Tags

, , ,

Het ‘Verband traditioneller Sektmacher‘ is een vereniging van onafhankelijke schuimwijnproducenten in Duitsland. Meer dan dertig leden telt de vereniging al, verdeeld over zowat alle wijnbouwgebieden van Duitsland. Ze ijveren voor de opwaardering van de term Sekt.
Ze willen hoogwaardige schuimwijnen, die volgens de traditionele methode worden gemaakt, onderscheiden van de industrieel geproduceerde mousserende wijnen uit de lagere prijsklasse die momenteel nog het imago van het Duitse mousserende wijn bepalen.

Twee jaar geleden stelden ze hun nieuwe logo voor, dat de leden kunnen aanbrengen op de flessen Sekt die volgende de richtlijnen van de vereniging zijn geproduceerd.
Die richtlijnen zijn op de algemene vergadering van eind oktober 2021 officieel voorgesteld. Het algemene principe laat niets aan de verbeelding over: Sekt gemaakt onder het label van de Sektmacher kan uitsluitend gemaakt worden volgens de traditionele methode en uitsluitend van regionale druiven.

Voor de basisschuimwijn gelden als regels:
de wijn moet van Duitse oorsprong zijn, de tweede gisting gebeurt volgens de traditionele methode, flessen moeten minimaal is minimaal 12 maanden sur lattes liggen, en de schuimwijn is van zoetheidniveau brut: maximaal 10% van de productie van het bedrijf mag met meer dan 15 g/l suiker op de markt worden gebracht). De tirage vindt op zijn vroegst plaats vanaf 1 januari van het jaar na de oogst. De toegelaten druivenrassen zijn: riesling, weissburgunder (pinot blanc), spätburgunder (pinot noir), chardonnay, grauburgunder (pinot gris), en schwarzriesling (pinot meunier). Locatie- of wijngaardnamen zijn toegestaan, met uitzondering van Grosslage.

Er komt nu dus ook een nieuwe categorie, voor de schuimwijnen van de hoogste kwaliteit en met een langere flesrijping.
Die Sekt moet in totaal 36 maanden op de gist worden bewaard, de druiven moeten met de hand worden geplukt, en bij het persen van de hele druiven is er een maximale sapopbrengst van 50 procent (minder dan in Champagne, waar maximaal 102 liter sap kan worden geperst uit 160 kg druiven). De tirage vindt pas plaats vanaf 1 maart van het jaar na de oogst.
De toegelaten druiven zijn riesling, spätburgunder, schwarzriesling (pinot meunier), weissburgunder, grauburgunder en chardonnay.

Die flessen krijgen een eigen logo of zegel, wat de herkenbaarheid ten goede zal komen.
Schuimwijnen die beschikbaar zijn en al aan de vereisten voldoen, zullen ook al het nieuwe logo mogen dragen.

Op de afgelopen algemene vergadering werd ook het bestuur herverkozen.
Voorzitter blijft Volker Raumland (Sekthaus Raumland), plaatsvervangend voorzitter is Ingo Simon (Sekt- und Weingut Gebrüder Simon), verder bestaat het bestuur uit Christoph Graf (Sektmanufaktur Schloss VAUX), Niko Brandner (Sekthaus Griesel), Herbert Reinecker (Sektkellerei Reinecker), Heinfried Strauch (Sektmanufaktur Strauch), en Clementine Perlitt (Sektmanufaktur Schloss VAUX). Christian Braunewell (Weingut Braunewell) werd toegevoegd als geassocieerd lid van de raad van bestuur.

Het Verband traditioneller Sektmacher telt momenteel 34 bedrijven. Vier van hen zijn ook lid van de VDP, die eind 2020 ook haar nieuwe classificaties voor Sekt presenteerde. Het is nog onduidelijk of de VDP leden in de toekomst beide logo’s tegelijkertijd zullen gebruiken, of verschillende zegels voor verschillende sekten.

Bronnen:
vinum.eu
Deutscher Presseindex
Meininger.de