De reacties die we kregen na het verschijnen van het boek waren overweldigend, en in de bijlage geven we een kleine bloemlezing mee.

Hier en daar kregen we de opmerking dat een index, inhoudsopgave of register gemist wordt. Daar zijn enkele redenen voor, de belangrijkste is dat het boek nu al meer dan 100 bladzijden dikker is geworden dan voorzien (en begroot door de uitgever). Maar we nemen de opmerking ter harte, en in een van de volgende updates per mail zullen we een extra pdf met een indexregister bezorgen. De uitgeverij zal dat register in de lay-out van het boek opmaken.

Ondertussen is de tweede druk een feit. Ook daar hadden we nooit op durven hopen. We beloofden je om je op de hoogte te houden van eventuele evoluties of veranderingen, die in de tweede druk zouden aangepast zijn. Daarom eveneens in de bijlage enkele zaken die sinds de eerste druk zijn gewijzigd, waaronder de wijnwet van 2021. We bieden je eveneens als bijlage een herwerkte versie van pagina 24, met de versie van de wijnwet 2021 zoals die in de tweede druk van “Wijnland Duitsland” is verschenen. Meer uitleg in de nieuwsbrief.

We blijven het reilen en zeilen in Wijnland Duitsland op de voet volgen. En we danken iedereen die het vertrouwen gaf ons boek aan te schaffen. Zowel van lezers als van domeinen en restaurants/hotels in Duitsland vernemen we dat er echt met ons boek wordt gereisd. Dat jullie op die manier Duitsland ontdekken vinden we fantastisch!

De zetduivel

Hoewel we de laatste twee maanden voor de druk met verschillende mensen veel tijd hebben besteed om eventuele typo’s uit de draft te halen, beseffen we maar al te goed dat er hier en daar een drukfoutje kan staan.
Onderaan links op pagina 19 is een stukje zin achter de illustratie rechtsboven terecht gekomen.In vet het ontbrekende deel van de zin:
De naoorlogseperiode was aanvankelijk gekenmerkt door een internationale boycot van Duitse producten, waaronder wijn.

Twee nieuwe VDP domeinen

Net na het verschijnen meldde VDP.Die Prädikatsgüter dat in de Pfalz enkele wijndomeinen tot de elitevereniging werden toegelaten.
In de tweede druk werd dus op pag. 282 Weingut Jülg opgewaardeerd tot VDP.Weingut Jülg, op de volgende bladzijde gebeurde hetzelfde voor Weingut Odinstal: VDP.Weingut Odinstal.
Omdat VDP.Weingut Jülg naast de prachtige witte en rode stille wijnen, ook een specialist is inzake Sekt zal de ervaring van dit domein worden ingezet om mee te werken aan de verdere uitbouw van de nieuwe VDP Sektpiramide, die al in het hoofdstuk “Sekt” uitvoerig wordt besproken.

Weingut Weegmüller is verkocht

De zussen Gaby en Steffi Weegmüller van het gelijknaminge Weingut Weegmüller, in de Pfalz, gaven de fakkel door. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar sinds de afgelopen zomer is het definitief. De tekst in de laatste paragraaf op pagina 271 werd daardoor lichtjes aangepast.
Het portret van Steffi Weegmüller is meer dan ooit op zijn plaats. Ze is één van de grote boegbeelden van de Pfalz, en al zeker voor de wijnbouwsters.

Ik wist al een tijdje dat er onzekerheid heerste over de toekomst van dit domein. Met kinderen die elders hun professionele activiteit hebben gevonden, was er geen opvolging. Steffi bleef daar altijd rustig onder. ‘De toekomst staat open’. In april 2021 werd aangekondigd dat het domein vanaf juli 2021 wordt overgenomen door Philipp Steegmüller, goede vriend van Steffi en een echte Pfälzer. De naam van het domein blijft behouden. Zo is 2020 de laatste jaargang van Steffi Weegmüller. Het wijnnalatenschap van deze markante dame voor de Pfalz en Duitsland als wijnland is niet te onderschatten. Gaby, de zus van Steffi, blijft nog een tijdje meewerken, zo blijft het blauwe Weegmüller hartje dat naast de poort prijkt, nog een tijdje kloppen.

De nieuwe wijnwet van 2021

Onze finale deadline die we van de uitgever moesten halen voor de eerste druk hebben we even wat opgeschoven omdat de publicatie van de nieuwe Duitse wijnwet alle dagen verwacht werd. We hebben de tekst toen (in maart 2021) geschreven en bijgewerkt volgens de allerlaatste bekendgemaakte gegevens.
Toen enkele weken later de definitieve tekst in het Duitse Bundesblatt werd gepubliceerd, bleek die toch nog enigszins anders te zijn dan verwacht. Niet alleen wij waren verbaasd, nagenoeg de hele Duitse wijnwereld bleek verrast door de last minute wijzigingen die nog werden doorgevoerd. De tekst die in de eerste druk is verschenen klopt, maar er is intussen meer detail beschikbaar. We bieden je een herwerkte versie van pagina 24, met de versie van de wijnwet 2021 zoals die in de tweede druk van “Wijnland Duitsland” is verschenen. De pdf werd opgemaakt in de lay-out van het boek, je kan die dus eventueel toevoegen. Deze pdf werd als bijlage bij de mail toegevoegd, maar kan je ook downloaden op de webpagina vinikus.be of hieronder.

Overstromingsramp Ahr

In het Duitse Ahrdal is de wijnindustrie zwaar getroffen door de overstromingen. In de nacht van 14 juli trad de Ahr met geweld uit haar oevers en liepen grote delen van het dal onder water. In plaatsen als Altenahr, Mayschoss, Rech, Dernau, Marienthalen Bad Neuenahr-Ahrweiler spoelden auto’s en hele huizen door de straten. De schade na het watergeweld is onoverzichtelijk groot: ondergelopen kelders, van vloer tot plafond bruin van de modder, wijnvaten weggespoeld, machines, persen en voorraad beschadigd of compleet vernield. De wijnflessen die de vloedgolf hebben overleefd, liggen bedekt met een dikke laag modder. Er zijn ook menselijke verliezen: tientallen mensen overleefden de watersnood niet.
Er kwam een grote golf van solidariteit op gang. Wijnmakers uit andere regio’s kwamen ter hulp om met man en macht de kelders te ruimen en te redden wat er te redden viel. Ze boden werkkrachten aan om in de wijngaarden, die door de koele en natte zomer van 2021 erg te lijden hebben onder schimmeldruk, de nodige onderhouds- en sproeiwerkzaamheden uit te voeren.
Via verschillende wegen en op allerlei manieren werd en wordt geld ingezameld om de wijnregio van het verdwijnen te behoeden. Want het is nu al duidelijk dat het vele jaren zal duren vooraleer de Ahr terug op kruissnelheid zal draaien. We vernemen van ettelijke domeinen, restaurants,…dat ze overwegen om te stoppen. De schade is te groot, het verlies niet meer goed te maken. Hoe de oogst 2021 zal kunnen worden binnengehaald, en waar die zal kunnen vergisten en opgevoed worden, is momenteel nog een grote vraag. Maar de grote solidariteit (#solidAHRität) is een hart onder de riem. Welke impact deze ramp heeft op de aangegeven adressen in ons boek zal de toekomst uitwijzen. Laat één ding alvast duidelijk zijn: vergeet deze regio niet, het helpt hen in vele opzichten.
Op de website van het Duits Wijninstituut wordt samengevat hoe je financieel kan ondersteunen.

Omdat de Ahr ons nauw aan het hart ligt, was Gerd begin augustus een week ter plekke om mee te helpen bij de bevriende domeinen WeingutJ.J.Adeneuer en Weingut Bertram-Baltes, waarvan een portret in het boek staat. De verhalen die hij daar hoorde waren hartverscheurend.
Maar de grote hulpstroom geeft hoop.

Voor en na de overstroming

Enkele reacties

We zijn overweldigd van de vele positieve reacties en recensies. Een kleine bloemlezing.

This is a must-read book if you’re interested in Germany as a wine country. Wine people,… this is a book you won’t be able to put down. For my friends from all over, I hope it will soon be translated in English and/or other languages. A very big thank you to Gerd Brabant and Marc Roovers for this brilliant work!
William Wouters, Voorzitter Internationale Sommeliersvereniging ASI

Een werkelijk geweldig boek over de Duitse wijnbouw hebben Gerd Brabant en Marc Roovers geschreven. Zelfs zo extreem goed dat dit gewoon verplichte kost is voor iedereen die ook maar iets, al of niet zakelijk, met Duitse wijn van doen heeft. Want slechts zelden is er een zo uitermate compleet en informatief werk over de wijnbouw van onze oosterburen op de markt verschenen!
Albert de Jong, RieslingFellow, in Jéroboam Magazine

Het wijnboek van het jaar is uit. Het meest complete en uitgebreide naslagwerk geschreven door Gerd Brabant en Marc Roovers.  Dit boek is een must voor wie in wijn geïnteresseerd is. De geschiedenis, bodem, druivenrassen, wijnregio’s, wijnbouwers, wandelroutes en zoveel meer over het boeiende Duitsland komen aan bod in dit boek. Een absoluut meesterwerk.
Yoeri Olbrechts, The Belgian Somm


Ik heb net het pakje met mijn exemplaar van Wijnland Duitsland letterlijk opengescheurd en wat ik hier aantref overtreft alles.
Bert Vandenbosch, wijndocent
 

Proficiat Gerd Brabant en Marc Roovers; dit is veruit het beste wijnboek dat ooit over een regio/land werd geschreven.
L. Verschueren, wijndocent
 

Wat als een levende encyclopedie van Duitse wijn en een riesling freak besluiten om samen een boek te schrijven over het wijnland Duitsland? Dan krijg je een prachtig gedocumenteerd naslagwerk: vol met kennis, weetjes, tips en adembenemende foto’s. Het toeristisch bureau van Duitsland hoeft geen dure marketingcampagne op poten te zetten om Belgen en Nederlanders te overtuigen om hun land te bezoeken. Dit boek is zonder twijfel de mooiste reclamefolder die gemaakt kon worden. Ik ga vast mijn wandelschoenen prepareren en erop uit trekken om de 13 wijnregio’s te ontdekken. Duitsland , vaak nog onbekend en onbemind; maar daar komt ongetwijfeld verandering in. Proficiat Gerd en Marc! En dankjewel om jullie passie met het grote publiek te delen!
Bart Sap

Gisteren is uw kostbare zending hier aangekomen. Hartelijk dank ervoor en al na de eerste keer doorbladeren een groot compliment aan u, de ontwerpers en de uitgever: in alle opzichten een prachtig werk!
F. Andert, directeur Hoflössnitz (Sachsen)

Vorige week ontving ik ‘Wijnland Duitsland’. Wat een magnifiek boek hebben jullie geschreven. Mijn complimenten! Ik lees er dagelijks in. Wellicht het beste Nederlandstalige wijnboek dat ik ooit in mijn handen heb gehad. En zeker over Duitse wijnen is er volgens mij zelden of nooit iets beters en completer verschenen. Dank voor jullie grondige werk, de vele tips en achtergrondinformatie. Top!
Rik Martens

​​Ik heb intussen het boek ontvangen en het volledig doorgenomen. Wat een meesterstuk. Ongelooflijk. Er bestaat geen ander “werkstuk” over de Duitse wijnen dat zo uitgebreid is. Dikke proficiat aan jullie. Dit is een boek dat vertaald moet worden en de referentie moet zijn voor Duitse Wijnen wereldwijd.
F. Mommerency

Zeer uitgebreid met niet alleen verhalen over wijn maar ook wandelroutes, (w)etenswaardige adressen en veel meer. Makkelijk leesbaar en actueel. Een must have voor de liefhebber maar ook professional.
T. Wortelboer, wijndocent
 

Wat als een levende encyclopedie van Duitse wijn en een riesling freak besluiten om samen een boek te schrijven over het wijnland Duitsland? Dan krijg je een prachtig gedocumenteerd naslagwerk: vol met kennis, weetjes, tips en adembenemende foto’s. Het toeristisch bureau van Duitsland hoeft geen dure marketingcampagne op poten te zetten om Belgen en Nederlanders te overtuigen om hun land te bezoeken. Dit boek is zonder twijfel de mooiste reclamefolder die gemaakt kon worden. Ik ga vast mijn wandelschoenen prepareren en erop uit trekken om de 13 wijnregio’s te ontdekken. Duitsland , vaak nog onbekend en onbemind; maar daar komt ongetwijfeld verandering in. Proficiat Gerd en Marc! En dankjewel om jullie passie met het grote publiek te delen!
B. Sap

​​Gisteren is uw kostbare zending hier aangekomen. Hartelijk dank ervoor en al na de eerste keer doorbladeren een groot compliment aan u, de ontwerpers en de uitgever: in alle opzichten een prachtig werk!
F. Andert, directeur Hoflössnitz (Sachsen)

Het wijnboek van het jaar is uit. Het meest complete en uitgebreide naslagwerk geschreven door Gerd Brabant en Marc Roovers.  Dit boek is een must voor wie in wijn geïnteresseerd is. De geschiedenis, bodem, druivenrassen, wijnregio’s, wijnbouwers, wandelroutes en zoveel meer over het boeiende Duitsland komen aan bod in dit boek. Een absoluut meesterwerk.
Y. Olbrechts, The Belgian Somm

Tot vorige week had ik nog twijfels bij de zin van wijninformatie in boekvorm. Alles staat toch op internet? Nu op een heerlijke manier van mijn sokken geblazen. Wat een prachtig fijn boek. Het nadeel is dat ik nu een voelbare hekel aan corona krijg, ik wil wandelen in de Duitse wijngebieden en snel. Het ligt hier op tafel, iedere dag op een andere bladzijde, ik leer elke dag iets bij en daarnaast geven lay-out en foto’s wat cachet en diepte aan mijn leefruimte. Chapeau Gerd en Marc, indrukwekkend maar ook deugddoend.
Gomaar Laureyns, Weinakademiker

​​“Er worden tegenwoordig wijnboeken aan de lopende band gepubliceerd. Dit boek is anders, het is een naslagwerk dat volledig wil zijn, inclusief goede adresjes en wandelroutes. Ja, een levenswerk. (..) Het boek is beslist een absolute must voor elke fan van Riesling en andere Duitse wijnen.”
Dirk Rodriguez, DM Vino!

“Kortom, het is geen algemeen boek over Duitsland en zijn wijnen geworden, maar een boek met up-to-date informatie, inclusief de nodige details, diepgang, duiding én toeristische tips. (…) Wijnland Duitsland: een liefdevolle Weinwanderung.”
Frank Jacobs, PersWijn

Je kan heel de nieuwsbrief in zijn geheel in pdf downloaden:

Advertentie