Tags
Deutsche Riesling, Deutsches Weininstitut, Duitse Riesling, Duitse wijn, Griesel&Compagnie, Krack, Schloss Vaux, Sekt
Rohkost… Het begrip komt overgewaaid uit Duitsland. Letterlijk vertaald betekent het woord natuurlijk gewoon “rauwkost”. Maar wijnliefhebbers, of liever schuimwijnliefhebbers, weten wel beter. (*)
Op een Rohkost proeverij proef je Sekt in drie vormen. De stille wijn waaruit de schuimwijn uiteindelijk zal geboren worden, de niet-afgewerkte schuimwijn nadat de gisting op fles is gebeurd, en het uiteindelijke afgewerkte product, met dosage en flesrijping.
Lees ook (eerst): “Rohkost” bij VinSekt, 2 maart 2020 – inleiding
Op een regenachtige maandag in maart nodigde Arne De Bruyne van Vinsekt drie Sektproducenten uit naar Antwerpen voor een eigen Rohkost evenement.
Op het programma: proeven van drie versies van drie schuimwijnen van drie wijnhuizen.
De drie versies zijn telkens: de stille basiswijn, de Rohsekt oftewel de niet afgewerkte schuimwijn na de tweede gisting in de fles, en het eindproduct, na dosage en verdere kelderrijping. Grundwein, Rohsekt en Fertigsekt, dat zijn de Duitse termen hiervoor.
De drie Sektmakers die Arne heeft uitgenodigd zijn niet de minste: Griesel & Compagnie, Krack Sekthaus en Schloss Vaux Sekt Manufaktur.
Griesel & Compagnie is een Sektproducent uit de Hessische Bergstrasse, een van de kleinste wijnbouwgebieden in Duitsland. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door de jonge Niko Brandner opgericht, nadat hij de stiel had geleerd bij Weingut Fürst en bij Volker Raumland. Hij kon zijn intrek nemen in de oude kruisgewelfkelders van de Hessische Staatsweingüter in Bensheim. De Staatsweingüter zelf zijn verhuisd naar hun hoofdkantoor: Kloster Eberbach in de Rheingau.
Momenteel heeft hij 7,5 ha wijngaard aangeplant met chardonnay, pinot noir, pinot meunier en riesling. In 2019 kregen ze de “Deutscher Sekt Award” van Vinum.
Niko Brandner zelf is in Antwerpen aanwezig om zijn wijnen voor te stellen.
Hij oogst relatief vroeg, zodat de druiven net niet optimaal rijp zijn en een hoge aciditeit kunnen leveren aan de Grundwein. Minimale zwaveltoevoeging is ook essentieel.
De druiven worden met de hand geoogst en tot maximaal 55% geperst om geen tannines uit de schil of pitten vrij te geven.
De most fermenteert spontaan in een verscheidenheid aan vaten, zowel roestvrij staal als hout, zowel barriques als foeders. Malolactische fermentatie wordt doorgevoerd.
Tijdens het productieproces speelt hij met een afwisseling tussen oxidatie en reductie: de eerste wijn wordt iets oxidatief in het gistingsvat gebracht, de tweede gisting op fles gebeurt eerder reductief, en bij het degorgeren wordt weer geen zwavel toegevoegd zodat er terug een lichte oxidatie kan optreden.
Sinds 2013 is Niko een riesling-“Solera” aan het aanleggen, die nu dus uit een mengeling van zes wijnjaren bestaat. Tussen de 10% en 15% van die Solera wordt geassembleerd met de basiswijn van het jaar.
Van Griesel proeven we de basiswijn, Rohsekt en eindproduct van:
Riesling Brut Tradition 2017
Blanc de Noirs Brut Tradition 2017
Pinot Brut Nature Prestige 2016
Riesling Tradition Brut
Grundwein: Riesling Réserve Perpetuelle 2013-2018
De zesjarige reservewijn-blend die in kleine hoeveelheid aan de jaargangwijn wordt toegevoegd.
Ongelofelijk complex in de neus, met olie en mineraliteit, sinaasschillen, gedroogd fruit en blauw fruit. Intens in de mond met rijp fruit en citrusschillen, opgelegde citroenen. Lang in afdronk. Wat een product. Dit zou hoge ogen gooien als dit zo op de mrkt zou komen.
Rohsekt: Riesling 2018
In 2018 werd 13% van de solera bijgemengd. Floraal, fijn wit fruit, kruiden, etherisch, gist. Gistig en iets wild, met zuurtjes en erg primair fruit. Grote lengte.
Fertigsekt: Riesling Brut 2017
Dosage van 5,5 g/l.
Fijne neus van geel en wit fruit, zsete, grapefruit, mineraliteit. Sappig en fijn met een mooie balans, citruszuurtjes en klein sinaaszoetje. Mooie Sekt!
Blanc de Noirs Tradition
Grundwein: de basiswijn voor de Blanc de Noirs Sekt is een blend van pinot meunier en pinot noir. De twee basiswijnen staan op de tafel.
Pinot Meunier 2019: deze meunier wordt voor 10% in de assemblage gebruikt. Dat is belangrijk, zegt Niko Brandner, omdat deze druif een beetje extra “touch” geeft, het gebruik van de twee druiven is functioneel in de stijl die hij wil nastreven.
Aardbei en framboos, fruittaartje, appel; zachte aanzet met veel rood fruit, strakke zuren, prikkelend op de tong; klein tanninegevoel in afdronk.
Pinot Noir Höllberg 2019
De lievelingswijngaard van Niko.
Klein rood fruit, crisp en rechtlijnig in de mond, meer naar wit fruit. Fijn, strak en mooi.
Rohsekt: Blanc de Noirs 2018
Een zachter, want warmer jaar. Hier is wat meer pinot noir en bijna geen meunier gebruikt.
Rijpe appel en wat gist, wit fruit, citroen, klein rood fruit; strak en opwekkend, fris en levendig, met een pompelmoesbittertje naar het einde toe. Mooie Sekt in wording.
Fertigsekt: Blanc de Noirs 2017
Hier wel een aandeel meunier gebruikt, 2017 was niet zo warm als 2018.
Ingetogen wit fruit, kleine appeltjes, appelschil; fijn en kruidig op de tong, wit fruit en wat peperig. Strak en rechtlijnig maar mooi mondgevoel.
Griesel & Compagnie produceert loepzuiver Sekt met stevige materie en mondgevoel. De strakke stijl maakt deze schuimwijnen uitermate geschikt als aperitief of bij een mooi voorgerechtje met vis. Ik ben wel fan van deze rechtlijnige stijl.
Het gebruik van een “Réserve Perpetuelle” is uniek in Duitsland. In Champagne wordt dit wel eens meer toegepast. Een hele ervaring om deze wijn eens op zich te kunnen proeven. Alleen daardoor al was deze degustatie geslaagd.
Maar er volgt uiteraard nog meer…
Lees ook: “Rohkost” bij VinSekt, 2 maart 2020 – inleiding
Lees ook: “Rohkost” bij VinSekt, 2 maart 2020 – Krack Sekthaus
Lees ook: “Rohkost” bij VinSekt, 2 maart 2020 – Schloss Vaux (volgt)
(*) Ik beken: ik moest ook opzoeken wat het betekende toen Arne me hiervoor uitnodigde…
Bronnen:
SparklingWinos.com
Wineanorak.com
Glassofbubbly.com
TraditionelleFläschengärer.de
FAZ.net
Vinum
Vinum: Deutscher Sekt Award 2019
Weinhalle.de
Vinoblogie.nl
GuteWeine.de