Tags

, , , , , ,

Ruim twee jaar geleden maakte VDP.Die Prädikatsweinguter voor het eerst een eigen regelgeving over Sekt bekend. De details kan u lezen in dit artikel, maar in essentie kwam het erop neer dat leden van VDP voor het produceren van schuimwijn moesten uitgaan van de VDP-herkomstpiramide. Overeenkomstig met de classificatie voor stille wijnen -VDP.Gutswein, VDP.Ortswein, VDP.Erste Lage en VDP.Grosse Lage – zou schuimwijn dan VDP.Gutssekt, VDP.Ortssekt, VDP.ERSTE LAGE® Sekt en VDP.GROSSE LAGE® Sekt worden.
Klassieke flesfermentatie voor de tweede gisting (méthode traditionnelle) was verplicht, en VDP.Gutssekt en VDP.Ortssekt moesten tenminste 15 maanden op de droesem (“sur lattes”) rijpen, VDP.Lagensekt en alle jaargangwijnen (“millésimé“) minstens 36 maanden.

Deze strikte regelgeving ging natuurlijk voorbij aan de gangbare opvattingen over de prodcutie van grote schuimwijnen. De grote wijnen in Champagne worden voornamelijk gemaakt van blends van wijnen afkomstig van verschillende wijngaarden, van verschillende druiven, van verschillende oogstjaren. Net de kunst van het assembleren van de verschillende “Vins Clairs” (de stille basiswijnen) kenmerkt de stijl van een Champagneproducent.
De strenge VDP-regels maakte het moeilijk voor leden van de VDP om snel in te spelen op de groeiende belangstelling voor kwalitatieve Duitse schuimwijn.
De eigenschappen van een wijngaard om een grote stille wijn voort te brengen zijn simpelweg niet dezelfde als de vereisten om een grote Sekt voort te brengen. Druiven voor schuimwijn worden over het algemeen vroeger geoogst, om een wat hogere aciditeit en frisheid te behouden. Door de tweede gisting worden de locatiespecifieke karaktertrekken van de druif naar de achtergrond verdreven. De complexe aroma’s van de autolyse of de rijpingstonen van het lange verblijf op de gistresten komen ervoor in de plaats.

© Deutsches Weininstitut

Het VDP.Sekt.Statut werd eind 2020 grondig aangepast. VDP schrijft over de belangrijkste wijziging: “Erkennend dat een schuimwijnclassificatie die uitsluitend op oorsprong gebaseerd is, zoals bij wijn, niet helemaal recht doet aan de beste Duitse sekten, kunnen cuvées van druivensoorten en wijngaarden het spectrum van VDP.Sekt verrijken.

In de hoogste klasse spreekt de VDP voortaan van VDP.Sekt en VDP.Sekt.Prestige®. De wijnen krijgen een kwaliteitszegel dat afgebeeld moet worden op het etiket. Voor deze categorie van schuimwijnen gelden regels die de VDP oplegt aan haar leden.
Daarnaast mag een VDP lid nog altijd een Sekt maken buiten deze classificatie, in de basiskwaliteit dus. Daarvoor gelden dan enkel de wettelijke richtlijnen.

VDP.SEKT.STATUTVDP.SEKTVDP.SEKT.
PRESTIGE®
Productie-
methode
Traditionele methode met flesrijpingTraditionele methode met flesrijping
Flesrijping Minimum 15 maandenMinimum 36 maanden
JaargangJaargang vermelden is niet verplicht.
Indien vermelding van jaargang: minimum 24 maanden flesrijping
Altijd met jaargangvermelding; minimum 36 maanden flesrijping
CuvéesBlends van verschillende druivenrassen en verschillende wijngaarden zijn toegelatenBlends van verschillende druivenrassen en verschillende wijngaarden zijn toegelaten
Herkomst-
vermelding
Dorpsnaam is toegelaten maar niet verplichtWijngaardnaam is toegelaten maar niet verplicht
OogstDruiven moeten van het wijnbedrijf afkomstig zijn.
Handmatige oogst is verplicht.
Druiven moeten van het wijnbedrijf afkomstig zijn.
Handmatige oogst is verplicht.
Druivenrassenworden bepaald door de regio’sworden bepaald door de regio’s
ControleKwalificatietest als onderdeel van regionale wijnproeverijVerplichte kwalificatietest voordat de Sekt op de markt wordt gebracht

Uit de perstekst van VDP plukken we nog: “Traditionele rijping op fles is verplicht voor zowel VDP.SEKT als VDP.SEKT.PRESTIGE®. Schuimwijnen met vermelding van jaargang moeten minimaal 24 maanden (VDP.SEKT) of 36 maanden (VDP.SEKT.PRESTIGE®) op de droesem rijpen. “Grote Sekte” kunnen ook veel langer rijpen dan de minimumrichtlijnen. De strenge productievoorschriften van de VDP gelden ook voor de productie van de basiswijnen waarvan de Sekt geproduceerd wordt. Zo wordt onder meer bepaald dat Sekt geproduceerd in overeenstemming met het VDP.SEKT.STATUT afkomstig moet zijn van de eigen wijngaarden van het wijngoed. Van snoeien tot oogsten – traditioneel wat vroeger voor schuimwijnen-: al het werk in de wijngaard moet met de hand worden uitgevoerd. Daarnaast zal elke regio de eigen toegestane variëteiten voor VDP.SEKT en VDP.SEKT.PRESTIGE® definiëren; typisch zijn dit riesling en de burgunderrassen, aangevuld met regionale klassiekers. De flexibiliteit op regionaal niveau weerspiegelt het inzicht dat een classificatie van Sekt die enkel en alleen op de oorsprong is gericht, belangrijke aspecten van het spectrum van fijne Duitse Sekt over het hoofd ziet. Als gevolg hiervan zullen ook blends van druivenrassenrassen en cuvées van afzonderlijke locaties worden toegestaan.


Het enige waar wat bezorgdheid over geuit zou kunnen worden is dat de basisschuimwijn van een VDP-bedrijf wel met het VDP-logo mag gebotteld worden, maar niet meer volgens de interne VDP-richtlijnen moet geproduceerd worden. Enkel de Duitse wijnwetgeving is van toepassing. Dat is een verregaande versoepeling, als men weet dat voor “Deutscher Sekt” de wet erg toegeeflijk is en zegt dat die “in de regel” geproduceerd wordt door tweede gisting op fles, met ten minste 9 maanden rijping op gistresten. Maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat de traditionele methode gebruikt moet worden.

Al bij al is dit het nieuwe VDP.SEKT.STATUT een positieve en een logische aanpassing van de interne regelgeving van de VDP.
Het voorziet de kwaliteitsgerichte producenten van de noodzakelijke mogelijkheden en vrijheid om Sekt terug op de wereldkaart van de betere schuimwijnen te zetten.

© Deutsches Weininstitut

Het VDP.SEKT.STATUT zoals op de VDP website gepubliceerd

Meer over Sekt, de geschiedenis, de wetgeving, de productiemethodes, en de recente revival, ook bekend als het “Sektwunder”, kan je terugvinden in het boek “Wijnland Duitsland: ontdekken, proeven en beleven”…

“WIJNLAND DUITSLAND: ontdekken, proeven en beleven”,
het eerste boek van Gerd Brabant en Marc Roovers!  
Voorziene publicatie is april/mei 2021 – ca. 380 pagina’s – hard cover
Meer informatie, reservatieformulier of bestelformulier van een primeurcadeaubon via deze link.