Deze tweede nieuwsbrief brengt enkele kleine updates. Maar vooral de index van de wijndomeinen zal je interesseren. Want hoewel we erg positieve reacties en lovende recensies voor ons boek kregen, was het ontbreken van een register bij sommigen een gemis. Dat hebben we nu rechtgezet. We hebben uitgezocht waar de ca. 400 domeinen in het boek aan bod komen, de uitgeverij heeft het in de lay-out van het boek opgemaakt.

We hebben WIJNLAND DUITSLAND geschreven vanuit een oprechte passie en diepe bewondering voor dit fantastische wijnland. Het was onze wens om in het Nederlands een uitgebreid en praktisch bruikbaar wijnboek te schrijven. Op dit moment zitten we op het einde van de tweede druk. Concreet wil dat zeggen dat ons boek zo goed als uitverkocht is. We hebben er voor gekozen nu geen derde druk uit te brengen, maar wel binnen ca. 4 jaar een herziene versie te maken. Dat het zo snel is gegaan hadden we nooit durven dromen. Ook al zal het boek spoedig uitverkocht zijn, dan nog blijven we jullie graag op de hoogte houden van tussentijdse wijzigingen.

Het register

Als bijlage is het register van de ca. 400 wijndomeinen toegevoegd, in de lay-out van ons boek. Zo kan je eenvoudig opzoeken waar iets over welk domein in ons boek wordt beschreven.
Het register is ook als download beschikbaar op www.vinikus.be/boek of hieronder.

Twee nieuwe VDP domeinen

In onze vorige nieuwsbrief meldden we al dat VDP.Die Prädikatsgüter in de Pfalz twee domeinen heeft opgenomen: VDP.Weingut Jülg en VDP.Weingut Odinstal.
Onlangs kregen nog eens twee domeinen deze eer. Zo mogen Weingut Knewitz (Rheinhessen) en Weingut Max Müller I (Franken) VDP aan hun naam toevoegen. Zonder meer is dit een terechte uitbreiding van deze elitevereniging.

Van VDP.Weingut Max Müller I zijn we al jaren fan. Ze kiezen voor een stijl die een zekere kracht inhoudt met silvaner, maar nooit gaat de fijne structuur verloren. Op de mosselkalkbodems rond Volkach en Escherndorf maakt dit 20 ha grote domein schitterende silvaner. Een tip uit het knappe gamma: een originele en eerder bourgondische interpretatie van silvaner is de Silvaner Eigenart met grotendeels houtlagering in nieuwe Halbstück (600l vaten).
VDP.Weingut Max Müller I wordt in ons boek vermeld op pag. 131, 147 & 152

De broers Björn en Tobias Knewitz van VDP.Weingut Knewitz uit Rheinhessen zijn echte rijzende sterren. Hun wijnen zijn erg precies, vol minerale spanning en koele expressie. Hun wijngaarden bevinden zich op kalkrijke bodems rond Appenheim. Toen Rheinhessen nog een gigantisch oermeer was (het Mainzer Bekken), meer dan 30 miljoen jaar geleden, vormde zich hier een koraalrif. Het is één van de hogere gelegen gedeeltes van Rheinhessen wat in deze tijdens van klimaatopwarming een voordeel is. Dat de broers alleskunners zijn, bewijst het veelzijdige gamma. Zowel Riesling, Weissburgunder, Chardonnay als Spätburgunder excelleren.
VDP.Weingut Knewitz wordt in ons boek vermeld op pag. 320, 328 & 340.

De hotels & restaurant

De coronapandemie heeft op heel wat zaken invloed. Zo hebben hotels & restaurants te kampen met terugvallende en uitblijvende reservaties. Sommigen waren ertegen gewapend, anderen helaas niet. We hebben vastgesteld dat een paar hotels & restaurants die in ons boek werden besproken er niet meer zijn. Personeelsgebrek, vroegtijdig pensioen of door financiële redenen. Dat is erg jammer. In de volgende nieuwsbrief lijsten we dit op en geven we bovendien nieuwe adressen mee waar je fijn kan overnachten & eten. Zo blijft er keuze te over. Laten we positief eindigen: in het o zo hard getroffen Ahrgebied lijken alle besproken adressen van restaurants, hotels én wijndomeinen volop bezig met de wederopbouw. Sommigen werken met pop-up, anderen zitten volop in de renovatie. Voor zoveel moed en inspanning hebben we het grootste respect. Elke dag is een stap dichter bij het uiteindelijke doel: de Ahr weer laten glanzen.
We bezorgen deze update rond einde maart, net voor het toeristische seizoen.

Sektmacher Réserve: een nieuw categorie en logo voor Sekt

Dit puntje kan je lezen op een eerder verschenen artikel op deze blog:
https://vriendenvanderiesling.wordpress.com/2021/11/06/sektmacher-reserve-een-nieuw-categorie-en-logo-voor-sekt/

De lijst van de aangesloten wijnbedrijven (status januari 2022):

Wein- und Sektgut Aldinger (Württemberg) Andres & Mugler (Pfalz)
Wein- und Sektgut Bamberger (Nahe) Sektkellerie Bardong (Rheingau)
Wein- und Sektgut Barth (Rheingau)
Weingut Beck, Hedesheimerhof (Rheinhessen) Sekthaus Philipp Bender (Mosel)
Weingut Braunewell (Rheinhessen) BurkhardtSchür (Franken) Erzeugergemeinschaft Winzersekt (Rheinhessen) Weingut Eymann (Pfalz)
Flik Sektmanufaktur (Rheinhessen)
Griesel & Companie (Hessische Bergstrasse) Frank John, Hirschhorner Weinkontor (Pfalz) Sektmanufaktur Dirk Kessler (Mosel)
Friedrich Kiefer (Baden)
Sekthaus Krack (Pfalz)
Sekthaus Raumland (Rheinhessen)
Privat-Sektkellerei Reinecker (Baden)
Weingut Reinhardt (Pfalz)
Sächsisches Staatsweingut Schloss Wackerbarth (Sachsen) Sektmanufaktur Schloss Vaux (Rheingau)
Wein- und Sektgut F.B. Schönleber (Rheingau) Weingut Gebrüder Simon (Mosel)
Weingut Singer-Fischer (Rheinhessen)
SM Sektmanufaktur (Nahe)
Sekthaus Solter (Rheingau)
Sektgut St. Laurentius Klaus Herres (Mosel)
Wein- und Sektkellerei Horst Stengel (Württemberg) Strauch Sektmanufaktur (Rheinhessen)
Wein- und Sektgut Karl Veit (Mosel)
Weingut Weinreich (Rheinhessen)
Wein- und Sektgut Wilhelmhof (Pfalz)
Winterling (Pfalz)

Varia

De broers Merkelbach (Weingut Alfred Merkelbach, Mosel, pag. 223 in ons boek) doen een stapje terug.
De hoogbejaarde broers Alfred en Rolf Merkelbach hebben in 2021 samenwerking gezocht en gevonden bij Weingut Selbach-Oster (ook pag. 223 in ons boek). De vriendschap tussen de beide families bestond al lang, en er werd al een tijdje gesproken over een samenwerking of overname als Alfred en Rolf noodgedwongen hun fysieke activiteit zouden moeten terugschroeven.
Johannes Selbach gaat vanaf 2021 de wijnen van de unieke en steile wijngaarden van Merkelbach, met oude en veelal niet-geënte stokken vinifiëren volgens de traditie van de broers, ter plaatse in de oude kelders en met de oude vaten. Ze gaan er dus alles aan doen om de stijl van de wijnen te behouden. Ondertussen krijgen Rolf en Alfred meer tijd om hun klanten te ontvangen, volgen ze de oogst en kelderactiviteiten mee op en blijven ze betrokken bij de wijnhandel. Selbach-Oster zal de wijnen van Weingut Alfred Merkelbach ook volledig afzonderlijk houden van de eigen wijnen.

Wijziging bij Weingut Karthäuserhof (Ruwer, Mosel, pag. 220)
In 2020 werd de tandem Richard Grosche en Mathieu Kauffmann herenigd bij Weingut Karthäuserhof. Deze vrienden werkten daarvoor samen bij Weingut Reichsrat von Buhl (Pfalz). De ambities bij Weingut Karthäuserhof is het terug aanknopen bij de gebiedstop. Daarvoor zijn flinke investeringen gepland. In 2023 zal de bouw van een gloednieuwe, moderne productiehal afgewerkt zijn.
In augustus 2021 verliet Richard Grosche het Weingut Karthäuserhof om aan de slag te gaan bij Weingut Geheimrat J. Wegeler. Sinds 1 januari 2022 is Dominik Völk de bedrijfsleider van Weingut Karthäuserhof. Hij was voorheen bij Weingut van Volxem (Saar, Mosel) aan de slag. Eigenaar van Weingut Karthäuserhof is sinds zes generaties de familie Behler.

Uitstel voor het geplande wijnpark van Weingut Disibodenberg (Nahe)
Op pagina 245-246 wordt de geschiedenis van de historische site rond de Disibodenberg beschreven. De nieuwe eigenaar van de wijngaard Disibodenberg, Christian Held, was heel wat van plan om meer beleving op en rond deze wijngaard te brengen waaronder het aanleggen van een park waar o.a. picknickmanden zouden worden aangeboden. De uitvoering van dit project is voor onbepaalde tijd uitgesteld (corona), het beschreven informatieve pad door de indrukwekkende percelen van de Disibodenberg wordt wel verder uitgewerkt.

Je kan heel de deze tweede nieuwsbrief in zijn geheel downloaden op vinikus.be of hieronder: