Tags

, , , , ,

Forst zouden jullie moeten kennen: het kleine dorpje in de Mittelhaardt (Pfalz) verzamelt rond de kerktoren een fabuleuze concentratie van Erste Lagen en Grosse Lagen (grand cru wijngaarden) waar enkele van de duurste wijnen uit Duitsland van afkomstig zijn.

De Forster Stift is een Erste Lage aan de “overkant” van de baan van Deidesheim naar Wachenheim. De Grosse Lagen liggen links van het dorpje Forst als je naar het noorden rijdt, Erste Lage Stift ligt aan je rechterhand. Het is een eerder vlakke wijngaard, iets meer dan 21 ha groot, en de bodem bestaat voornamelijk uit verweerde “Buntsandstein”, gekleurde zandsteen.

© VDP.WEINBERG.ONLINE


Anna-Barbara is de 11de generatie wijnbouwer in dit familiale bedrijf in Forst an der Weinstrasse (Pfalz). In 1711, toen Forst na de verwoestingen van de successieoorlog heropgebouwd werd, kwam er in het centrum van het dorp de herberg “Zum Engel”, wat vele jaren later het wijndomein en “Gutsausschank” Acham-Magin zou worden. Het was Heinrich Wilhelm Reichardt die als eerste in het domein aan wijnbouw ging doen, maar zijn zoon Johann Georg Reichardt, welvarend landeigenaar en kuiper, breidde de wijngaarden uit. Latere erfgenamen huwden met belangrijke families uit Forst, waaronder de familie Magin. De familie Magin leidde het Weingut als wijnmakers en wijnkopers in de tweede helft van de 19e eeuw en Emil Magin was mede-oprichter van het “Vereins der Naturweinversteigerer der Pfalz”, wat later VDP-Pfalz zou worden.
Anna-Barbara Acham runt sinds 1994 het bedrijf.

Ik ontmoette Barbara Acham op het New Talents” evenement dat Albert de Jong in de zomer van 2019 organiseerde in Amsterdam.
Op een gedreven manier liet ze enkele van de wijnen van Weingut Acham-Magin proeven. We waren onmiddellijk overtuigd.

Barbara Achim in gesprek met Peter Depré (Foto © Vrienden van de Riesling)

Vermits er geen invoerder is in België plaatsten we zelf een bestelling bij Weingut Acham-Magin. Dat verliep eerst niet van een leien dakje, maar na wat over en weer mailen kwam alles uiteindelijk toch in orde.

De wijnlijst is opgedeeld volgens de classificatie van VDP, in Gutsweine, Ortsweine, VDP.ERSTE LAGE® en VDP.GROSSE LAGE®. In de VDP.GROSSE LAGE® vinden we de grote kanjers van de regio: Jesuitengarten, Pechstein, Ungeheuer, Kirchenstück.
VDP.ERSTE LAGE® op de wijnkaart zijn Ruppertsberger Reiterpfad, Deidesheimer Mäushöhle, Deidesheimer Herrgottsacker, Deidesheimer Kieselberg, Forster Musenhang en Forster Stift.
Interessant zijn de “Premium Rieslings”: Rieslingwijnen uit Grosse Lagen of Erste Lagen die tot Ortswein gedeklasseerd werden. Ze krijgen poëtische namen die op een of andere manier verwijzen naar de herkomst. Zo vinden we “Ungeheere”, de link met Grosse Lage Ungeheuer is niet ver te zoeken; “Eruption”, wat verwijst naar de vulkanische basaltbodem in Grosse Lage Pechstein; “Purist” (Erste Lage Forster Stift), “Sommertraum” (van Erste Lagen Forster Musenhang en Deidesheimer Mäushöhle) en “Sweetheart” verwijzen dan eerder naar wat je in het glas mag verwachten.
De Gutswein Riesling trocken mag zeker ook vermeld worden: in jaargang 2018 speelde deze boven categorie: koel, rechtlijning, strak maar toch voldoende sappig.
Alle druiven worden sinds 2010 biologisch verbouwd, in 2012 kreeg het domein de Bio-certificatie.

80% van de aanplant is riesling bij Wgt Acham-Magin, daarnaast vind je hier ook weissburgunder, grauburgunder, chardonnay en gewürztraminer en scheurebe in wit, en spätburgunder, dornfelder, merlot en st. laurent in rood.

Deze Forster Stift 2017 is een VDP.ERSTE LAGE®, prettig geprijsd en prettig smakend.

Licht citroengeel, gouden fonkeling. Intense neus van citrus, perzik en mandarijn; ananas en groene banaan, bloemen, amandeltjes en koekkruiden. Koele mineraliteit. Sappig en lekker in aanzet, met rijpe pitvruchten als mirabel en wijngaardperzik, gele appel, citroenpartjes. Goede focus, mooi gebalanceerd, smakelijk zacht. Afdronk met mirabel en wat klein exotisch zoet. Heerlijk!

Ik hoop dat we spoedig weer met enkele mensen rond de proeftafel kunnen verzamelen zodat ik zulke pareltjes niet in mijn eentje moet ontdekken…


Meer over Pfalz, Forst en zijn grote wijngaarden, met een beschreven wijnwandeling doorheen de legendarische percelen, en met vermelding van Weingut Acham-Magin, kan je terugvinden in het boek “Wijnland Duitsland: ontdekken, proeven en beleven”…

“WIJNLAND DUITSLAND: ontdekken, proeven en beleven”,
het eerste boek van Gerd Brabant en Marc Roovers!  
Voorziene publicatie is april/mei 2021 – ca. 380 pagina’s – hard cover
Meer informatie, reservatieformulier of bestelformulier van een primeurcadeaubon via deze link.