Lees ook: Kennismaking met Madeleine Ries (Rheingau) -deel 1
Ik kwam in contact met Madeleine Ries van Weingut Madeleine Ries tijdens een Clubhouse audioconferentie. Elke vrijdagnamiddag houden Ghislaine Melman en Anne-Wies van Oosten in de reeks ‘It’s Wine O’Clock’ een praatje over allerlei wijngerelateerde thema’s. Bij het thema over Duitse wijnen waren Albert de Jong en ikzelf als spreker uitgenodigd, en daar was ook Madeleine te gast om kort over wat over het thema te spreken. Dat deed ze met zoveel enthousiasme dat mijn belangstelling gewekt was.

De energieke Madeleine heeft haar Weingut op een nieuw pad gezet. In plaats van de strikte wetmatigheid waarmee vroeger werd gewerkt, gaat Madeleine op een meer gevoelsmatige manier met haar wijnen om.
Ze wil voeling krijgen met de druiven, met de planten, maar ook met de wijnen als ze vergisten en rijpen in haar kelder. Vanaf augustus begint ze een band op te bouwen met “haar druifjes”. “Ik ben nogal emotioneel en wil de druiven ruiken en proeven, en zien hoe de wijnstokken erbij staan. Daardoor kan ik me een beeld vormen van hoe ik de wijn wil maken.“
Zo beslist ze al in de wijngaard over welke gisten ze wil gaan gebruiken voor de wijn die daar vandaan moet komen.
In de kelder zelf werkt ze met ‘tijd en temperatuur’. Ze is nagenoeg dagelijks in de kelder om de evolutie van de wijnen te volgen, en dat houdt in dat ze dagelijks proeft en analyseert en beslist of en welke aanpassingen er moeten gebeuren. Regeling van de temperatuur is belangrijk, ze blijft graag in de buurt van 19°-20°C, wat aan de hoge kant is.
Ze spreekt gedreven en vol vertrouwen over haar manier van wijn maken: vol inzetten op aromatiek, streven naar een laag alcoholgehalte, met behoud van een mooie aciditeit en volop fruitigheid. Daar slaagt ze wonderwel in.
Ik kreeg een heel mooie reeks wijnen te proeven. Madeleine gidste me er enthousiast doorheen. Een kort overzichtje, in dit deel de Rieslingwijnen.
Lees ook Kennismaking met Madeleine Ries (Rheingau) -deel 1 voor de andere druivenrassen…
1- Weingut Madeleine Ries Taubenberg Riesling trocken 2019
Taubenberg is steile helling met een vlakker plateau boven. De druiven halen hier op verschillende momenten hun rijpheid: eerder aan de basis, en later op het plateau. Zandige leem en kiezel overheersen.
In de neus wijngaardperzik, rokerige mineraliteit, groene kruidigheid, een vleugje passievrucht. In aanzet heel mooie zuivere citruszuren, met groene perzik en fijne fruitigheid. Dens mondgevoel, koel en rechtlijnig, met balans en focus.
Mooie wijn, loepzuiver, gebalanceerd en focus.
2- Weingut Madeleine Ries Langenstück Alte Reben Riesling feinherb 2019
De Alte Reben zijn aangeplant in 1961, Langenstück heeft klei-leem in de bodem. De wijnen hier zijn ‘late developers‘: ze hebben tijd nodig om open te komen. Geef ze dus wat rust of proef de wijn over enkele dagen.
Langenstück Alte Reben is een feinherbe Riesling met 13,4 gram restsuiker en 7,8 gram totale aciditeit.
Snuffelneus met zolderappeltjes, abrikoosjes en perzik, zoete kruidigheid, rijpere citrus en klein tropisch fruit. Sappig en rond met veel fruitinhoud en een goed evenwicht. In de afdronk wat fijne bitters. Wijn met een hoge doordrinkfactor, en goed potentieel voor enkele jaren rijping.
3- Weingut Madeleine Ries Sonnenberg Riesling trocken 2019
Net als de Taubenberg krijgt deze Sonnenberg 8,5 gram restzoet mee.
Pas na een dag of drie ontplooit de wijn zich ten volle.
Mineraliteit en groene citrus, abrikoos en kweepeer, zolderfruit. Zachtere citruszuren onder veel wit en geel fruit, wat kruidigheid en kleine tropische vruchten. Dens en sappig, goed in evenwicht, kleine bittertjes naar de afdronk toe. Goede complexe afdronk die weer naar een volgend glas vraagt. Mooie Riesling.



Taubenberg, Langenstück en Sonnenberg zijn alle Erste Lagen in Eltville. De drie Rieslingwijnen hebben elk hun eigen karakter. De Langenstück Alte Reben, die iets meer restzoet heeft (feinherb) maar dat helemaal integreert in zijn structuur en amper merkbaar is, spant de kroon. De Taubenberg geeft een wat koelere indruk, terwijl de Sonnenberg een wat warmere indruk nalaat.
Er zijn nog enkele rieslingwijnen met restzoet. Die komen later in deel 3 aan bod.
“Wine must be fun”, zegt Madeleine Ries enkele keren in het gesprek. En dat kan ik alleen maar beamen.
Zoals ik in deel 1 al schreef: het zijn “instant feelgood, make happy” wijnen.
Als ik haar vraag waar ze in de toekomst naartoe wil werken, zegt ze dat ze haar niche heeft gevonden: persoonlijke wijnen maken zoals ze ze zelf graag drinkt.
Daar is ze in elk geval al in geslaagd.
Ik heb er echt waar van genoten, en van zodra het lukt ga ik naar Rheingau en Eltville om bij Madeleine Ries wat wijnen op te halen.
De enthousiaste Madeleine is te zien in een recente video van WineTalk@Rheingau, waarin ze over haar wijnen, haar filosofie en ervaringen in de wijnwereld spreekt.