Tags

, , , ,

Eind december 2019 trokken Gerd Brabant, Stefaan Soenen en ik naar Rheingau, op zoek naar de oorsprong van de Prädikatsweine. Dat zijn “wijnen met predikaat”, waarbij de predikaatsvermelding een aanduiding geeft van de zoetheidsgraad van de most waarmee de wijnen gemaakt werden. Aanleiding tot het wijnreisje is de artikelenreeks die Stefaan in 2020 hierover gaat schrijven in het wijntijdschrift Perswijn.
Meer over Prädikatsweine en alles wat we hierover geleerd hebben tijdens de twee dagen ter plaatse vind je (binnenkort) in enkele andere artikels op deze blog.

We eindigden de reis bij Weingut Kaufmann. Buiten het thema van predikaatwijn weliswaar, maar Urban Kaufmann en Eva Raps zijn goed bevriend met Gerd Brabant, en we werden er hartelijk en warm ontvangen.Weingut Kaufmann: recent en al aan de top

Het verhaal van Urban Kaufmann en Evan Raps leest als een romannetje.
Urban is Zwitser, en maakte kaas, Appenzeller, en was daar heel goed in. Hij hield ook van wijn, ging WSET studeren, en droomde van een eigen wijndomein. Hij sprak erover met een wijnmakelaar en die ging voor hem op zoek.

Eva werkte eerst in de Duitse wijnhandel, en kwam daardoor in contact met het VDP. Daar kon ze aan de slag en maakte er promotie tot managing director. Ik kreeg ooit nog een antwoord van Eva toen ik voor deze blog iets meer over de hervormingen van de VDP classificatie wilde weten.
Zij kreeg het bericht van de wijnmakelaar onder ogen en ging ook op zoek naar een geschikt wijndomein voor Urban Kaufmann.
Het lot besliste dat de twee verliefd werden… ProWein 2013: Hans Lang vertelt aan Eva dat hij zijn domein van de hand wil doen, want dat hij aan pensioen denkt. Urban en Eva happen toe, enkele weken later is alles in kannen en kruiken: Weingut Kaufmann is geboren, zij het eerst nog even onder de naam van de voorganger.
Al snel echter scheiden de paden van Lang en het echtpaar Kaufmann zich. De visie is uiteenlopend, resoluut kiezen Eva en Urban voor biodynamiek. Een Demeter certificatie kwam in 2017.Op enkele jaren tijd brengen ze hun wijndomein naar de top. David Schildknecht schrijft in Vinous in augustus 2019: “The 2013 acquisition and subsequent transformation of Weingut Hans Lang by Urban Kaufmann and Eva Raps certainly proved a godsend for the region.” Een godsgeschenk…
De 2016 HASSEL Pinot Noir GG wordt door Eichelmann Weinguide verkozen tot beste Pinot Noir van de Rheingau.
Daar stelde Urban zich vragen bij, zei hij ons in het afsluitend gesprekje in de kelder. “Hoe komt het dat ik na drie jaar al zo hoog scoor? En hoe moet het dan verder?” Uiteraard zijn die goede beoordelingen belangrijk. Allereerst commercieel. “Als je kaas maakt, krijg je een prijs die afhangt van de kwaliteit van je kaas. Mijn Appenzeller was top, dus ik kreeg een hoge prijs. Als je wijn maakt, moet je jezelf eerst bewijzen. Dan zijn zulke vermeldingen belangrijk, ook voor een internationale doorbraak.
Elke dag probeer ik iets beter te doen dan de dag voordien“, vertrouwt hij ons toe.

Na de degustatie en de fondue lopen we met Urban door de kelders.
De man maakt indruk, niet door grootspraak, maar integendeel door zijn bescheidenheid en bedachtzaamheid. Het gebeurt meer dan eens dat we een vraag stellen en een halve minuut of langer moeten wachten tot hij zijn antwoord heeft overwogen en geformuleerd. En ook door zijn bezieling, de gedrevenheid om het verschil te maken.
Stefaan vraagt nog een en ander over het productieproces van zoete wijnen. Hoe je een Trockenbeerenauslese filtert, bijvoorbeeld. We wachten geduldig op zijn antwoord, dat eerst maar uit een enkel woord bestaat: een nachtmerrie.

Met oprechte dank aan het Duitse Wijninstituut voor de ondersteuning!

Lees ook: Op bezoek bij Weingut Kaufmann (Rheingau) deel 2: de wijnen van Kaufmann

Bronnen:
Perswijn
Sabato
Vinous

Advertentie