiceerde het wijnplatform onlangs de erelijst 2022, opgesplitst in Kollektionen des Jahres (collectie van het jaar) en Entdeckungen des Jahres (ontdekking van het jaar). En vermits wein.plus zich hoofdzakelijk (maar niet uitsluitend) richt tot het Duitse publiek, krijgen Duitse wijnen veel aandacht.

Marcus Hofschuster en zijn degustatieteam proeft sinds 2000 voor wein.plus: altijd blind en altijd onder dezelfde omstandigheden in het proeflokaal in Erlangen.
De proefcriteria voor de wedstrijd zijn streng: in het degustatieseizoen 2021-2022 beoordeelden het team bijna 8.300 wijnen, waarvan 1.945 meer dan 90 punten scoorden. 86 wijnen behaalden de categorie World Class met 95 of meer punten. De proevers hebben deze score toegekend aan iets meer dan één procent van alle beoordeelde wijnen. Slechts vier van de ongeveer 8.300 wijnen kregen de hoogste waardering: drie wijnen scoorden 99 punten, één wijn scoorde 100 punten.

Marcus Hofschuster licht de keuze als volgt toe: ‘We kennen de Collecties van het Jaar toe aan die wijnhuizen die recentelijk ons ​​bijzonder positief hebben opgemerkt en die ons overtuigen met bijzonder onafhankelijke wijnen en assortimenten. Dit kunnen bekende topproducenten zijn, maar ook opkomende wijnhuizen, en waarvan we op basis van hun prestaties de indruk hebben dat ze zich aan het vestigen zijn aan de absolute top van de regio.
Ontdekking van het Jaar wordt toegekend aan wijnhuizen die we ofwel tot voor kort nog niet kenden, of die onlangs onze aandacht hebben getrokken met een grote sprong in kwaliteit en die we alleen kunnen aanbevelen aan elke wijnliefhebber die wil kennismaken met nieuwe, nog niet heel bekende topwijnmakers. Of we de prijs toekennen, hangt ook af van hoe representatief de wijninzendingen uit de betreffende regio zijn, maar ook van hoe goed het algemene niveau is. Het kan dus zijn dat we voor sommige gebieden helemaal geen prijswinnaars hebben en voor andere misschien maar één collectie of ontdekking van het jaar.

De prijswinnaars voor Duitsland
Voor Duitsland worden per wijngebied prijzen toegekend. De lijst en de motivatie van wein.plus:

 • Baden
  • Collectie van het jaar: Weingut Franz Keller – Schwarzer Adler
   Sinds de opening van de nieuwe kelder zijn de wijnen hier beduidend fijner en stilistisch koeler geworden. Je kunt aan de wijnen zien dat de inspiratie van Friedrich Keller zich in de Bourgogne bevindt, en toch blijven het volledig Kaiserstuhl-wijnen. De 2019 Spätburgunders zijn de beste die we hier ooit hebben geproefd.
  • Ontdekking van het jaar: Weingut Peter Wagner
   De vaak koele en elegante wijnen zijn een verrijking voor de Kaiserstuhl, in alle variëteiten en stijlen. Zelfs de goedkope basiswijnen verdienen aandacht. Niet te vergeten: de schuimwijnen.
 • Franken
  • Collectie van het jaar: Weingut Rudolf Fürst
   2019 is niet alleen de beste jaargang onder de verantwoordelijkheid van Sebastian Fürst, de Bürgstädter Spätburgunder zou misschien wel de beste blijken te zijn die hier ooit is geproduceerd. Uit puur enthousiasme zou men haast vergeten dat hun Weißburgunder en Chardonnay ook tot de Duitse top behoren.
  • Ontdekking van het jaar: Weinbau Philip Bernard
   Het kleine parttime bedrijf uit Erlenbach, niet ver van Klingenberg, moet opgemerkt worden. Zowel de rode en witte Burgundervariëteiten als de Silvaner zijn vaak uitstekend en tegen zeer consumentvriendelijke prijzen. Maar wacht niet te lang: de productie komt van slechts 1,5 ha wijngaarden.
 • Mosel
  • Collectie van het jaar: Nik Weis – Sankt-Urbanus-Hof
   Soms is het moeilijk te geloven dat met zo’n breed gamma aan wijnen alles echt van de hoogste kwaliteit kan zijn. Maar zo is het dit jaar met Nik Weis. De collectie van 2020 van de basis droge Riesling tot de zoete predicaten kent geen zwakke punten.
  • Ontdekking van het jaar: Weingut Christoph Eifel
   Een serie geweldige edelzoete Rieslings bekronen een 2020-jaargang waarin zelfs de goedkope instapwijnen consistent overtuigen. Aan de wijnen kun je zien dat Christoph Eifel, die net het wijnhuis van zijn vader overnam, opleiding genoot van onder meer Nik Weis en Thomas Haag. Hier lijkt een nieuw topbedrijf te ontstaan.
 • Nahe
  • Collectie van het jaar: Weingut Hermann Dönnhoff
   Het is moeilijk om iets te zeggen over een gevestigd instituut als Weingut Dönnhoff dat nog niet gekend is. Geen Rieslingliefhebber zou zich een wijnwereld kunnen voorstellen zonder Dönnhoff. Van de basis tot de top, droog, zoet of zoet – alles is hier eersteklas.
  • Ontdekking van het jaar: geen
 • Pfalz
  • Collectie van het jaar: Oliver Zeter
   Je hoeft alleen maar naar de lijst met druivenrassen te kijken om te zien waar de inspiratie van Oliver Zeter vandaan komt. Veel bedrijven experimenteren intussen met klassieke Franse rassen, maar wat hier gemaakt wordt van viognier, syrah, sauvignon blanc of chenin blanc maakt duidelijk dat Zeter de experimentele fase allang voorbij is. Hij beheerst ook de klassieke lokale variëteiten, zoals te zien is aan zijn uitstekende Rieslings en Spätburgunders. Zelfs de sekten behoren tot de Duitse top.
  • Ontdekking van het jaar: geen
 • Rheingau
  • Collectie van het jaar: Weingut Georg Breuer
   Bijna niemand slaagt er zo overtuigend in om slankheid en finesse in wijnen te combineren met concentratie, diepte en expressiviteit als Theresa Breuer. De Schlossberg kan bijvoorbeeld massief lijken dankzij zijn structuur maar heeft toch geen zwaarte, door slechts 12% alcohol. Bovendien rijpen deze wijnen fantastisch: bij blinde verticale tests van oudere Rieslingwijnen kan men zich zelden vergissen: degene die het jongste overkomen zijn van Breuer. Dat geldt ook voor moeilijkere jaargangen, zoals te zien is aan de uitmuntende 2020 serie.
  • Ontdekking van het jaar: geen
 • Rheinhessen
  • Collectie van het jaar: Weingut Wittmann
   Vader Günter Wittmann was in de jaren 80 al een pionier als het ging om eersteklas droge Riesling en sindsdien staat het wijnhuis aan de top van Duitsland. Maar wat Philipp Wittmann momenteel bottelt zet alles van het verleden in de schaduw. De wijnen zijn droger, het fruit is meer gereduceerd, maar ze hebben ruggengraat, grip, diepte, complexiteit en structuur gekregen, en dat met minder alcohol dan vroeger. Dit zijn wijnen die we ons nauwelijks beter kunnen voorstellen. Niet voor niets hebben we ze zonder uitzondering als onze favoriete wijnen gekozen. Ook een primeur.
  • Ontdekking van het jaar: geen
 • Saale-Unstrut
  • Collectie van het jaar: Winzerei Lüttmer 
   Wat de Lüttmers er ook toe heeft kunnen bewegen om zich in frühburgunder te specialiseren: het lijkt een goede beslissing te zijn geweest. Wij staan ​​er in ieder geval altijd weer versteld van hoe goed de wijnen hier zijn. Onze eerste award voor Saale-Unstrut, en die reiken we graag uit.
  • Ontdekking van het jaar: geen
 • Württemberg
  • Collectie van het jaar: Weingut Beurer 
   De veelal dicht geweven en complexe, altijd levendige wijnen van Jochen Beurer behoren tot de karakterkoppenn van het land. Je moet ze tijd en aandacht geven om de fascinatie die ze kunnen uitoefenen te waarderen. Dit begint vaak al bij de kleinere wijnen; de rode en witte Grossen Gewächse behoren zonder uitzondering tot de absolute top van het wijngebied.
  • Ontdekking van het jaar: Weingut Siegloch
   Een nieuwe ontdekking die niet lang een geheimtip zal blijven. Daar zijn de wijnen gewoon te goed voor. Niet alleen Lemberger en Trollinger hebben geweldige klasse, ook Riesling of Weissburgunder overtuigen, en soms tegen verbazingwekkend lage prijzen.
 • Duitse schuimwijn
  • Collectie van het jaar: Schlossgut Diel (Nahe)
   De Duitse Winzersekt heeft de afgelopen jaren zo aan belang en kwaliteit gewonnen dat we er nu een aparte onderscheiding aan willen wijden. In het eerste jaar konden we nauwelijks een meer waardige winnaar vinden dan Schlossgut Diel. Niet alleen wordt hier al heel lang eersteklas mousserende wijn geproduceerd, de huidige cuvée ‘Mo’ is misschien wel de grootste Duitse schuimwijn die we ooit zijn tegengekomen.
  • Ontdekking van het jaar: Sekthaus BurkhardtSchür
   Het Sekthaus is de derde winnaar van dit jaar die uit het Frankische Spätburgunder-bolwerk rond Klingenberg en Bürgstadt afkomstig is. Het lijkt alsof er op dit moment veel aan het gebeuren is daar. Het Sekthaus was ons tot nu toe totaal onbekend, onze fout. Want wat we proefden was zo overtuigend dat we ons lievelingswijn-hartje meerdere keren moesten toekennen. Dit is zonder twijfel een van de beste Sekthuizen van het land!

Bronnen:
https://magazine.wein.plus/the-collections-and-discoveries-of-the-year-2021-2022-tasting-season
https://www.gastroecho.de/