Stefaan Soenen heeft zich de laatste jaren geprofileerd als ware ambassadeur van Belgische en Nederlandse wijnen.
Niet alleen schreef hij een reeks over de belangrijkste Belgische wijndomeinen in het wijnblad Perswijn, ook op zijn Facebooktijdlijn heeft hij het met de regelmaat van een klok over de kwaliteit van wijnen van de Lage Landen. Voor de wijnliefhebber een ware ontdekking, want veelal geldt nog steeds: onbekend is onbemind.
Ook met de organisatie van de “wijntafels” heeft Stefaan baanbrekend werk verricht. De bedoeling is telkens om kennis te maken met een bepaalde soort wijn uit de Lage Landen, in relatie met benchmark wijnen van die soort.
Zo werd in 2016 de Pinot Noir tafel gehouden bij wijndomein Bon Baron en in 2017 werd Pinot Gris onder de loep genomen in wijndomein Aldeneyck. Verslagen hiervan kan u vinden onderaan dit artikel.

Lees eerst: De Riesling Tafel: riesling in de Lage Landen – deel 1
Lees eerst: De Riesling Tafel: riesling in de Lage Landen – deel 2

De Riesling-tafel
In de beperking toont zich de meester“, zei Goethe ooit. Meester Stefaan lapte deze sententie meesterlijk aan zijn laars en schotelde ons 38 wijnen voor, verdeeld over zes “flights”. Het was een lange dag hard werken, geconcentreerd blijven en objectief proeven.
De Rieslings uit de Lage Landen werden blind geproefd en vergeleken met “benchmarks” riesling van over heel de wereld. Aan de wijnschrijvers werd gevraagd om een referentiewijn te selecteren en mee te brengen.
Nogmaals: de proevers, dus ook de aanwezig wijnmakers waren niet op de hoogte van in welke reeks hun wijnen zouden uitkomen. Voor de duidelijkheid van het verslag benoem ik de flights wel met de wijndomeinen.
De wijnen werden pas onthuld nadat elke reeks geproefd en besproken was.

Flight 6: Wijngoed Thorn (NL, Maasvallei Limburg) en Wijndomein Gloire de Duras (BE, Haspengouw)

Nog een lange flight, maar we blijven geconcentreerd.
Thorn 2013 is heel rijp met karamel en gekonfijt fruit, thee en toast. Na een frisse aanzet met goede zuren is het middenpalet weinig zeggend en niet meer interessant. De wijn is over zijn hoogtepunt.
Domaine Valentin Zusslin Bollenberg 2014 (Frankrijk, Alsace) is ook rijp maar boeiend, met gele pitvruchten, rijpe abrikoos, ook karamel en amandel. Kruidig in aanzet met peper en wit fruit, abrikoosjes, romig en tegelijk strak in de zuren. Ziltig, kruidig en pikant. Complexiteit, volumineus, met zuren die ingedekt zijn in de rijkdom van deze wijn. Heel mooi.
Thorn 2015 heeft mogelijk miniem wat kurk, maar toch een subtiele neus van perzik, sinaasschil en perzik, en een contrast tussen limoen en tropisch fruit. Groene kruidigheid, geel fruit, gele appel, en fijne bitters.
Gloire de Duras Cuvée Classique 2018 is mineraal, speels en dartel, rokerig en aroma’s van bloemen en druiven. Tikje zoet met fijn wit fruit, sappig en fijn. Lange minerale afdronk. Klassieke riesling met veel fruit en wat restzoet. Lekker!
Gloire de Duras Clos de Duras 2018 is expressief aromatisch met fijne citrus en citroenschillen, primair fruit, Granny Smith appeltjes en amandeldeeg. Licht zoet met delicate zuren, sappig, fruitig, mooie stijl, heel goed evenwicht.
Grappig dat in de discussie achteraf gezegd wordt dat deze wijn aan Sauvignon doet denken. Net wat we enkele maanden geleden ook opperden tijdens de Spätlese degustatie.
Thorn 2016 is in een strakkere en drogere stijl gemaakt, waardoor de wijn minder toegankelijk lijkt na de vorige. Er is minder complexiteit en nuance, maar heeft wel goed ondersteunende zuren en is goed gemaakt.
Thorn 2017 heeft bloemetjes, wit en geel fruit en is sappig met een kruidige aanzet en goede zuurstructuur. Veel extract en een goede complexiteit. Een lekker glas wijn, met een goede spanning.

Een wat heterogene reeks, met Zusslin bovenaan, maar wat een prestatie van het Haspengouwse domein Gloire de Duras. Met deze twee rieslings bewijzen ze dat ze de rieslingdruif in hun vingers hebben, al is hun ervaring nog beperkt, want dit is hun eerste oogst van de jonge rieslingaanplant.
Thorn 2017 staat op hetzelfde niveau, de oudere jaargangen vond ik niet zo geslaagd.

Flight 7: wijnen met wat restzoet

Eva Fricke’s Riesling Mellifluous 2018 (Duitsland, Rheingau) is een halfzoete (feinherb) riesling. Licht reductief en wat zwavelig. Zwarte bessen, citrus, pitvruchten en peertjes. Rinse appel en citrusfruit in de mond. Delicaat gebalanceerd, het heel mooie fruitzoet zit perfect verweven in de verfijnde zuurstructuur. In afdronk mooie finesse en lengte. Mooie wijn!
Gloire de Duras Cuvée Spéciale 2018 is ingetogen met een neus van wit fruit. Zuiver en sappig rijp fruit, open en toegankelijk, goed in balans met fraaie citruszuurtjes en lekkere rijpe fruitimpressies.

Gelijkopgaand, en dat wil wat zeggen, want Eva Fricke is natuurlijk een boegbeeld wat riesling betreft. Straffe prestatie van Gloire de Duras.

Als toemaatje kregen we van de gastheer nog een Wijndomein Apostelhoeve Late Harvest Pinot Gris 2018, waarvan ik geen notities meer nam, maar waarvan ik me herinner dat het een zeer “in your face” bom van een wijn was, expressief, uitbundig, lang. “Een experimentje” zei Mathieu. Geslaagd experiment, in elk geval.

Besluit

De uitgangsvraag van deze RieslingTafel was: “Is er een plaats voor Riesling in de Lage Landen?”. Het antwoord hierop is volmondig: JA!
De Rieslings van de Lage Landen staan hun mannetje, zoveel is duidelijk geworden na deze intense dag.

De voorkeuren van Stefaan Soenen, Peter Depré en mezelf lopen niet zoveel uit elkaar.
Mijn voorkeuren bij Lage Landen Rieslings (Hoeve Nekum 2014, Domain Steenberg 2016, Aldeneyck 2017, Thilesna 2018, Apostelhoeve 2008, Thorn 2017 en Cuvée Classique van Gloire de Duras) zijn vergelijkbaar met die van Peter (“Mijn voorkeuren bij de wijnmakers: Hoeve Nekum 2014, Aldeneyck 2017, Steenberg 2016, Apostelhoeve 2008, Tilesma 2018, Clos de Duras 2018, Thorn 2017″).
Stefaan schrijft wat uitgebreider:
“Mijn lievelingswijnen van die edele druif Riesling van bij ons:
Wijnhoeve Nekum Riesling 2014: perfecte zuur-zoet balans, mooi gerijpt, structuur, rijp fruit zoals perzik, opvallend wat zoethout/drop, lengte. Wat een terroir daar toch: Louwberg, Jekervallei, Maastricht!
Wijndomein Steenberg Riesling 2016: een piepklein en te weinig gekend wijndomein waarvan ik hoop dat het in oppervlakte zal uitbreiden. Prachtige wijn, subtiel in de neus, bloemig, natte steentjes, zeer precieze abrikoos in de neus, gedroogde perzik, citruszeste, subtiel.
Wijndomein Aldeneyck Riesling 2018: komt later in het jaar op de markt, zeer mooie wijn, perzikbloesem, perzik, mango, heel dens, kalkachtig, precies, knap zoet-zuur, lang, emotie.
Wijndomein Thilesna 2018: komt hopelijk snel op de markt, zéér fijne, verfrissende, zachte zuren, groene kruiden, groene appel, citrus, krokant, prachtig verfijnde wijn.
Wijndomein De Apostelhoeve Riesling 2008: fantastische wijn, mooi fruit, veel spanning, mineraal/rokerig/vuursteen, emotie, deed weinig onder voor ook een magistrale, complexe Ostertag Grand Cru Muenchberg 2007.
Wijngoed Thorn Riesling 2013: typische Thorn-stijl, brede lagen van tropisch fruit in combinatie met strakheid van appel, lang en edel, stevige maaltijdwijn, smaakbom. De meeste proevers vonden de befaamde Elzas Zusslin Bollenberg 2014 sterker maar ik niet.
Gloire de Duras Riesling Cuvée Speciale 2018: heerlijke feinherb-wijn, zoet-zuur perfect, knap en héél zuiver fruit, fraîcheur, het woord ‘lekker’ viel het meeste bij de bespreking van de 3 GdD-Rieslings maar nog het meeste bij deze, de meest typisch Riesling ook, de Speciale. Nam het met gemak op tegen de Rheingau Eva Fricke feinherb Mellifuous 2018, ook een hele mooie wijn.”

En hoe gedragen de Lage Landen zich tegenover de referentiewijnen?
Een aantal benchmarks scoorden hoog. Dat de Alsace Grand Cru Muenchberg van Domaine Ostertag uit het mooie jaar 2007 de andere wijnen uit de reeks zou overvleugelen was te verwachten. Dit is een wijn van meer dan 40€ van een domein met jarenlange ervaring, met oude wijnstokken, een goede bodem, en veel kennis van de druif.
Ook de Zusslin met de “lieu-dit” Bollenberg 2014 vinden we in de lijstjes van voorkeuren.
De Kahlenberg 2014 van Dönnhoff, nochtans niet de allerbeste wijngaard bij deze wijnmaker uit de Nahe, zit in vergelijking op hoog niveau en scoor ik hoger dan eender welke riesling uit de Lage Landen, dan eender welke wijn over heel de dag zelfs.

We mogen uiteraard geen appelen met peren vergelijken. De aangehaalde voorkeurswijnen kunnen bouwen op een lange traditie. De wijnmakers worden gerangschikt bij de top in hun regio. De druivenstokken waarmee ze werken zijn tientallen jaren ouder dan eender welke aanplant in de Lage Landen. Ook de knowhow, de traditie om met Riesling te werken, het “in de vingers hebben” staat bij ons nog in de kinderschoenen vergeleken bij hen.
Dat de basiswijn “Eins, Zwei, Dry” 2017 van Weingut Leitz, een wijn in een heel concurrentiële prijsklasse, de wijnen uit de Lage Landen het nakijken gaf was toch een verrassing voor mij. Wellicht speelt mijn voorkeur voor een goed gemaakte, strakkere Duitse riesling hier in mee. Ik vond hier een modelriesling waar ik als liefhebber van Duitse Rieslings een zwak voor heb: strak, mineraal en droog met voldoende fruitsubstantie. Misschien is dergelijke wijn wel de juiste benchmark om de vergelijking te maken.

Opvallend vond ik het ontbreken van “mineraliteit” in de Rieslings van bij ons, en dan heb ik het niet over de goût de pétrole, die in sommige referentiewijnen overvloedig, en storend, aanwezig was. Het blijft een eeuwig discussiepunt, tot waar is pétrolé fijn en een meerwaarde, en wanneer is het erover?
Even merkwaardig was het “underperformen” van enkele benchmarks. Le Cecche en Spioenkop vielen gewoonweg uit de toon. Alle wijnen van de Lage Landen gaf ik een hogere score, en dat mag ook vermeld worden. Het gaat hier tenslotte om ijkpunten, met de bijhorende verwachtingen. En ja, ook van Wittmann had ik meer typiciteit en gelaagdheid verwacht.

Afgaande op wat er op de RieslingTafel werd voorgesteld, zijn de toekomstmogelijkheden voor Riesling in de Lage Landen rooskleurig.
Peter Depré stuurt me ook nog een bedenking achteraf:
Globaal was het niveau goed tot zeer goed en vooral veelbelovend, en beter dan vele referentiewijnen waarvan sommige toch wel ontgoochelden (Spioenkop, le Cecche) of onvoldoende differentieerden (Wittmann, Brundlmayer). Met leeftijd van de wijnstokken, verdere ervaring van de wijnmakers zal het niveau enkel maar verder stijgen en zal de mineraliteit nog toenemen. Ook al zijn de verschillen tussen de jaren wat meer uiteenlopend dan in de referentiegebieden.

Graag deel ik tenslotte de rake observatie van Thijs Akkerman, als hij het heeft over de aanwezige wijnmakers:
Het valt me op dat menig wijnmaker – vaak ten onrechte – nogal bescheiden is. De ego’s zijn klein en pas wanneer de aanwezige wijnjournalisten en collega’s zo nu en dan de loftrompet steken, zie je dat ruggen gerecht worden en ogen gaan glimmen.” Zo was het inderdaad, en dat siert “onze” wijnmakers, die met recht trots mogen zijn op hun verwezenlijkingen. We wensen jullie allen een grote toekomst, met mooie wijnen. Wordt zonder twijfel vervolgd…

Dank aan Peter Depré voor het delen van notities en de suggesties en verbeteringen, en aan iedereen rond de tafel voor de open en gezellige sfeer.
Uiteraard ook aan Stefaan Soenen voor de organisatie, de uitnodiging en het bijeenbrengen van mensen en wijnen. Het heeft veel voeten in aarde gehad, dat beseffen we misschien niet ten volle.
En nog dank aan Mathieu en Robin Hulst voor de ontvangst en de omkadering, en de oprechte gezelligheid bij Wijndomein Apostelhoeve.

Lees ook: De Riesling Tafel: riesling in de Lage Landen – deel 1
Lees ook: De Riesling Tafel: riesling in de Lage Landen – deel 2

|m|


Links en bronnen:

Pinot Noir Tafel: zondag 24/07/2016
Pinot Noir Tafel Winetales op Facebook
Perswijn
Ken Wijn artikel

Pinot Gris tafel: 02/07/2017
Pinot Gris tafel Winetales op Facebook
Ken Wijn artikel
Perswijn
Mariella Beukers, Wijnkronieken
Gido Van Imschoot

Rieslingtafel 21/07/2019
Stefaan Soenen Facebook
Perswijn eerste artikeltje
Anne-Wies:nl: Rond de RieslingTafel met Stefaan Soenen
Wijnkronieken.nl: Mariëlla Beukers

Algemeen:
Wijnbouw.com
Wijnwijs.eu
Nu.nl
HPDeTijd.nl
Wijnkring.be
Economie.fgov.be